Groots bouwen in het klein met je eigen Tiny House

Op 2 mei is het boek Bouw je eigen Tiny House verschenen: een praktisch handboek en gids voor mensen die nadenken over een Tiny House. Steeds meer mensen kiezen voor een Tiny House, ook in Nederland. Maar wat is een Tiny House nou precies en hoe kan je er zelf één bouwen?

Vanuit de Verenigde Staten waaide de trend van het wonen op maximaal 50 m2 over en vond hier navolging. De redenen om in een Tiny House te gaan wonen zijn divers: het is flexibel, je zit niet vast aan een gigantische hypotheek en het is een zelfvoorzienende woonvorm. Voor auteurs Noortje Veerman en Jan-Willem van der Male was de keuze voor een Tiny House daarom ook geen moeilijke. Noortje was gewend aan klein wonen en het leven uit een koffer door haar voorliefde voor reizen, Jan-Willem wilde graag een eigen huis ontwerpen en bouwen en zag deze droom veel eerder dan hij dacht werkelijkheid worden.

Nederlandse pioniers

Bestel het boek nu bij Paagman.nl

Als pioniers bouwden ze als eersten een Tiny House in Rotterdam. Met zonnepanelen, een houtkachel, composttoilet en zuiveringsfilter voor het regenwater maken ze gebruik van wat de natuur te bieden heeft. Genoegen nemen met genoeg is daarbij het motto en dat geldt niet alleen voor het efficiënt gebruikmaken van natuurlijke grondstoffen. Het kleine woonoppervlak zorgt ervoor dat er geen ruimte is voor overbodige spullen, alleen de essentiële dingen krijgen een plek in het huis en ook de inrichting is zo afgestemd dat alles er in zit, maar niks te veel. Een Tiny House staat symbool voor het bezit van het nodige, niks meer.

Noortje en Jan-Willem zien de interesse in Tiny Houses groeien en dat is niet verwonderlijk. Voor starters is een woning vinden bijna een onmogelijke opgave door de hoge huizenprijzen en het gebrek aan sociale huurwoningen. Ook voor ouderen zijn Tiny Houses een aantrekkelijke manier om gelijkvloers te wonen en hun autonomie te behouden, zonder hierbij te veel onnodige ruimte om zich heen te hebben. Maar Jan-Willem en Noortje zijn zelf het levende bewijs dat je ook als koppel succesvol klein kunt wonen en ook voor gezinnen zijn er diverse opties voor Tiny Houses.

Tiny House Academy

Voor mensen die ook interesse hebben in een Tiny House bieden Noortje en Jan-Willem cursussen aan op hun Tiny House Academy. Van een kluscursus waarbij je zelf aan de slag gaat tot opruimtips of een eerste oriëntatie op klein wonen: je leert het allemaal. En nu is er dus ook een boek waarmee je aan de slag kan. De bouwtekeningen die bij Bouw je eigen Tiny House zitten voldoen aan alle eisen die er aan woonruimte gesteld worden en zijn klaar voor gebruik. Het boek is voor iedereen die overweegt een Tiny House te bouwen, maar ook voor de mensen die gewoonweg nieuwsgierig zijn naar wat erbij komt kijken, want dit boek schetst een mooi overzicht van alle bouwaspecten. Van een goede voorbereiding tot het soort gereedschap dat je moet gebruiken en de verschillende opties die er zijn in ontwerp. Noortje en Jan-Willem nemen je mee in de wereld van het klein wonen en laten zien dat je het echt zelf kunt doen. Dus pak die hamer op en ga aan de slag, een zelfgebouwd huis is dichterbij dan je denkt.

 

Geschreven door
Meer van Redactie Paagmag

Tien dilemma’s voor Marieke Lucas Rijneveld

Uitwerking: Tess van der Zwet Beeld: Jeroen Jumelet (ANP) The discomfort of...
Lees verder