Kun je ook zo jaloers worden op mensen met een mooi handschrift? En dan heb je ook die geweldige trend waarin mensen laten zien hoe ze prachtig kunnen ‘handletteren’.
Kijk maar eens op Instagram… Om jaloers van te worden! Maar zo’n mooi schrift op papier zetten is niets nieuws. In de Middeleeuwen was handlettering de normaalste zaak van de wereld… Écht!
Throwback
In de Middeleeuwen (500 tot 1500) werden boeken nog met de hand geschreven. Een net, leesbaar en uniform handschrift was dan ook van groot belang. Werd een boek of verhaal uitgebracht? Dan schreef iemand keer op keer een unieke variant.
Met andere woorden: boeken waren destijds echt one of a kind. Daarom was het des te belangrijker dat de monniken, die de boeken schreven, een prachtig handschrift hadden. Hadden ze dat niet, dan was een verhaal simpelweg niet leesbaar. Vaak waren ze enorm veel tijd kwijt aan het schrijven van een boek of verhaal en was het echt precisiewerk. Hier komt de alom bekende term ‘monnikenwerk’ vandaan. Het was een enorme klus om een boek te schrijven.
Schrijven én tekenen
Monniken moesten niet alleen netjes kunnen schrijven, vanaf het jaar 700 na Christus werd er óók van hen verwacht dat ze goed konden tekenen. In die tijd kwam namelijk de trend op om gebruik te maken van zogenaamde ‘initialen’. Dit zijn rijkelijk versierde letters aan het begin van een pagina of hoofdstuk. Dit zorgde voor wat kleur en creativiteit in de boeken. Kijk maar eens naar dit bijzondere voorbeeld uit het wereldberoemde Book of Kells:
Rustiger
Omstreeks het jaar 1450 kregen de monniken het wat rustiger. Ze hoefden namelijk niet meer ieder boek meer met de hand te schrijven, want in die periode werd de boekdrukpers uitgevonden. Hoewel monniken dus minder met de hand hoefden te schrijven, kreeg religie wel een enorme boost. Dus het was snel gedaan met de rust van de monniken!
Gelukkig betekende de komst van de boekdrukkunst niet het einde voor de mooi versierde initialen. Verschillende kunstenaars gingen aan de slag met het ontwikkelen en ontwerpen verschillende typografieën. Zo ontstond er bijvoorbeeld een volledig alfabet van versierde initialen die speciaal gebruikt werden in de geneeskunde.
De initialen hadden naast verduidelijking en versiering nog een ander doel. Namelijk de uitlijning en opmaak van de pagina. Aan het initiaal kon men zien hoe lang bijvoorbeeld de eerste alinea mocht zijn. De eerste alinea was net zo lang als het initiaal groot was.
Nieuwe trends
Tegenwoordig worden boeken niet meer echt met de hand geschreven, maar is de trend van het mooi opmaken van letters niet verdwenen! Dit zie je bijvoorbeeld op Instagram, waar foto’s en video’s van handlettering regelmatig voorbij komen. Op Instagram geeft #handlettering je zelfs meer dan 2 miljoen hits!
Gratis workshop handlettering
Je ziet het ontzettend veel op Instagram en Pinterest: handlettering en bulletjournaling. Op populaire accounts zijn de makers zó goed, dat je haast een beetje aan je eigen skills gaat twijfelen. En daarom hebben we goed nieuws: Paagman gaat in samenwerking met STABILO gratis workshops handlettering en bulletjournals geven!
Kom naar de gratis workshops!
Wil je graag kennismaken met handlettering en bulletjournaling of juist beter worden in wat je nu al doet? Kom dan naar de STABILO workshops bij Paagman! De workshops duren 2 uur en zijn helemaal gratis.
Op 22 oktober en 4 november 2017 worden twee workshops achter elkaar gegeven. Je hoeft geen spullen mee te nemen, wij zorgen voor alles! Aan het eind van de workshop ga je naar huis met een door jouzelf gehandletterde A4 poster.
Suzanne van StudioSuz geeft de workshops. Zij heeft veel ervaring in handlettering en kan het iedereen leren. Je mag vanaf 10 jaar meedoen, dus neem ook je zoon, dochter, neefje of nichtje gezellig mee!
Dit bericht werd eerder gepubliceerd op blog.stabilo.nl en is gedeeltelijk aangepast voor optimale weergave op paagmag.nl