Boek van de maand december: Appels vallen niet

In december hebben we een smeuïg mysterie perfect voor de avondlockdown: Appels vallen niet van Liane Moriarty.

Ben jij op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit zijn boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of onontdekt talent en daardoor toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. In de Paagman Tipt Boeken Podcast nemen wij je mee achter de schermen en kletsen wij je bij over onze keuzes. Iedere maand in jouw favoriete podcast-app!

Het Boek van de maand-team over Appels vallen niet

Perfect voor de avondlockdown

Bestel ons Boek van de maand via Paagman.nl

Voor de kortere dagen en extra lange avonden door de avondlockdown om 17:00 uur is een dikke pil het beste medicijn. En dat bedoelen we dan dus in boekvorm. Appels vallen niet is een smeuïg mysterie waarin we twee gepensioneerde ouders, vier volwassen kinderen en een politieagente volgen. Waarom die politieagente? Omdat de moeder van het gezin op een dag plots verdwijnt. Heeft haar verdwijning misschien te maken met die mysterieuze logee, een paar maanden geleden? Dit uitgangspunt gecombineerd met een disfunctioneel gezin, scherpe karakters en een randje mysterie maken het perfecte decemberboek.

Mysterieuze logee?

Zo op het eerste oog zijn de Delaneys een gezin om jaloers op te zijn. De voormalige tennisleraren Joy en Stan winnen nog altijd elk toernooi waaraan ze meedoen, en nu ze hun familiebedrijf verkocht hebben, is er alle tijd om te leren ‘ontspannen’. Hun vier volwassen kinderen hebben ieder hun eigen drukke leven, en hoewel het de vraag is of zij daar alles uit halen, wordt dit nooit hardop gezegd. Dan verschijnt Savannah opeens bij Joy en Stan op de stoep. Ze is weggelopen bij haar gewelddadige vriend en Joy – die toch niet veel anders om handen heeft – nodigt dit onbekende meisje uit om zo lang in hun huis te blijven als ze wil. Savannah blijft een tijdje in het Delaney-huis, wat alle familieverhoudingen op scherp zet. Als Joy dan plotseling verdwijnt, bekijken de kinderen Delaney het huwelijk van hun ouders en hun eigen verleden met nieuwe, geschrokken ogen. Wat voor rol heeft Savannah in dit geheel gespeeld? Of moeten ze toch bij hun eigen vader zijn? En wie van hunzelf is te vertrouwen?

Niets is wat het lijkt

Liane Moriarty vertelt het verhaal vanuit twee verhaallijnen: in één verhaallijn volg je het ‘nu’ en in de tweede verhaallijn reconstrueert Moriarty de gebeurtenissen van een paar maanden geleden. De lezer volgt het gezin Delaney in z’n geheel en alle familieleden op zichzelf steeds beter kennen – met alle tekortkomingen en eigenaardigheden. Je ziet het leven en de gebeurtenissen door de ogen van de personages zelf, maar ook door de ogen van verschillende mensen die de Delaneys observeren. Zo leren we de Delaney-kinderen voor het eerst kennen door een serveerster die hun bestelling probeer op te nemen terwijl zij discussiëren over de verdwijning van hun moeder. De manier waarop Moriarty deze bijpersonages gebruikt die gesprekken tussen de broers en zussen afluisteren om het verhaal vooruit te helpen is origineel en werkt erg goed in het volledige verhaal. Moriarty’s karakterisering en waarnemingen zorgen ervoor dat ze elk van haar fictieve creaties echt kan laten voelen. Doordat allerlei verschillende mensen verschillende percepties en andere stukjes informatie hebben, kan je als lezer langzaamaan de puzzel in elkaar leggen. Maar zelfs dan wordt weer duidelijk dat niets is wat het lijkt.

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

 Anne Eekhout – Mary

Bestel Mary via Paagman.nl

In Mary onderzoekt Anne Eekhout de balans tussen fantasie en werkelijkheid en de grenzen van verbeelding. Dit doet ze aan de hand van het leven van Mary Shelley, auteur van de novelle Frankenstein. De auteur Mary Shelley heeft gedetailleerde dagboeken bijgehouden tijdens haar leven – ook tijdens het schrijven van Frankenstein. Een groot deel van de roman heeft Anne Eekhout op deze dagboeken gebaseerd, maar net zoals Mary Shelley zei dat ‘Telling the best possible story matters more than the truth.’ heeft Anne Eekhout gezocht naar haar eigen dichterlijke vrijheid. De lezer volgt twee periodes in het leven van Mary: wanneer ze op haar veertiende in Schotland verblijft en een vriendschap met Isabella Baxter ontwikkelt (in 1812) en wanneer ze met vrienden bij het Meer van Geneve verblijft en ze spookverhalen gaan schrijven (in 1816). Een ode aan de kracht van verbeelding, maar vooral ook een ode aan de vrouw.

Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand maart: De moeders van Mahipar

We gaan in maart voor een Afghaanse familiegeschiedenis die zowel groots als...
Lees verder