Boek van de maand mei: Perzik bloesem lente

In mei lezen we een boek dat vertelt over modern China. Ons nieuwe Boek van de maand is: Perzik bloesem lente van Melissa Fu.

Ben jij op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit zijn boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of onontdekt talent en daardoor toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. In de Paagman Tipt Boeken Podcast nemen wij je mee achter de schermen en kletsen wij je bij over onze keuzes. Iedere maand in jouw favoriete podcast-app!

Het Boek van de maand-team over Perzik bloesem lente

Bestel ons Boek van de maand via Paagman.nl

Zoektocht naar een thuis

De maand mei is altijd een bijzondere maand door de herdenkingen en vieringen op 4 en 5 mei. Ons nieuwe Boek van de maand past ook binnen deze thematiek. Je volgt Meilin en Renshu vanaf 1938 bij de start van de Japanse invasie in China tot het einde van de 20e eeuw. In 1938 lacht het leven Meilin nog toe. Maar als het Japanse leger nadert, worden Meilin en haar vier jaar oude zoontje Renshu gedwongen hun huis te ontvluchten voor de oorlog. Vertrouwend op weinig anders dan hun verstand en een prachtig geïllustreerde handrol, gevuld met oude fabels die troost en wijsheid bieden, moeten ze door een verwoest land trekken, op zoek naar een toevluchtsoord. Als lezer vlucht je met hun mee en krijg je mee welke ontberingen ze moeten trotseren en uit welke dingen ze kracht weten te halen. Zo verstrijken de jaren en uiteindelijk schopt Renshu het tot een Amerikaanse universiteit. In Amerika vestigt hij zich als Henry Dao en bouwt hij een nieuw leven op. Jaren later probeert zijn dochter wanhopig haar afkomst te begrijpen, maar Renshu weigert over zijn jeugd te praten. Hoe kan je woorden vinden als er zoveel voor jezelf nog onverwerkt en onduidelijk is? Want Renshu/Henry draagt zijn eigen trauma’s mee, maar ook die van een volledig land. Maar kan zijn dochter Lily haar eigen volledige identiteit begrijpen zonder deze missende puzzelstukjes?

Levendig, intiem en hartverscheurend

Deze roman schetst een levendig, intiem en hartverscheurend beeld over modern China. Het verhaal loopt helemaal chronologisch en je volgt de personages – met af en toe tussenpozen van een paar maanden of jaren – op de voet. Naast het levensverhaal van Renshu en Meilin Dao in China en Amerika krijg je ook meerdere grote gebeurtenissen uit de geschiedenisboeken mee. Zoals de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki (1945) en de moord op John F. Kennedy (1963). De verhaallijn van Renshu/Henry in Amerika laat heel goed zien hoe, ook al heb je een nieuw leven opgebouwd in een nieuw land vele duizenden kilometers van China, je vroegere leven daar nog steeds het vermogen heeft om een diepe angst op te wekken om de verkeerde dingen te zeggen of je te mengen met de verkeerde mensen, waar je ook bent, levend in angst voor wat China met je zou doen.

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

 Mira Sys – De beschermelinge

Bestel De beschermelinge via Paagman.nl

De beschermelinge van Mira Sys vertelt het verhaal van Linda en haar vijf broers. In hun jeugd verbleven ze een tijd in het bos en al snel is het duidelijk dat er iets goed fout is gegaan, maar wat is er precies gebeurd? Sys schetst door het gebruik van twee tijdslijnen, de tijd in het bos en twintig jaar later, een erg goed beeld over we hoe gebeurtenissen in onze jeugd ons hele leven kunnen meedragen en hoe deze ons zelfs vormen tot wie we zijn. Het is een verhaal over familie en de betrouwbaarheid van herinneringen.

 Tomias Keno – Astronaut

Bestel Astronaut via Paagman.nl

Astronaut is een debuutroman die je zal verrassen. (Een boek dat je zou kunnen scharen onder magisch realisme wanneer je kijkt naar het personage van ‘De astronaut’.) Wanneer hoofdpersonage Angela onbedoeld deze vreemdeling in huis beseft ze nog niet dat dit het begin zal zijn van grote veranderingen in haar leven. Angela woont sinds haar scheiding in een bekrompen boerendorp. Een dorp waar racisme hoogtij viert en er misogyne mannen zich rondom Angela scharen. Met een geadopteerde Nigeriaanse zoon wordt Angela constant geconfronteerd met deze bekrompenheid. Ook haar zoon Rocko worstelt enorm met zijn afkomst en verandert als een blad aan een boom door de komst van ‘De astronaut’. Wie is deze vreemdeling die geen enkel woord zegt?

Janneke Siebelink – Soms sneeuwt het in april

Bestel Soms sneeuwt het in april via Paagman.nl

Tijdens een vakantie op Texel realiseren Katharina en Peter de invloed die het verleden van Katharina de afgelopen 20 jaar op hun relatie uitgeoefend heeft. Na jaren haar verleden te hebben opgekropt, vertelt Katharina eindelijk aan haar man wat er gebeurd is in haar jeugd. Zo blijkt dat haar moeder tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken heeft gezeten op Texel en dat haar vader daar een belangrijke rol voor het Duitse leger speelde. Soms sneeuwt het in april is een ontroerende roman over de oorlog op Texel en hoe een oorlogstrauma nog vele generaties terug kan blijven komen.

John Kuipers – Musserts schaduw

Bestel Musserts schaduw via Paagman.nl

Voor echte Hagenezen is deze oorlogsthriller één en al herkenning, het speelt zich namelijk af middenin de stad achter de duinen. Als in de Tweede Wereldoorlog op Anjerdag bij station Hollands Spoor een juridisch adviseur van de NSB wordt gevonden is dit het begin van een intrigerende thriller waarin de spanning oploopt tot ongekende hoogte tussen de NSB en de Haagse politie. Het feit dat iemand vragen gaat stellen bevalt de beruchte NSB natuurlijk niet.
Bekende kopstukken uit de tweede wereldoorlog zoals Anton Mussert passeren de revue, wat het vanuit historisch oogpunt interessant maakt. Het boek is het begin van een serie met hoofdinspecteur Charlie Sweeninck in de hoofdrol.

Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand november: Het Hollandse huis

Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende,...
Lees verder