Boekenkast-lenteschoonmaak in vijf stappen

Bij een lenteschoonmaak denk je waarschijnlijk eerst aan de keukenkastjes en je garderobe, maar sla ook zeker je boekenkast niet over!

Zodra de dagen langer worden en de zon meer gaat schijnen, ontstaat er een drang om het hele huis grondig te poetsen. We gaan druk ‘ontspullen’; alle meubels gaan aan de kant en elk plankje wordt afgestoft. De reden dat we dit doen is wetenschappelijk te verklaren, maar het hoort ook bij verschillende geloofstradities.

Gedurende het afgelopen jaar heb je waarschijnlijk heel wat nieuwe titels aan je collectie toegevoegd. Misschien heb je er ook stiekem wat dingen in gepropt waar je zo snel geen plek voor had. Wellicht zijn er ook een aantal random cadeautjes in jouw kast beland. Na een tijdje kan je boekenkast zo vol raken dat je er in de voorbijgang liever niet meer naar kijkt. Ook als je boekenkast nog geen hamsterverschijnselen vertoont, kan dit artikel je helpen. Want uiteindelijk komen jouw lievelingsboeken beter tot hun recht in een schone en opgeruimde kast.

1. Alles eruit

Kleine disclaimer: we hebben niet gezegd dat elke stap leuk zou zijn. Om te beginnen ga je alles uit de kast halen. Ja, alles. Afhankelijk van wat erin staat kun je het tijdelijk in een verhuisdoos of boodschappentas bewaren. Waar het nu om gaat is het creëren van een fris nieuw canvas.

2. Poetsen, poetsen, poetsen

Wanneer de kast helemaal leeg is, is het tijd om alles schoon te maken. Vergeet hierbij ook niet de buitenkant van de kast. We gaan niet voor halve maatregelen tijdens een lenteschoonmaak. Hoe je schoonmaakt is natuurlijk afhankelijk van het materiaal van de kast. Met een standaard sopje zal je echter al ver komen. Weet je echt niet hoe je aan de slag moet? Diet Groothuis geeft je in Het grote poetsboek allerlei tips!

3. Reduce, re-use, recycle

Vanaf deze stap wordt het alweer iets leuker. Je gaat namelijk kiezen wat mag blijven, wat de prullenbak in gaat en wat je eventueel weg kunt geven of verkopen. Wat je in ieder geval níét gaat doen is besluiten dat alles toch maar mag blijven. Stel jezelf daarom de volgende vragen: heb ik dit het afgelopen jaar gebruikt (zo niet, weg ermee), heeft het grote emotionele waarde, ga ik dit boek ooit nog lezen, kan ik iemand anders hier super blij mee maken en durf ik het niet weg te doen omdat het een cadeau was (weet degene die het gaf dan überhaupt dat je deze hebt?). Mocht er nog een ‘twijfel’ stapel ontstaan, verplaats deze dan naar een andere kast. Als je over een half jaar vergeten bent dat je deze had bewaard, dan mogen deze ook weg. Alles dat de selectie niet heeft gehaald kun je weggeven aan vrienden en familie of de kringloopwinkel. Iemand anders blij maken geeft tevens veel voldoening.

4. Inrichten

Nu je een selectie hebt gemaakt en je alleen nog dingen over hebt die veel waarde voor je hebben, ga je de kast opnieuw inrichten. Hoe je dit doet is aan jou, maar denk er wel goed over na. Richt je jouw boeken in op kleur, genre of alfabet? Zie het als een schilder die een nieuwe schilderij maakt en hou in je achterhoofd dat je hierna weer een prachtige nieuwe kast hebt waar je graag naar wilt kijken.

5. The finishing touch

Voor de finishing touch kun je kiezen voor een kleine plant, een lamp of mooi souvenir dat je in de spotlight wilt zetten. Ga echter niet helemaal los, want weet dat er gedurende het jaar weer genoeg bij zal komen.

En nu even doorpakken

Als je de smaak van het schoonmaken en ontspullen te pakken hebt, dan kun je je geluk op met deze boeken.

Detox je huis – Judith Crillen

Bestel via Paagman.nl

Als je echt grondig aan de slag wilt, dan is Detox je huis van Judith Crillen jouw nieuwe bijbel. In dit boek wordt per kamer omschreven hoe je dit het beste aanpakt en leer je over opruimmethoden van ware coaches op dit gebied. Met een handige checklist en praktische tips zul je geen enkel plekje meer over het hoofd zien.

Weg ermee – Dennis Storm

Bestel via Paagman.nl

Leven alsof je op vakantie bent; dat is zo ongeveer de gedachte achter hoe Dennis Storm minimalisme aanpakt. Dat kan ook niet anders als je jarenlang uit een koffer moet leven. Zijn inspirerende zet je aan het denken over wat je nu echt nodig hebt en leert je hoe je dit zelf toe kunt passen.

Vaarwel spullen – Fumio Sasaki

Bestel via Paagman.nl

Wellicht ben je al bekend met het feit dat veel Japanse appartementen zo klein zijn dat je vanaf het toilet een eitje kunt bakken. Het hebben van weinig spullen kan dus een noodzakelijk goed zijn, maar je kunt ook in een grotere woning erachter komen dat je met minder spullen gelukkiger bent. Met een paar eenvoudige regels helpt Fumio jou een simpeler, gelukkiger en waardevoller leven te leiden.

Geschreven door
Meer van Hilke

2021 wordt jouw jaar (en met dit boekenlijstje al helemaal)

Als we iets hebben kunnen leren van 2020, is het dat je...
Lees verder