Herman van Veen: “Die inspiratie mag wat mij betreft wel een ons minder”

PaagMag artikel Herman van Veen, PresentTekst: Esther Pordon

In ons magazine Present vertelt Herman van Veen over zijn nieuwe boek Voor het eerst, dat gaat over ouder worden. Het gesprek dat we met hem hadden, was een stuk langer dan wat uiteindelijk in print paste. Daarom gaan we online nog even door.

In Voor het eerst schrijft Herman van Veen over het onbarmhartige proces van het ouder worden. Wanneer begint dat, ouderdom? Op welk moment besef je dat die jonge man is afgelost door een man op zekere leeftijd? Voor het eerst is een zoektocht naar betekenis, speels en filosofisch, om tot het besef te komen dat je ouder worden steeds weer voor het eerst doet. Het gaat vanzelf en gaat vanzelf weer over.

Bent u bang voor de dood?

“Soms wel, soms niet.”

Vroeger speelde u voornamelijk voor mensen in de zaal die ouder waren dan u, nu zijn de meeste bezoekers jonger. Wat merkt u daarvan?

Voor het eerst - herman van veen
Bestel Voor het eerst nu bij Paagman.nl

“Toen ik twintig was, zat mijn generatie en alles erboven in de zaal. Bijna alles erboven is dood. Dus het is voor mij opmerkelijk dat er nog steeds mensen in de zaal zitten. Ja, ik heb de mazzel dat er nieuwe aanwas is. Dat is ongelofelijk fijn. Het klinkt ijdel, maar mijn talent is geen verdienste, dus ik kan het wel zeggen: ik kan gelukkig dingen die mensen de moeite waard vinden. Ik heb nooit hoeven bedelen om ergens te mogen spelen. Ik reik niet, ik speel alleen op uitnodiging. En gelukkig gaat steeds weer de telefoon. Mijn ambitie is altijd geweest: ambachtelijke voorstellingen maken en dichtbij mezelf blijven. Als je naar onze voorstelling komt, ben je bij ons op bezoek, nemen we je mee op reis langs aspecten van ons leven. Ik vertel hoe het met me gaat, over mijn vreugde en verdriet, maar probeer het zo abstract mogelijk te houden. Blijkbaar trekt dat ook jongeren aan.”

Raakt de inspiratie nooit op?

“Nee, wat mij betreft mag het een ons minder.”

Hoe lang doet u er meestal over om een boek te schrijven? Hoe gaat het schrijven van een boek bij u eraan toe?

“Dit boek is in ongeveer een jaar ontstaan, stukje bij beetje, het ene woord roept het andere op, je sprokkelt zinnen bij elkaar.”

U heeft twee ex-vrouwen, een verkering en dus schoonfamilie, drie kleinkinderen en vier kinderen met ieder ook nog eens (ex-)schoonfamilies… Vieren jullie samen kerst?

“Het zijn complexe dagen, er wordt wat af geappt. Maar op een of andere manier zitten we toch altijd wel met iedereen aan.”

Wat staat er in 2019 voor u op stapel?

“Het jaar begint met een festival in Kaapstad, vervolgens maken we een tour door Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland met alles wat daarbij komt kijken aan boek, beeld en geluid. Ik zal ook vaak op De Paltz zijn, daar hebben wij een kunstencentrum in misschien wel het mooiste stukje van Nederland, Soestduinen. Kom eens langs, elk seizoen is het mooist.”

Het hele interview met Herman van Veen lezen? De glossy Present is verkrijgbaar in de winkels van Paagman met een Paagman Privilege Pas of lees ‘m hier online.

Paagman Present 2018

Geschreven door
Meer van Redactie Paagmag

Thrillerauteur Thomas Enger vertelt hoe hij zijn nieuwste thriller schreef

Het boek van de galg is de nieuwe solothriller van Thomas Enger,...
Lees verder