Boek van de maand september: Ik weet zeker dat het liefde was

Ons Boek van de maand september is een liefdevolle reconstructie van de impact van verschillende relaties in een leven. Ons nieuwe Boek van de maand is: Ik weet zeker dat het liefde was van Sanne van Rij.

Ben jij op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit zijn boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of onontdekt talent en daardoor toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. In de Paagman Tipt Boeken Podcast nemen wij je mee achter de schermen en kletsen wij je bij over onze keuzes. Iedere maand in jouw favoriete podcast-app!

Het Boek van de maand-team over Ik weet zeker dat het liefde was

Bestel ons Boek van de maand via Paagman.nl

Een liefdevolle reconstructie

Sanne van Rij is 26 jaar oud en in Ik weet zeker dat het liefde was lezen we haar memoires. We lezen over optredens van Froukje, Goldband en MEROL, over niet kunnen genieten van Lowlands, over alleen op vakantie gaan naar een feestbestemming en over overleven op een hele kleine studentenkamer. Als je dit zo leest kan je – zeker als lezer van een oudere generatie – je afvragen wat daar nou voor verhaal in kan zitten. Maar Sanne toont meer dan dat. Aan de hand van korte hoofdstukken waarbij belangrijke personen uit haar leven centraal staan, legt ze als het ware een puzzel voor zichzelf. En in deze puzzel neemt ze jou als lezer mee. Zo ontstaat er een reconstructie die laat zien wat het met iemand doet als je opgroeit met een zieke moeder die er op een gegeven moment zelfs helemaal niet meer is. En hoe de meeste mensen toch constant zoekende zijn: naar zichzelf, naar hun eigen plekje op de wereld en naar hun relatie tot andere mensen. Ik weet zeker dat het liefde was zijn hele persoonlijke memoires van een jonge schrijfster die akelig dichtbij komen, waarbij voor iedere lezer het raakvlak anders kan zijn. Dit raakvlak kan groot zijn, doordat je bijvoorbeeld zelf met het gemis van een ouder/geliefde te maken hebt, maar kan ook in de kleinere dingen zitten, door bijvoorbeeld de herkenbare geborgenheid die je hebt gevonden bij een vriend(in) of huisgenoot.

Subtiel en gelaagd

Toen we met het Boek van de maand-team begonnen met lezen, wisten we eerst niet zo goed wat voor boek we zouden krijgen. Sommigen van ons vermijden de achterflap zoveel mogelijk wanneer ze in een boek beginnen, zodat ze zo blanco mogelijk het verhaal in kunnen gaan. Het verhaal van Sanne greep ons zo erg aan, dat het na een paar hoofdstukken lezen eigenlijk ook niet meer uitmaakte. Door de subtiele en gelaagde schrijfstijl, waarbij de dingen worden opgeschreven zoals ze zijn – niet aangedikt of op een sarcastische toon -, heeft dit boek terecht de titel ‘roman’ verdiend.  De manier waarop Sanne van Rij de mensen die ze leert kennen in enkele woorden zo duidelijk kan omvatten, niet alleen als persoon maar ook hun relatie, is erg knap. Het enige wat sommige collega’s uiteindelijk jammer vonden, is dat sommige relaties die zo belangrijk leken later ineens helemaal niet meer genoemd worden en daardoor vergeten lijken te zijn. Maar aan de andere kant kan je daar ook weer de schoonheid in zien, want in het echte leven heb je ook een komen en gaan van relaties en vriendschappen. Al met al een gelaagd en liefdevol boek waar wij nog lang aan zullen denken!

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

Cilla & Rolf Börjlind – De zonnewende

Bestel De zonnewende via Paagman.nl

Een klein dorpje, bijzondere personages, een vreemdeling die op het strand zelfmoord probeert te plegen en een vogel als vertellend perspectief. Dit alles kan je verwachten in het prachtige boek De zonnewende. Het boek speelt zich af in een dorpje genaamd Skuggsidan in Zweden. Alle dorpelingen kennen elkaar en hebben allemaal hun eigenaardigheden. Gustaf heeft bijvoorbeeld een verzameling fallussen, Picasso denkt elke keer dat hij kanker heeft, Columbus leidt het verkeer bij de enige rotonde van het dorp, ga zo maar door. Wanneer Georg Von Niets in het dorp verschijnt en besluit een tijdje te blijven na een mislukte zelfmoordpoging verandert de dynamiek in het dorp. Wie is deze man? En wat zit er in de doos die hij constant bij zich draagt? Komen we als lezer meer over deze mysterieuze persoon te weten of blijft alles een in nevelen gehuld? Het schrijversduo Börjlind zijn bekende auteurs in het thrillergenre. De zonnewende is hun eerste roman en daarin zijn ze zeer goed geslaagd.

Ayobami Adebayo – Alles wat had kunnen zijn

Bestel Alles wat had kunnen zijn via Paagman.nl

Het boek Alles wat had kunnen zijn van Ayobami Adebayo combineert brute thema’s als corruptheid, sociaal onrecht, huiselijk geweld en armoede met liefde en bruiloften in Nigeria, met eten en kleding in overvloed. We volgen twee families van compleet andere sociale en economische afkomst tot ze uiteindelijk met elkaar in aanraking komen. De familie van Eniola is heel erg arm, zo arm dat ze moeten bedelen op straat. De kinderen worden geslagen door de docenten en zijn ten einde raad als Eniola wordt opgemerkt door een invloedrijke politicus. De familie van Wuraola is heel rijk en heeft een hoge sociale positie. Zij is verloofd met de gewelddadige zoon van een belangrijk politicus en hierdoor krijgt de familie te maken met politieke strijd en geweld.

Patti Callahan Henry – Het geheime boek van Flora Lea

Bestel Het geheime boek van Flora Lea via Paagman.nl

Het is het begin van de tweede wereldoorlog en er worden flinke bombardementen verwacht in de stedelijke gebieden van Engeland. Alle kinderen worden geëvacueerd naar het platteland om ze in veiligheid te brengen; zo ook Hazel en haar zusje Flora. Om haar jongere zus gerust te stellen en te ontsnappen aan de realiteit van de dag, verzint Hazel de sprookjesachtige wereld Whisperwood. Totdat haar zusje op mysterieuze wijze verdwijnt en de verhoudingen op scherp komen te staan. De jaren gaan voorbij en langzaam pakt Hazel haar leven weer op. Totdat ze tijdens haar werk in een tweedehands boekhandel stuit op een boek met een wel heel bekende titel…. Whisperwood! Deze ontdekking is de start van een reis door haar verleden en zo leest de roman als een coming-of-age verhaal met een vleugje fantasy, ten tijde van en na de Tweede Wereldoorlog in Engeland.

Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand maart: De moeders van Mahipar

We gaan in maart voor een Afghaanse familiegeschiedenis die zowel groots als...
Lees verder