Top 15: de nazomer van september

De nazomer van september kende een paar mooie nieuwe releases en grote favorieten. Bekijk snel welke titels dat zijn!

In september vierden we de Boekenweek van Jongeren, werd de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs en de Booker Prize bekend gemaakt, werden de Gouden Griffel en Gouden Penseel uitgereikt én maakte de Boekenweek-organisatie bekend dat het Boekenweekgeschenk 2024 niet door één auteur wordt geschreven, maar door een heel gezin. Alle leden van de familie Chabot – vader en moeder Bart en Yolanda en de vier zonen Sebastiaan, Maurits, Splinter en Storm – leveren een bijdrage. Wij kunnen nu al niet wachten!

1) Francine Oomen – Hoe Overleef Ik Alles Wat Ik Niemand Vertel?

Bestel 👆 via Paagman.nl

Francine Oomen is terug (van nooit weggeweest)! Francine Oomen (1960) is een Nederlands schrijfster, illustratrice en ontwerpster. Haar grote succes was de Hoe overleef ik-reeks. Oomen schreef iets meer dan tien boeken over het personage Rosa. In de boeken worden allerlei actuele zaken waar tieners tegenaan lopen behandeld, zoals onzekerheid, seksuele diversiteit, stress en de multiculturele samenleving. Dit boek is het eerste deel van de nieuwe Hoe overleef ik…-serie. Een onmisbaar boek voor Generatie Hoi. Met veel survivaltips en voiceberichten! In dit eerste Hoe overleef ik… boek voor volwassenen is Rosa 25 jaar oud. Haar leven is helemaal anders gelopen dan ze gedacht had. Wat gebeurt er met je als er een heleboel is wat je aan niemand durft te vertellen? Wat doe je als je je vrienden heel erg nodig hebt, maar ze vier jaar lang niet gezien hebt? Wat doe je als je akelige stemmen in je hoofd hebt? Wat doe je als je je een complete puinhoop voelt, terwijl je zelf psycholoog bent? Wat doe je als je je anders voelt dan anderen? En anders bent? Als je toekomstdromen als zeepbellen uit elkaar gespat zijn? Tijdens Turning Pages #3 ontmoette Francine haar nieuwe(-oude) lezers voor het eerst en dit boek staat met recht op onze nummer 1 van afgelopen maand!

2) Adriaan van Dis – Naar Zachtheid En Een Warm Omhelzen

Bestel 👆 via Paagman.nl

Met Naar zachtheid en een warm omhelzen schrijft Adriaan van Dis nu een vergeten hoofdstuk uit zijn oeuvre. Een negenjarige jongen wordt tijdens een inzinking van zijn door oorlogsherinneringen gekwelde vader opgevangen in het huis van zijn grootouders. Maar in dat huis wacht hem een andere oorlog: de vrouw die door de barse grootvader was aangenomen als ‘meid voor dag en nacht’ verzet zich steeds meer tegen haar dienende rol. Zij, Ommie, vervult de rol van grootmoeder en groeit uit tot vredestichter in de gehavende familie van haar broodheer. Ook tijdens de oorlog bleek zij al een heldin. De jongen spiegelt zich aan haar dapperheid en zij helpt hem zijn angsten te overwinnen. Er ontstaat een hechte band tussen die twee – gekleurd door hun hunkering naar liefde en erkenning. In de reconstructie van Ommies leven en die ingrijpende zomer schakelt van Dis op verrassende wijze van vroeger naar nu en laat zo zien wat het heden zegt over het verleden.

3) Tommy Wieringa – Nirwana

Bestel 👆 via Paagman.nl

Tommy Wieringas nieuwe boek, Nirwana, is een wervelend epos over een familie die generatie na generatie de verovering van de aarde najaagt, ook wanneer blijkt dat het vuur een goede knecht is, maar een slechte meester. Gevierd kunstenaar Hugo Adema stamt uit een roemruchte familie die al decennia haar stempel op de moderne tijd drukt. Zijn grootvader Willem Adema stichtte zijn offshore-imperium na een dubieuze rol in de Tweede Wereldoorlog: aanvankelijk vecht hij aan Duitse zijde aan het oostfront, maar halverwege de oorlog sluit hij zich aan bij het verzet. Wie is die man die sommigen vereren als een held en anderen beschouwen als een geslepen opportunist? Terwijl zijn tweelingbroer aan het hoofd van het familiebedrijf het grootste schip ter wereld laat bouwen, raakt Hugo’s eigen leven in een impasse als zijn grote liefde hem verlaat. Hij keert terug naar het landgoed waar hij is opgegroeid om weer te schilderen en het verleden van zijn inmiddels honderdjarige grootvader te onderzoeken. Wanneer zijn vroegere gouvernante overlijdt duiken in haar huis de verloren gewaande dagboeken van Willem Adema op, die een ontstellend licht werpen op diens oorlogsjaren. Is dit het moment om de geschiedenis recht te doen?

4) Thomas van Grinsven & Rutger Vink – Het Pretpark (De avonturen van Rutger, Thomas en Paco)

Bestel 👆 via Paagman.nl

Het Pretpark is het superspannende derde boek van YouTubers Rutger Vink (Furtjuh), Thomas van Grinsven (Gewoon Thomas) en hun hond Paco. De avonturen van Rutger, Thomas en Paco is dé succesvolle en prijswinnende kinderboekenserie van dit moment en Het Pretpark is het langverwachte, los te lezen vervolg op de prijswinnende boeken De Magische Halsband en De Tijdmachine. Rutger, Thomas en Paco zijn uitgenodigd voor de opening van een heel bijzonder pretpark: Pacoland! Ze krijgen een rondleiding van de eigenaar van het park, Ilona Muis. Maar waarom gedraagt ze zich zo vreemd? Als Rutger, Thomas en Paco in de grootste achtbaan ter wereld zitten en ze steeds sneller en sneller gaan, staan ze voor een wel heel grote verrassing… Een vrolijk, hartverwarmend en kleurrijk verhaal vol humor, strippagina’s en een vleugje spanning.

5) Pieter Omtzigt – Een Nieuw Sociaal Contract

Bestel 👆 via Paagman.nl

Het boek Een nieuw sociaal contract van politicus Pieter Omtzigt uit 2021 staat alweer een aantal weken hoog in onze verkoopcijfers. Het is duidelijk dat het nieuwe succes van dit manifest, waarin Omtzigt uitlegt hoe hij vindt dat Nederland eruit moet gaan zien, een direct gevolg is van Omtzigts aankondiging dat hij met een eigen partij – ook met de naam Nieuw Sociaal Contract – meedoet aan de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november.

6) Stephen King – Holly

Bestel 👆 via Paagman.nl

Holly Gibney, een van Kings meeslependste en vindingrijkste personages, keert in deze bloedstollende thriller terug om de gruwelijke waarheid achter een reeks verdwijningen in een klein stadje te achterhalen. Wanneer Penny Dahl het detectivebureau belt in de hoop dat ze haar vermiste dochter Bonnie kunnen vinden, weet Holly Gibney niet zeker of ze de zaak moet aannemen. Eigenlijk zou Holly met verlof moeten zijn. Maar iets in Penny Dahls wanhopige stem maakt het voor Holly onmogelijk om haar af te wijzen. Slechts een paar straten van waar Bonnie Dahl verdween, wonen professoren Rodney en Emily Harris. Als gepensioneerd, getrouwd stel leiden ze een gelukkig bestaan. Maar ze bewaken een kwaadaardig geheim in de kelder van hun mooie huis, een geheim dat te maken heeft met Bonnies verdwijning. Het is haast onmogelijk om hen te ontmaskeren: ze zijn geslepen, geduldig en genadeloos. Holly moet al haar talenten inzetten om de gruwelijke professoren te verslaan in dit nieuwe meesterwerk van Stephen King.

7) Sacha Bronwasser – Luister

Bestel 👆 via Paagman.nl

Luister, de tweede roman van Sacha Bronwasser, neemt de lezer mee naar het Parijs van de jaren tachtig en nu, in een zinsbegoochelende zoektocht naar identiteit, vriendschap en schuld.  De eenentwintigjarige M. vertrekt in 1989 halsoverkop uit Nederland. Ze gaat in Parijs aan de slag als au pair. De stad, de taal, het werk; in alle opzichten is het een harde reset. Wat doet iemand die grip moet krijgen op het leven? Die schrijft. Pas een half mensenleven later komt M.’s verslag terecht bij Flo, de persoon die haar vlucht veroorzaakte. Zij is gewond geraakt bij een grote terroristische aanslag in Parijs. De Volkskrant gaf het boek 5 sterren in hun recensie: “Onweerstaanbaar beschrijft Sacha Bronwasser het Parijse leven in een roman die tot nadenken stemt. Bronwasser wekt Parijs tot leven in deze sterke roman over een au pair. Soepel en trefzeker voert ze de spanning op.”

8) Arnon Grunberg – De vluchteling, de grenswacht en de rijke Jood

Bestel 👆 via Paagman.nl

Al decennia wordt er gedebatteerd over de vluchteling, die ook gelukszoeker, illegaal of crimineel wordt genoemd. Intussen produceren nieuwe oorlogen nieuwe landverhuizers. Wat voor de een maatschappelijk debat is, is voor de ander noodlot. Arnon Grunberg reisde af naar Georgië, waar hij met gevluchte Russen sprak. Naar Oekraïne, om vluchtelingen te ontmoeten die in eigen land blijven. En naar Polen, waar hij een gesloten detentiecentrum bezocht. In Nederland liep hij mee met de IND en de vreemdelingenpolitie, om de werking van de grens als zeef van dichtbij te bestuderen. Op dinsdag 4 juli presenteerde Grunberg zijn boek De vluchteling, de grenswacht en de rijke Jood voor een overvol evenementenplein bij Paagman Fred.

9) Ilja Leonard Pfeijffer – Alkibiades

Bestel 👆 via Paagman.nl

Na Grand Hotel Europa is Ilja Leonard Pfeijffer weer terug met een dijk van een roman. Deze monumentale, rijk gedocumenteerde, historische roman vertelt het waargebeurde verhaal van het streven en falen van Alkibiades, de mooiste man van Griekenland. Hij was de extravagante, geniale, opzienbarende, androgyne, biseksuele en omstreden politicus en strateeg van Athene tijdens de grote oorlog tegen Sparta. Zijn verhaal is voor ons een reis door de tijd naar de wereld van bijna tweeënhalf millennium geleden, toen steeds meer symptomen, die voor ons verontrustend herkenbaar zijn, begonnen te wijzen op het verval van de democratie en daadwerkelijk leidden tot de nederlaag van Athene. De vraag is in hoeverre Alkibiades hieraan schuldig was. Was hij de populist die de democratie heeft ontmanteld of had hij de redder van Athene kunnen zijn? In deze roman legt hij verantwoording af over zijn idealen, strategieën en levenslange strijd.

10) Sanne van Rij – Ik Weet Zeker Dat Het Liefde Was

Bestel 👆 via Paagman.nl

Ons Boek van de maand september is een liefdevolle reconstructie van de impact van verschillende relaties in een leven. Sanne van Rij is 26 jaar oud en in Ik weet zeker dat het liefde was lezen we haar memoires. We lezen over optredens van Froukje, Goldband en MEROL, over niet kunnen genieten van Lowlands, over alleen op vakantie gaan naar een feestbestemming en over overleven op een hele kleine studentenkamer. Als je dit zo leest kan je – zeker als lezer van een oudere generatie – je afvragen wat daar nou voor verhaal in kan zitten. Maar Sanne toont meer dan dat. Aan de hand van korte hoofdstukken waarbij belangrijke personen uit haar leven centraal staan, legt ze als het ware een puzzel voor zichzelf. En in deze puzzel neemt ze jou als lezer mee. Zo ontstaat er een reconstructie die laat zien wat het met iemand doet als je opgroeit met een zieke moeder die er op een gegeven moment zelfs helemaal niet meer is. En hoe de meeste mensen toch constant zoekende zijn: naar zichzelf, naar hun eigen plekje op de wereld en naar hun relatie tot andere mensen. Ik weet zeker dat het liefde was zijn hele persoonlijke memoires van een jonge schrijfster die akelig dichtbij komen, waarbij voor iedere lezer het raakvlak anders kan zijn.

De rest van de top 15:

11) Walter Isaacson – Elon Musk

Het verrassend intieme verhaal van een van de meest fascinerende en controversiële ondernemers van deze tijd. Vol anekdotes over triomf en beroering, een onthullend verhaal van binnenuit.

12) René van Stipriaan – Het Reisboek Van Willem Van Oranje

René van Stipriaan volgde de Vader des Vaderlands door Europa en deed onderzoek naar de historische locaties die hij bezocht. Hoe zag de wereld van Willem van Oranje eruit?

13) Jamie Oliver – 5 Ingrediënten Mediterraan

Met maximaal vijf ingrediënten weet Jamie Oliver keer op keer een gerecht te maken uit de mediterrane keuken. Spanje, Frankrijk, Tunesië, Griekenland en méér bieden zonnige inspiratie.

14) Claudia de Breij – In De Kantlijn Van De Tijd

Twee van Nederlands bekendste cabaretiers, uit twee verschillende generaties, schrijven elkaar persoonlijke brieven over hun vak, hun verlegenheden, hun voorkeuren en hun onzekerheden.

15) Roald Dahl – Joris En De Geheimzinnige Toverdrank

Joris moet op zijn grootmoeder passen, maar hij haat dat akelige, hekserige ouwe wijf. Als hij een toverdrankje voor haar maakt, groeit en groeit ze. Ze groeit zelfs door het dak heen!
Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Redactie Paagmag

Babs Gons geeft levensinspiratie van onze heldinnen in haar nieuwe boek

Interview: Tess van der Zwet Fotografie: Angela Tellier Schrijver, theatermaker en spokenword-performer...
Lees verder