Heerlijk in al zijn eenvoud: geen kerst-stress in de keuken 👨🏻‍🍳🎄

Wie zegt dat een gerecht ingewikkeld moet zijn om indruk te maken met het kerstdiner? Deze drie recepten bewijzen dat je met slechts enkele ingrediënten in een mum van tijd een heerlijk feestmaal op tafel zet.

De recepten uit dit driegangenmenu komen uit Voer van Tobias Camman, Vega Blauw van Restaurant Blauw en EEN: simpel & lekker uit 1 pan van Jamie Oliver.

Voorgerecht

Kingfish sashimi met venkel-grapefruitsalade en ponzu-vinaigrette

Bestel Voer via Paagman.nl

Ingrediënten
Voor 2 personen
2 mini-komkommers
20 ml rijstazijn
5 g suiker
1⁄2 venkel
1 rode grapefruit
100 g kingfish van sashimikwaliteit
ponzu
zest van 1 limoen
shiso cressen of ander groen

Voor de ponzu-vinaigrette:
10 ml appelazijn
20 ml ponzu
40 ml olie
1⁄2 theel. mosterd
zest van 1⁄3 citroen
1 theel. suiker of honing

Recept

1. Doe alle ingrediënten voor de ponzu-vinaigrette in het potje of flesje, schud het 1 minuut en klaar. Zet in de koelkast voor later.

2. Haal de mini-komkommers in de lengte over de mandoline, zodat je mooie lange plakjes krijgt. Doe de rijstazijn met een gelijk deel water in een bakje, voeg daar 5 gram suiker aan toe en roer goed door. Leg de komkommerslierten erin en zet opzij.

3. Voor de salade begin je met de venkel. Die kun je prima rauw eten, zolang hij maar flinterdun gesneden is. Pak de mandoline, zet die op het fijnste standje en schaaf de dunne zijde van de venkel eroverheen. Zo houdt hij zijn mooie gelaagde vorm.

4. Snijd van de grapefruit de boven- en onderkant af en haal vervolgens de rest van de schil eraf. Houd de grapefruit rechtop in je hand en
snijd met een fijn mesje tussen de twee witte banen een partje uit de vrucht, tot je uiteindelijk alleen maar ‘witte bladzijdes’ over- houdt en al het vruchtvlees er tussenuit is.

5. Doe de venkel en grapefruit in een kom, maak aan met een scheut ponzu-vinaigrette, zout en peper en schep goed door.

6. Doe nu op elk bord een mooi bergje venkel-grapefruitsalade en leg daar wat van de komkommerslierten bij. Leg de kingfish overdwars op een snijplank en snijd plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Je kunt het beste je mes in een hoek van 45 graden op de vis leggen en zo steeds een plak van de bovenkant halen. Dan lijkt elke plak uiteindelijk even groot.

7. Besprenkel de plakjes nog met een beetje ponzu (niet de dressing, maar de pure versie) en limoenzest. Leg de plakjes per portie naast elkaar zodat ze elkaar net overlappen. Rol het geheel op, je krijgt dan een mooie sashimiroos. Leg deze op de salade en garneer met wat cressen of kruidjes.

Hoofdgerecht

Terong madu, gebakken aubergine met honing

Bestel Vega blauw via Paagman.nl

Ingrediënten
Voor 4 personen
2 aubergines, in blokjes van 2×2 cm
zout
1 ei
2-3 el bloem
3 el olie
11⁄2 el honing
11⁄2 el tomatenketchup
5 el sojasaus
1 el sesamolie
2 el sesamzaad, geroosterd
Recept

1. Doe de aubergineblokjes in een zeef die je op een kom hebt gezet. Bestrooi de aubergineblokjes met ruim zout en laat ze zo 15 min. staan. Giet vrijgekomen vocht weg en wrijf de blokjes droog.

2. Klop het ei los in een grote kom en meng de aubergineblokjes erdoor zodat alle blokjes goed met ei bedekt zijn.

3. Strooi de bloem over de aubergine en schud goed zodat alle blokjes met bloem bedekt zijn.

4. Verhit de olie in een wok en bak de aubergineblokjes goudbruin. Haal de blokjes uit de pan en zet even apart.

5. Doe de honing, tomatenketchup, sojasaus en sesamolie in de pan en verhit al roerend tot een saus. Voeg de blokjes aubergine toe en schep door elkaar. Garneer met het sesamzaad.

Nagerecht

Plaatcake met honing en sinaasappel

Bestel EEN via Paagman.nl

Ingrediënten
Voor 12 personen
2 grote (bloed)sinaasappels
200 g vloeibare honing
200 g amandelmeel
200 g zelfrijzend
bakmeel
200 g yoghurt
Griekse stijl
2 tl vanillepasta
2 grote vrije-uitloopeieren
optioneel: rozenwater

Recept

1. Verhit de oven tot 180 °C.

2. Bekleed een braadslede van 20 x 30 cm met een vel bakpapier en wrijf het in met olijfolie.

3. Rasp de oranje sinaasappelschil in een grote kom, zet even opzij en snijd één sinaasappel in flinterdunne plakjes.

4. Leg ze in de slede, besprenkel ze met 100 g honing en bak ze 20 minuten

5. Doe intussen het amandelmeel en bakmeel met de yoghurt en vanillepasta bij de sinaasappelrasp in de kom.

6. Breek de eieren in de kom, giet er 200 ml milde olijfolie bij en voeg een klein snufje zeezout, de resterende 100 g honing en eventueel
een klein scheutje rozenwater toe. Klop alles goed door elkaar met een garde.

7. Haal de slede uit de oven, giet het cakebeslag over de plakjes sinaasappel en zet hem 35 minuten terug in de oven, of tot de cake goudbruin is en een prikker er schoon uit komt.

8. Stort de cake op een plank, trek het papier er voorzichtig af en serveer hem warm, met een lepel yoghurt of vla.

Dit artikel werd gepubliceerd in Present van Paagman #6. Verkrijgbaar in de winkels van Paagman met een Paagman Privilege Pas of lees ‘m online.
Geschreven door
Meer van Redactie Paagmag

Karin Slaughter over haar nieuwste thriller Goede Dochter

Het nieuwste boek van Karin Slaughter is uit. GOEDE DOCHTER is het...
Lees verder