Leve het koningshuis! Hoera! Hoera! Hoera!

…toch? De één houdt van het koningshuis en de ander vindt het niet meer van deze tijd. Hoe dan ook wordt er nog steeds heel veel over het koningshuis geschreven. Speciaal voor Koningsdag hebben wij wat boekentips op een rijtje gezet!

Want in 2021 is het niet zo maar Koningsdag. Het jaar 2021 staat namelijk ook in het teken van de vijftigste verjaardag van koningin Máxima (17 mei) en de achttiende verjaardag van prinses Amalia (7 december).

In gesprek met de Oranjes – Arendo Joustra

Bestel 👆 via Paagman.nl

Wie herinnert zich niet de uitspraak van prins Willem-Alexander in een interview met Paul Witteman dat hij liever op zijn grootmoeder dan op zijn moeder wilde lijken? Of de vraag van prinses Juliana aan haar man, prins Bernhard, waarom hij het idiote idee heeft gehad om met haar te trouwen? In televisie-interviews laten de Oranjes zich intiemer benaderen dan ze zelf lijken te beseffen. Met dank aan de betreffende omroepen, interviewers en de Rijksvoorlichtingsdienst zijn in dit boek de transcripties gebundeld van de interviews die leden van het Koninklijk Huis de afgelopen vijftig jaar op televisie hebben gegeven. Gesprekken met koningin Juliana, prins Bernhard, koningin Beatrix, prins Claus, koning Willem-Alexander en prinses Máxima zijn in dit boek letterlijk terug te lezen en bieden een openhartig beeld van het koningshuis.

De Oranjes – Gerben Graddesa Hellinga

Bestel 👆 via Paagman.nl

In de geheel herziene uitgave van De Oranjes. De CANON van ons koninklijk huis komen alle markante telgen van het geslacht Oranje-Nassau en hun partners aan de orde, geplaatst in de tijd waarin ze leefden. Stadhouders en koningen, avonturiers, vrijheidsstrijders en ware staatslieden. Maar ook geldverspillers, intriganten en schuinsmarcheerders. Zij bepaalden de geschiedenis van ons land – en vaak ook van heel Europa – in tijden van oorlog en vrede, welvaart en crisis. Mislukte huwelijken, hofintriges, complotten en hele bastaardgezinnen. Kortom, een boeiende reis door de tijd aan de hand van meer dan 50 historische royalty-portretten. Van de ouders van Willem van Oranje tot en met koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun dochters. Een boek voor liefhebbers van ons Koninklijk Huis dat geen enkele Oranjefan mag missen!

Maxima Zorreguieta. Moederland – Marcia Luyten

Bestel 👆 via Paagman.nl

Vanaf het moment dat Máxima Zorreguieta aan de zijde van de Nederlandse kroonprins verschijnt, staat ze in de schijnwerpers. De geschiedenis leert: wie trouwt met een vorst, wacht geen gemakkelijk leven. Wat maakt dat deze Argentijnse floreert aan een oud Europees hof? Koningin Máxima werd vijftig jaar geleden geboren in een land in verval. Argentinië was zijn grootse toekomst misgelopen en vluchtte in nostalgie. De Argentijnse tragedie dringt de familie binnen wanneer haar vader toetreedt tot de militaire regering. Wat in Máxima’s jeugd vanzelfsprekend was, zal diepe sporen trekken in haar latere leven. In Máxima Zorreguieta. Moederland, het eerste boek van een biografisch portret in twee delen, laat Marcia Luyten zien hoe Koningin Máxima is gevormd door haar geboorteland. Door de grote geschiedenis van een land dat droomde van glorie, en door de kleinere geschiedenis van een familieband, hoge verwachtingen en onvoorwaardelijke vriendschap. Máxima waagt de oversteek van Buenos Aires naar Wall Street en de jetset van Manhattan, maar pas nadat een persoonlijke strijd is geleverd.

Amalia – Matthias Rozemond

Bestel 👆 via Paagman.nl

Voorjaar 1621. Een jonge gravin komt als hofdame naar de Republiek, waar de strijd tegen de Spanjaarden net is hervat. Er breekt een moeilijke tijd aan in het roerige Den Haag. Wordt het voor haar, bijna negentien inmiddels, geen tijd de vleugels uit te slaan? Haar charmes worden opgemerkt door prins Frederik Hendrik, maar evengoed door anderen die met de Oranjes juist nog een rekening hebben openstaan. Een spel van list en liefde ontspint zich. Haar naam: Amalia.

Beatrix – Jutta Chorus

Bestel 👆 via Paagman.nl

Beatrix van Jutta Chorus schets een portret van Beatrix in de zware jaren vanaf 2000. ‘We gaan het serieus aanpakken,’ zei Beatrix vlak voor ze de troon besteeg. Serieuzer dan haar ouders, die de monarchie met hun huwelijk van onzekerheid en nonchalance aan het wankelen hadden gebracht. Met bijna benauwende plichtsbetrachting, een bedachtzame echtgenoot en God als ‘schild ende betrouwen’ stuurde Beatrix het koningschap naar kalme wateren. Tot het jaar 2000. Toen begonnen de zware jaren, waarin haar man en haar ouders stierven, waarin haar Huis ineens toneel werd van de ene na de andere affaire en waarin het ooit zo Oranjegezinde volk een beweging omarmde die zij verafschuwde en die haar afwees. Journalist Jutta Chorus schetst in Beatrix. Dwars door alle weerstand heen het portret van Beatrix in die jaren. Uit tientallen gesprekken met betrokkenen komt een vrouw naar voren die in tegenspoed het uiterste van zichzelf en haar omgeving vraagt. Maar tegen welke prijs?

Zakenprins – Michiel Couzy

Bestel 👆 via Paagman.nl

Prins Bernhard jr. wordt al op jonge leeftijd ondernemer en ontwikkelt zich tot een zakelijke duizendpoot. Wanneer hij de regels overtreedt, groeit hij uit tot het nationale symbool van de overspannen vastgoedmarkt. Met het binnenhalen van de formule 1 levert Bernhard jr. zijn ultieme prestatie, die zijn unieke positie in de mondiale zakenwereld bevestigt: een prins in zaken. Michiel Couzy en Maarten van Dun nemen de lezer mee langs Bernhards ondernemingen – van internet tot vastgoed, van Nederland tot Servië, van luxe boten tot snelle auto’s. Zij laten zien hoe zijn zakelijke talent regelmatig onverenigbaar blijkt met de publieke moraal en het wettelijk gezag. Zakenprins is het verhaal van een prins die vindt dat zijn afkomst er niet toe doet, maar die toch steeds wordt geconfronteerd met zijn koninklijke achtergrond. Wanneer botst de jacht naar succes van de eerzuchtige prins met zijn komaf en zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid?

Oranje Zwartboek – Gerard Aalders

Bestel 👆 via Paagman.nl

Waarom is ons koningshuis zo populair? Niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten. Waarom genieten de Oranjes de status van popsterren? Waaraan hebben ze die verering verdiend? Ligt het aan hun prestaties? Hun capaciteiten? De verdiensten van de koningen en keizers die in de mist van de geschiedenis zijn verdwenen, werden ooit hemelhoog geprezen. Anno nu zijn er in Europa nog maar enige koninkrijken over. Ze houden slechts stand in Scandinavië, Groot-Brittannië, België, Spanje en Nederland. In ons land is het Huis van Oranje de uitverkoren familie die, uitsluitend op grond van geboorte, de bijzondere plaats krijgt toebedeeld die het in het Nederlandse bestel inneemt. Zo is het in onze Grondwet geregeld. Er is tot dusver nooit een Oranje geweest die de troon heeft geweigerd. In dit boek onderzoekt historicus Gerard Aalders de wijdverbreide adoratie voor onze koningen: Willem I, II en III, onze koninginnen (Wilhelmina, Juliana en Beatrix) en tenslotte Willem-Alexander. Ook de echtgenoten en echtgenotes van ons staatshoofd krijgen de nodige aandacht. Want zonder partner geen kroonopvolger en dat zou het einde van de monarchie betekenen: de nachtmerrie van iedere dynastie. Aalders vraagt zich af welke redenen er zijn om de monarchie te continueren. Strikt gemeten naar haar verdiensten en ontdaan van alle franje. Hij duikt daarvoor in de roerige geschiedenis van ons koningshuis, doet bijzondere ontdekkingen en komt tot opvallende conclusies.

Waar is Willem? – Emanuel Wiemans

Bestel 👆 via Paagman.nl

Waar is Willem? is een vrolijk en grappig zoekboek, geïllustreerd door Emanuel Wiemans, waarin je al zoekend allerlei feitjes over de koninklijke familie leert. In dit koninklijke zoekboek vind je Willem en zijn familie in allerlei situaties. Van de tribune bij de Olympische Spelen tot het bordes van het Paleis, je vindt hen overal. Terwijl je zoekt, leer je van alles over de koninklijke familie. Lukt het jou om alle familieleden te vinden? Dit vrolijke, grappige zoekboek is geïllustreerd door illustrator-alleskunner Emanuel Wiemans. In zijn gedetailleerde prenten beelden is de koninklijke familie goed verstopt.

Geschreven door
Meer van Britt

Colleen Hoover 101: alles wat jij moet weten over de boeken van Colleen Hoover…

De boeken van Colleen Hoover zitten vol romance, spanning, sterke personages en onverwachte...
Lees verder