Recept voor een gelukkig leven dankzij hygge en lagom

Tekst: Judith van Ankeren
Illustraties: Caroline Cracco

Rond de jaarwisseling wensen we elkaar massaal een gelukkig nieuwjaar toe. Hoe welgemeend ook, het gaat niet altijd vanzelf. Hoe zorg je dat die wens in 2018 ook echt uitkomt? Op zoek naar een beproefd recept voor geluk.

‘Ach, als je maar gelukkig bent’, we zeggen het allemaal wel eens. Maar zo makkelijk als dat klinkt, is het helemaal niet. Zeven dagen per week, 24 uur per dag stralen van geluk,
is zelfs onmogelijk. Geluk komt in golven, net als verdriet. Een soort basisgeluksgevoel met af en toe een uitschieter is het hoogst haalbare en dat is al een behoorlijke uitdaging.
Wat zijn de ingrediënten voor een gelukkig leven? Daar hebben vele
onderzoekers, schrijvers en andersoortige denkers hun licht op laten schijnen. We combineren hun bevindingen voor een recept dat eigenlijk niet kan mislukken.

Laat sudderen in vriendschap

Goede sociale contacten zijn een voorwaarde voor een goed leven, ook dat blijkt uit het eerder genoemde Harvard-onderzoek. Vrienden en familie houden ons een spiegel voor, steunen ons in moeilijke tijden en zorgen voor gezelligheid. In drukke periodes in ons leven, neigen we ernaar om vriendschappen te verwaarlozen. Zeker tussen ons dertigste en vijftigste worden we opgeslokt door voornamelijk werk en het gezin.
Sociale contacten staan dan even op een wat lager pitje. Dat is logisch, maar laat het vlammetje niet uitgaan. Vrienden maken het leven zachter.

Schep er ikigai door

Op het Japanse eiland Okinawa leven meer honderdjarigen dan waar dan ook. Bovendien zijn de bewoners er bijzonder vrolijk en vriendelijk. De schrijvers Francesc Miralles en Héctor García gingen op zoek naar hun geheim. Ze kwamen uit op ikigai en schreven er de gelijknamige bestseller over.

€15 – Paagman.nl

Wat is ikigai? 
Vertaald betekent het iets als ‘het geluk om altijd bezig te zijn’. Ikigai is het hebben van een levensdoel. Het is een combinatie van passie, missie, roeping en beroep,
oftewel: waar je van houdt, waar je goed in bent, wat de wereld nodig heeft en waarvoor je wordt betaald.
Wie zijn ikigai vindt, komt regelmatig in een flow terecht. Een toestand waarin we versmelten met onze bezigheden en al het andere vergeten. Dat zijn de momenten van ultiem geluk. Iedereen heeft een ikigai, maar het kan een intense zoektocht
zijn om het te vinden. Het boek van Miralles en García helpt je op weg.

Besprenkel met Lagom

€13,99 – paagman.nl

Bezig zijn met je ikigai mag voor een geluksgevoel zorgen, er moet ook ruimte zijn voor andere dingen. Lagom is de Zweedse kunst van balans. Balans tussen werk en privé, tussen actief zijn en niets doen, tussen tijd met anderen doorbrengen en alleen zijn. Van alles niet te veel, niet te weinig, maar precies genoeg.

Regelmatig vertragen om stil te staan bij wat we aan het doen zijn en daarvan genieten. Bijna niemand werkt over in Zweden. De kantoren zijn na vijf uur leeg en werknemers houden tussendoor ook nog eens lange koffiepauzes (fika). Door deze relaxte arbeidsethos zijn burnouts zeldzaam in Zweden. Lagom kun je ook toepassen in je interieur, design, voeding en relaties. Een scheutje lagom nodig?
Schrijfster Linnea Dunne laat zien hoe je dat voor elkaar krijgt.

Voeg naar smaak hygge toe

€19,99 – Paagman.nl

Hygge komt uit Denemarken en dat is niet toevallig een van de gelukkigste landen ter wereld. Het heeft raakvlakken met lagom, in de zin dat het focust op dingen die er echt toedoen.

Ook lijkt hygge op onze Hollandse gezelligheid, maar het is meer een werkwoord. ‘Kom je vanavond bij ons hygge?’, schijnt een standaardvraag te zijn onder Deense vrienden. Het gaat om intiem en ontspannen samenzijn. Kaarslicht (Denen zijn grootverbruikers van kaarsen), een brandend haardvuur en dikke sokken, dat is hygge. Zo komen wij ook de donkere dagen wel door!
In het boek van Meik Wiking, directeur van The Happiness Research Institute, staan praktische stappen en tips om hygge te leven.

Giet het teveel af

€14,99 – Paagman.nl

Nog iets wat we van de Zweden kunnen leren: opruimen. Döstädning heet het in het

Hoge Noorden en dit wordt traditioneel aan het einde van een leven gedaan om de nabestaanden nergens mee op te zadelen.
Maar het is nog beter om het meerdere keren in je leven te doen. Het helpt te reflecteren en waardevolle herinneringen op te halen. Wegdoen wat overbodig is geworden en koesteren wat belangrijk is, daar gaat de gids Opruimen voor je doodgaat van Margareta Magnusson over.

€18,99 – Paagman.nl

Ook in het boek Nooit meer te druk van Tony Crabbe staat opruimen centraal, maar dan meer geestelijk. Op basis van recent psychologisch onderzoek, geeft Crabbe handige strategieën voor een opgeruimd hoofd en leven.

Garneer met een lach

Lachen vermindert stress en zorgt voor de aanmaak van endorfine en serotonine, de gelukshormonen. Lachen prikkelt ons beloningssysteem nog meer dan chocolade en het maakt tenminste niet dik. Het is niet alleen een oppepper voor ons eigen humeur, maar ook voor de mensen om ons heen. Een glimlach krijgen van een wildvreemde op straat, zorgt voor een micro-geluksgevoel en daar kunnen we er niet genoeg van hebben. Bestrooi het leven dus rijkelijk met gelach.

Lees het hele artikel in de glossy Present van Paagman. Verkrijgbaar in de winkels van Paagman met een Paagman Privilege Pas.

Geschreven door
Meer van Redactie Paagmag

Hoe fictie de oorlog in Oekraïne bijna beter kan duiden dan non-fictie

Op 24 februari 2022 leek de Russische inval in Oekraïne een nieuwe...
Lees verder