Boek van de maand september: De grote zomer

Voor de maand september hebben wij gekozen voor een coming-of-age roman perfect voor iedereen die de zomer nog niet kan loslaten… Ons nieuwe Boek van de maand is: De grote zomer van Ewald Arenz.

Ben jij op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit zijn boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of onontdekt talent en daardoor toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. In de Paagman Tipt Boeken Podcast nemen wij je mee achter de schermen en kletsen wij je bij over onze keuzes. Iedere maand in jouw favoriete podcast-app!

Het Boek van de maand-team over De grote zomer

Bestel ons Boek van de maand via Paagman.nl

Coming-of-age

De grote zomer is een lichte warme en sfeervolle coming-of-age-roman, voor iedereen die zich die ene zomer herinnert waarin hij of zij voor het eerst verliefd werd. Frieder is zestien en moet de hele zomer studeren om niet te blijven zitten. Daarom moet hij bij zijn norse opa logeren terwijl de rest van zijn familie op vakantie gaat. Maar deze zomer gaat niets zoals verwacht. Het is de zomer waarin hij Beate ontmoet bij het zwembad, het meisje in het groene badpak dat zijn hart op hol brengt. De zomer waarin hij voor het eerst begrijpt hoe zijn familie in elkaar zit en voor het eerst geconfronteerd wordt met de betekenis van vriendschap, liefde en verlies. In De grote zomer leert Frieder niet alleen zijn eigen liefde kennen, maar ontdekt hij gaandeweg ook de liefdesgeschiedenis van zijn grootouders. Dit geeft de lezer een heel bijzondere en gelaagde kijk op de liefde, die vaak pijnlijk en onbegrijpelijk is, maar ook een enorme kracht heeft. Een ander belangrijk thema in de roman is vriendschap. Het belang en waarde van vriendschap, maar ook de last die dit soms kan zijn. Na deze zomer zal niets meer hetzelfde zijn.

Hoofdpersoon Frieder

Wij hebben een zwak voor verhalen met meerdere perspectieven of tijdlijnen, maar in De grote zomer is dat eindelijk eens niet het geval. Er zit bij sommige hoofdstukken wel een klein beetje foreshadowing waarbij een volwassen Friedrich aan het woord is,  maar over het algemeen wordt het verhaal volledig chronologisch verteld. Normaliter vragen wij ons bij een verhaal vanuit één perspectief chronologisch meteen af of de verteller wel te vertrouwen is, maar Frieder is zo puur en eerlijk omschreven dat we daar eigenlijk niet aan twijfelen. Ewald Arenz heeft zijn hoofdpersonage een turbulente, levendige en kleurrijke stem gegeven – perfect passend bij een 16-jarige dus. Hier hoort ook af en toe wat kattenkwaad en gekkigheid bij, maar Frieder slaat zich ook door de grotere problemen heen. Arenz beschrijvingen van de geuren in de zomer, de warmte en de verschillende plaatsen zoals het zwembad en de dierentuin zorgen ervoor dat het voelt alsof je er allemaal bij was en maakt het zo het perfecte boek voor de nazomer.

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

 Mohsin Hamid – De laatste witte man

Bestel De laatste witte man via Paagman.nl

Mohsin Hamids De laatste witte man begint met Anders, een witte man die ’s ochtends wakker wordt en ontdekt dat zijn huid donker is geworden. Van daaruit hebben we een samenleving waarin na verloop van tijd iedereens huid donker donker kleurt, totdat er volgens de titel nog maar één man wit is (en zelfs dat maar tijdelijk). We beleven het verhaal via Anders (een fitnessinstructeur) en Oona, een yogalerares (een koppel in een voorzichtige liefdesrelatie – beiden oorspronkelijk wit). Het boek is kort, gemakkelijk en aangenaam om te lezen, maar het zet wel aan tot nadenken over de thema’s. Het heeft een kenmerkende schrijfstijl die nu eens heel lyrisch was en dan weer bijna alledaags, met een mix van extreem lange zinnen in paragraaf- of paginastijl gemengd met veel kortere secties.

 Gerwin van der Werf – De droomfabriek

Bestel De droomfabriek via Paagman.nl

Josie gooit het roer om wordt wiskundeleraar en trekt in de oude villa van haar recent overleden grootouders. Met het nieuwe schooljaar voor de deur en het nijpende lerarentekort heeft ze snel een aanstelling bij een MBO-school in een achterstandswijk. Veel leerlingen hebben een lastige thuissituatie of andere problemen hiermee omgaan is misschien wel de grootste uitdaging in het leven van de kersverse docent. En hoe breng je eigenlijk je eigen kennis over? Mede door haar doorzettingsvermogen en tips van collega’s lijkt ze toch successen te boeken, telefoons worden ingeleverd en sommige leerlingen maken, dan wel op hun eigen manier, toch de opdrachten. Als ze zich ontfermt over het meisje Carmen, met meer dan zestigduizend volgers op Instagram, begeeft ze zich op glad ijs. Wat is de grens? Wanneer ben je teveel betrokken? Deze sociale roman geeft een inkijkje in de dagelijkse problematiek van de MBO-leraren in Nederland en waarin het de positie van veel jongeren beschrijft die binnen een onderwijssysteem gedwongen worden waarin zij niet passen.

 Johanna Hedman – Trio

Bestel Trio via Paagman.nl

In Trio omschrijft Johanna Hedman de relaties tussen Thora, dochter van rijke ouders, August, een kunstenaar, en Hugo, een gewone jongen van buiten de stad. In de loop van twee zomers in Stockholm leren zij elkaar door en door kennen. Jaren later staat de dochter van Thora en August bij Hugo voor de deur en word je meegenomen in de herinnering van Hugo aan die tijd. Hoe de relatie tussen de drie precies in elkaar steekt is soms lastig te ontdekken, zowel voor de personages zelf als voor de lezer. Het verhaal laat mooi zien hoe vriendschap en liefde kunnen overlappen en ingewikkelde scenario’s op kunnen leveren.

Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand februari: Verwachting

Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende,...
Lees verder