Boek van de maand december: Het huwelijksportret

Voor de maand december hebben wij gekozen voor een boek over een vrijgevochten, sterk, eigenzinnig personage uit de geschiedenis. Ons nieuwe Boek van de maand is: Het huwelijksportret van Maggie O’Farrell.

Ben jij op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit zijn boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of onontdekt talent en daardoor toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. In de Paagman Tipt Boeken Podcast nemen wij je mee achter de schermen en kletsen wij je bij over onze keuzes. Iedere maand in jouw favoriete podcast-app!

Het Boek van de maand-team over Het huwelijksportret

Bestel ons Boek van de maand via Paagman.nl

Maggie O’Farrell geeft Lucrezia de’ Medici een stem en gezicht

Het verhaal speelt zich af in Florence, in de jaren 1550. We volgen Lucrezia, derde dochter uit de machtige en invloedrijke familie de’ Medici. Ze leidt een prettig bestaan in de coulissen van het palazzo, maar dan sterft haar oudere zus, aan de vooravond van haar huwelijk met de heerser van Ferrara. Om de twee machtige families toch met elkaar te kunnen verbinden en hun status te versterken besluiten de hertog en Lucrezia’s vader om Lucrezia de huwelijksplaats van haar zus in te nemen. Let wel: Lucrezia is op dat moment pas 13 jaar. Ze moet in haar eentje haar weg vinden in haar nieuwe omgeving, met haar nieuwe familie én met haar nieuwe echtgenoot. Het bijzondere van dit verhaal is dat je door de historische noot aan de start van het boek het einde al weet voordat je begint. Het einde is allesbehalve gelukkig, aangezien een machteloos meisje, geïsoleerd van haar familie en in de klauwen van haar dominante echtgenoot, dood wordt aangetroffen, nadat het niet gelukt is een kind ter wereld te brengen. De doodsoorzaak is echter nooit aanvaard of bewezen, noch door de familie de’ Medici, noch door iemand anders. En toch blijf je meegaand met Lucrezia hopen dat het goedkomt met haar.

Historische verhalen herverteld

Er lopen twee verhaallijnen door elkaar: je volgt Lucrezia aan de vooravond van haar dood en in de andere verhaallijn volg je de levensloop van Lucrezia: vanaf het punt dat ze werd verwekt. Het is vakkundig geschreven met scherpe contrasten tussen de prachtige beeldtaal en het trieste verhaal over het korte leven van de hoofdpersoon. Omdat dit verhaal is gebaseerd op ware historische gebeurtenissen kan je verwachten dat het feitelijk wordt verteld, maar het is juist de schrijfstijl die je geboeid achterlaat, emotioneel betrokken maar droevig. Dit boek van Maggie O’Farrell – net als haar vorige boek Hamnet – past goed in een nieuwe traditie met Stephen Fry’s Mythos en Madeline Millers The Song of Achilles als koplopers waarbij historische verhalen met een hedendaagse blik en humor worden verteld. Het verhaal van Lucrezia laat weer zien hoe ver we zijn gekomen in onze ideeën over de rollen van man en vrouw. Lucrezia komt er al heel snel achter dat haar man totale gehoorzaamheid van haar verwacht en wil niets met haar delen. Ze is er maar voor één doel. Moderne vrouwen zullen gruwelen van de verschillende “recepten” om een vrouw zwanger te maken. En natuurlijk vermoedt niemand ooit dat het de schuld van de man kan zijn.

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

 Janice Hallett – De hoofdrol

Bestel De hoofdrol via Paagman.nl

De hoofdrol is een ingenieus moordmysterie. Het is een soort ‘puzzelthriller’ waar je als lezer ook een actieve rol in kan nemen. De Fairway Players-toneelgroep is bezig met een hun productie wanneer Poppy, het kleinkind van de regisseur, ernstig ziek blijkt te zijn. Er is veel geld nodig om haar te behandelen en iedereen in de kleine gemeenschap draagt zijn steentje bij. Wanneer de legitimiteit van de geldvraag op het spel staat nemen de verdenkingen toe, worden beschuldigingen geuit én is er plots een lichaam. Dit alles lees je door de e-mail en SMS-correspondentie van alle betrokkenen en de rechtenstudenten aan wie gevraagd is deze zaak te onderzoeken. Je kijkt als het ware over de schouder mee van de twee rechtenstudenten, Charlotte en Femi, die erachter moeten komen wie de moordenaar is. Als lezer lees je de mails tussen de personages, chatberichten tussen Charlotte en Femi en ander bewijsmateriaal in plaats van dat je echt een lopend verhaal leest. Let op alles! Uniek en complex, perfect voor de misdaadlezer die openstaat voor iets nieuws.

 Kalani Pickhart – Als ik sterf in een vreemd land

Bestel Als ik sterf in een vreemd land via Paagman.nl

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne merk je dat heel veel lezers op zoek zijn gegaan naar verhalen die zich in het land afspelen. Ze voegen meer historische context en geloofwaardigheid toe aan de ontzettend complexe geschiedenis van het land en de ongelooflijk veerkrachtige mensen in het land. Als ik sterf in een vreemd land is een vlijmscherp verhaal over wat er tijdens de revolutie van 2014 is gebeurd. Het volgt vier verschillende mensen tijdens deze vluchtige tijd. Een arts, een voormalig KBG-agent, een ingenieur & een activist. Je leert over hun verleden, hun overleven en de relaties die ontstaan en hoe ze verstrengeld raken. De schrijfstijl is fragmentarisch en hierdoor haast poetisch. Ondanks het fragmentarische vloeit het plot en wordt zo de connectie tussen de personages onthuld. Deze zorgvuldig gecomponeerde debuutroman staat als een huis.

 Katherine J. Chen – Jeanne

Bestel Jeanne via Paagman.nl

We zien het vaker de laatste tijd, hervertellingen van historische verhalen met in de hoofdrol een sterk vrouwelijk personage (denk aan Ariadne en Circe) waardoor complexe geschiedenis toegankelijker wordt voor iedereen. Dit keer buigt Katherine J. Chen zich over het fascinerende verhaal van de Franse Jeanne D’Arc. Haar verhaal speelt zich af in Frankrijk, waar een jong niet zo knap meisje uit een boerengezin in Frankrijk zich ontpopt tot een grote sterke vrouw vol weerskracht en doorzettingsvermogen. Jeannes jeugd gaat niet over rozen: altijd de zelfde vieze potage, haar vader laat haar alle hoeken van de kamer zien en haar broers worden meer gewaardeerd puur omdat ze man zijn. Ondanks alle uitdagingen waar zij voor komt te staan weet ze zich vrij te vechten en een icoon te worden van de Franse revolutie. Door de manier waarop de schrijfster haar portretteert ga je als lezer helemaal op in het verhaal van Jeanne en leest het als een krachtige historische roman.

Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand augustus: Dagen van inkeer

Nu het dan echt voor iedereen zomervakantie is, is er weer ruim...
Lees verder