Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. In mei een perfect boek om mee weg te kruipen op de bank of fijn van te genieten in het zonnetje op het balkon of in de tuin. Deze maand: Het verre veld van Madhuri Vijay.
Het Boek van de maand-team over Het verre veld
Confronterende debuutroman
Madhuri Vijay heeft met Het verre veld een confronterende debuutroman over de vele kanten van India geschreven. In het boek ontmoeten we Shalini, een jonge Indiaase vrouw uit Bangalore die in de rouw is om haar onlangs overleden moeder. Ondanks haar bevoorrechte positie; goede familie, opleiding en werk, is ze ontevreden en lusteloos. Ze neemt ons mee in haar herinneringen aan een verkoper uit Kasjmier die een bijzondere relatie met haar moeder had: Bashir Ahmed. In een opwelling ontvlucht Shalini haar leven en verruilt het veilige Bangalore voor het ongewisse, afgelegen en onrustige Kasjmier.
Confronterende debuutroman over de vele kanten van India
Met een handjevol herinneringen komt ze aan in het noorden – ze zoekt Bashir en misschien ook antwoorden over haar grillige en sarcastische moeder, waar ze ondanks dat altijd close mee is geweest. Middenin de politieke onrust van het dorpje waar ze terecht komt, worden haar privileges en dwalingen pijnlijk duidelijk.
Complexe karakters
Met karakters die veelal geheimzinnig zijn, leer je langzaam wat hun drijfveren zijn. De opgekropte spanning en dramatische gebeurtenissen brengen het worstelende afgelegen dorp verrassend helder tot leven. In het boek wordt het grijs gebied tussen goed en slecht opgezocht. Elk personage heeft zo z’n plus- en minpunten. Madhuri Vijay is niet bang om de ware aard van karakters te laten zien maar ook relaties en gevoelens bloot te leggen, ook wanneer deze onaangenaam zijn. Met levendige beelden en complexe karakters blijf je van de eerste pagina tot de laatste geboeid en betrokken. Laat je meevoeren in de details van het dagelijkse leven van de mensen in de verborgen delen van India: van Bangalore tot de heuvels van Kasjmir.
Extra inspiratie: zij werden het nét niet
Martijn Simons – De Hollandse droom
De Hollandse droom van Martijn Simons is een ambitieus, meeslepend verhaal over politieke intriges en actuele vraagstukken. Het verhaal wordt vanuit meerdere perspectieven verteld en hierin wisselt de auteur niet alleen van personage maar ook van vertelvorm. Deze wisselingen gaan erg organisch en houding de spanning goed in het verhaal. De Hollandse droom begint met personage Rudolf Keller – rechter en sociaaldemocraat in hart en nieren- die door het oorlogsboek van zijn zoon een toekomstige functie als minister in gevaar ziet komen. De politieke intriges in het boek worden gebruikt als motivatie om de familiedynamiek bloot te leggen, wat zorgt voor vele herkenbare situaties.
Judith Fanto – Viktor
Viktor is een charmante schurk en leeft in het onrustige Wenen van vlak voor WOII. Je leert hem en zijn joodse familie kennen en je leeft mee met de problemen waar ze mee te maken krijgen wanneer Hitler ook in Oostenrijk voet aan de grond krijgt. Geertje is een studente in Nijmegen op het einde van de twintigste eeuw die worstelt met haar joodse identiteit. Zij gaat op onderzoek uit naar de geschiedenis van haar familie en probeert te ontrafelen wat het betekent om joods te zijn. Uiteindelijk vallen de twee verhalen samen in deze ontroerende roman en komt Geertje achter een familiegeheim.
Will Hunt – Ondergronds
Will Hunt deelt zijn fascinatie voor ondergrondse ruimtes op een manier die zelfs verstokte claustrofoben enthousiast maakt. Hij beschrijft door hemzelf gemaakte en vaak levensgevaarlijke voettochten door het metronet van New York en door de catacomben van Parijs. Hij daalt af in prehistorische spelonken en verblijft een etmaal in een volstrekt donkere en doodstille grot. Zo ontdekt hij meer over zichzelf en begrijpt steeds beter de al millennia oude band van de mensheid met het ondergrondse.