Wij vieren de Boekenweek met een ode aan onze eerste boekenliefdes 📚❤️

Van 9 tot en met 18 april vieren we de Boekenweek met een ode aan de eerste liefde. In dit artikel delen onze collega’s hun eerste boekenliefdes en ultieme leestips!

De 87ste Boekenweek is een ode aan de eerste liefde. Een eerste liefde overspoelt je met gevoelens en verlangens die je eerder nog niet kende. Een nieuwe wereld vol behoeften, driften en onzekerheden openbaart zich. Om woorden te geven aan dat warme gevoel, aan die verwarring en heimwee, wenden we ons telkens weer tot de dichters en de schrijvers. Ilja Leonard Pfeijffer zal het Boekenweekgeschenk schrijven en Marieke Lucas Rijneveld zal het Boekenweekessay voor zijn rekening nemen. Blijf op de hoogte van de evenementen die Paagman tijdens de Boekenweek organiseert via de nieuwsbrief en de Agenda & Nieuws-pagina.

Eerste boekenliefdes

Delft-collega Geertje: Matilda van Roald Dahl

Bestel 👆 via Paagman.nl

Ik denk dat ieder boekenwurmpje wel van Matilda moet houden, omdat het boek zo duidelijk doordrenkt is van liefde voor boeken. Tegelijkertijd is het ook een heel grappig boek. Er is weleens van Dahl gezegd dat hij duidelijk aan de kant van de kinderen staat, en niet van de volwassenen. Hij heeft in ieder geval veel empathie voor kinderen en een heel goed inlevingsvermogen. De kwellingen die de kinderen in Matilda moeten doorstaan, zijn voor volwassen lezers misschien wel erg overdreven, maar zo voelt het voor kinderen niet. Toch zou ik dit boek ook zeker voor volwassenen aanraden; waar ik als kind de gave van Matilda en de straffen die ze voor haar ouders verzint (N.B. ik heb een goede relatie met mijn ouders, geen zorgen!) het leukst vond, werd ik de laatste keer dat ik het boek las (zo’n twee jaar geleden) juist heel erg geraakt door het verhaal van juffrouw Engel. Alle boeken van Roald Dahl zijn terecht klassiekers, maar als ik moet kiezen, is Matilda toch wel mijn favoriet.

Chefkok Kicking Horse Café Sophie: Ronja de roversdochter van Lindgren én Zwarte Sneeuw van Simone van der Vlugt

Bestel 👆 via Paagman.nl

Één eerste boekenliefde kiezen is echt te moeilijk, het gaat bij mij echt tussen deze twee titels. Ik wilde de roversdochter zo graag zijn toen ik het boek las. Toen er vervolgens ook nog een film bleek te zijn was ik al helemaal door het dolle. Wat een feest! Mysterie, avontuur, liefde en geschiedenis: dit verhaal had alles voor mij als jong meisje. Een aantal jaar geleden bij de actie Geef een boek cadeau was Ronja de roversdochter de actietitel dus toen heb ik wederom een exemplaar aangeschaft. De liefde is nog steeds niet bekoeld.

Bestel 👆 via Paagman.nl

Maar ook Zwarte sneeuw mag zeker niet onbenoemd blijven. Als geschiedenisfanaat vond ik Zwarte sneeuw geweldig, vroeger kwamen we vaak in Limburg waar het verhaal zich afspeelt dus helemaal in mijn straatje.

Delft-collega Adrienne: Verhalen van de tweelingbroers van Tonke Dragt

Op zeker mijn eerste boekenliefde. Vroeger voorgelezen in de klas door mijn favoriete meester en daarna minstens 5 keer zelf opnieuw gelezen. Heel spannend en beeldend geschreven. Het boek is het debuut van Tonke Dragt uit 1961, maar helaas niet meer verkrijgbaar. In het boek beleef je spannende avonturen met twee broers, Jiacomo en Laurenzo. De één is edelsmid en de ander is meesterdief. De twee broers lijken zo veel op elkaar dat ze ze gemakkelijk verwisseld kunnen worden – daarover zijn vele verhalen te vertellen…

Ultieme boekentips

Delft-collega Geertje: Rebecca van Daphne du Maurier én The Haunting of Hill House van Shirley Jackson

Bestel 👆 via Paagman.nl

Misschien is het wel valsspelen, twee boeken kiezen, maar ik vind deze twee titels zo geweldig dat ik ze geen lezer wil onthouden! Allereerst Rebecca van Daphne du Maurier. Ik heb deze voor het eerst gelezen toen ik een jaar of veertien was, en sindsdien lees ik hem eigenlijk elk jaar opnieuw. Wat ik zo knap vind aan dit verhaal is hoe je het op zo veel verschillende manieren kan lezen (mocht je deze al gelezen hebben, raad ik je bijvoorbeeld aan om hem nog een keertje te lezen terwijl je er vanuit gaat dat Maxim de Winter alles bij elkaar liegt; het boek laat zo’n leeswijze goed toe en je zult ervan versteld staan wat een ander soort verhaal je dan krijgt). Daarnaast vind ik de schrijfstijl erg mooi. Bonustip: de gelijknamige Hitchcockfilm uit 1940 (maar de Netflix film uit 2020 zeker niet).

Bestel 👆 via Paagman.nl

Maar ook The Haunting of Hill House van Shirley Jackson wil ik benoemen. Net zoals bij Rebecca kan je dit verhaal op meerdere manieren interpreteren (ik zie een trend bij mijzelf), en dat maakt het ook zo leuk om deze een keertje opnieuw te lezen (wat ik regelmatig doe). Het is een eng boek, maar tegelijkertijd heeft het ook echt heel erg grappige momenten. Ik vind de manier waarop Jackson schrijft daarnaast zowel prettig als heel mooi. Stephen King noemde dit boek een van de beste horror boeken van de tweede helft van de twintigste eeuw; andere aanbidders zijn o.a. Neil Gaiman en Carmen Maria Machado. Zeker niet de minste, dus!

Fred-collega en Paagman Tipt Boeken Podcast-host David: De meester en Margarita van Michail Boelgakov

Bestel 👆 via Paagman.nl

Mijn meest gegeven leestip aan klanten blijft Meester & Margarita van Boelgakov, omdat het een van de boeken is die me nog zo duidelijk voor de geest staat. Daarnaast ben ik enorm fan van het korte verhaal. Mijn ultieme tips zijn hier What We Talk About When We Talk About Love van Raymond Carver en Een landingspoging op Newfoundland en andere verhalen van W.F Hermans. Vooral Carver is een favoriet omdat hij zo nonchalant en bijna lui schrijft, met soms verhalen die slechts anderhalve pagina lang zijn.

Algemeen directeur Fabian Paagman: Te veel om uit te kiezen…

Bestel 👆 via paagman.nl

Er is zoveel om uit te kiezen (en ook zoveel pulp die je niemand wilt aandoen), maar enkele boeken die mij bijgebleven zijn en die ik graag op ieders nachtkastje leg zijn De maand van de bloemendoder (David Grann), Deze waarheden (Jill Lepore) – beide boeken geven je een buitengewoon begrip voor de verhoudingen tussen bevolkingsgroepen en landen anno 2022. Maar ook Lize Spits Het smelt (haar nieuwe boek van 1,5 jaar geleden Ik ben er niet ligt nog steeds op mijn nachtkastje) en good oldie De ontdekking van de hemel zijn boeken die mij altijd zijn bijgebleven en waar de kunst van de literator tot grote hoogte verheven wordt.

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Britt

Samen sta je sterker: vriendschapsduo’s in kinderboeken

De Kinderboekenweek van 2018 staat in het teken van vriendschap, want vrienden...
Lees verder