Verdieping, aandacht en focus: vijf boekentips bij Bruckners Negende symfonie!

Luisteren naar Bruckners Negende symfonie vergt je volledige aandacht. Juist in een tijd van snelheid en efficiëntie is dat leerzaam: door inspanning, geduld en uitdaging kun je ergens in opgaan, er plezier aan beleven, jezelf ontwikkelen. Wij delen bijpassende boekentips!

De kracht van de Oostenrijkse componist Anton Bruckner ligt in zijn enorme toewijding aan de muziek, aan het steeds maar verbeteren van zijn symfonieën. Hij ging door omdat hij er zelf in geloofde. Het Residentie Orkest vroeg Fabian Paagman wat de kracht van onze boekhandels is. “Dat we altijd blijven vernieuwen en niet stilstaan. Er is binnen én buiten de muren van Paagman al veel geprobeerd. Er kwam een pakketjesservice, een afdeling in de Openbare Bibliotheek, en – ook al revolutionair – een babyverschoningsplek op het herentoilet. Een muziekafdeling kwam, verdween en herrees. Niet ieder project dat we aanpakken verandert in goud, dat hoort bij het ondernemen, daar leer je van. Het vergt net als luisteren naar Bruckners Negende symfonie je volledige aandacht, maar met de juiste mensen om je heen en een gezonde dosis drive en doorzettingsvermogen kom je een heel eind. Rome is ook niet in één dag gebouwd. We zijn vooral trots op Villa Paagman – onze betoverende kinderboekenafdeling – en het Kicking Horse Café.”

Als vader van twee jongens en directeur-eigenaar van Paagman is het voor Fabian Paagman soms moeilijk om de werk-privé balans juist te houden. Verdieping, aandacht en focus lijkt dan soms ver weg, maar met de juiste boekentips is dit voor iedereen binnen handbereik.  Door jezelf te verliezen in poëzie of een dik boek, of door juist met je kinderen even stil te staan. Hij deelt er hier vijf: short cuts zijn geen optie!

1. Een wonderprachtig dier

Deze rijk geïllustreerde poëziebloemlezing met een dierengedicht voor elke dag van het jaar geeft jou en je kinderen elke dag een momentje van rust. Een perfect boek om keer op keer weer te ontdekken hoe leuk en mooi poëzie kan zijn.

2. Komijnsplitsers – Marieke Lucas Rijneveld

Met zijn nieuwe dichtbundel Komijnsplitsers zet Boekenweekessayist Marieke Lucas Rijneveld opnieuw een grote stap in zijn dichterschap. In acht afdelingen onderzoekt Rijneveld wat het betekent om te wonen: in een huis, in jezelf en in verhoudingen tot anderen. Wie of wat heb je nodig om een compleet mens te zijn?

3. De filosoof, de hond en de bruiloft – Barbara Stok

Striptekenaar Barbara Stok vertelt het verhaal van Hipparchia, een van de eerste vrouwen die filosoof werd. Hipparchia behoorde tot een filosofische stroming in de oudheid die een minimalistische levensstijl uitdroeg en zich keerde tegen alle maatschappelijke rangen en standen, normen en conventies. De tegendraadse ideeën van deze dappere vrouw van 2300 jaar geleden zijn juist in deze tijd weer heel actueel.

4. Naar het paradijs – Hanya Yanagihara

Wil jij het liefst de tijd even stoppen? Het lezen van een dik boek is de perfecte manier! Naar het paradijs is een gewaagde, briljante roman over drie verschillende versies van Amerika, in drie eeuwen. Het nieuwe boek van de auteur van Een klein leven vraagt met 672 bladzijdes jouw volledige aandacht.

5. Papyrus – Irene Vallejo

Het boek is een van de mooiste uitvindingen ter wereld. Met een boek kunnen woorden door tijd en ruimte reizen, en kunnen we leren over mensen die met geduld en toewijding grootse dingen bereiken. Papyrus is een prachtige, wervelende ode aan het geschreven woord die laat zien hoe individuele levens en maatschappijen worden beïnvloed en gevormd door boeken.

Zelf luisteren? Het Residentie Orkest speelt Masterclassics: Bruckner 9 op zaterdag 19 maart. Masterclassics is een ongedwongen topavond: laagdrempelig, prikkelend en niet te lang. Je maakt kennis met topwerken uit de klassieke muziek. Voordat het spelen begint geeft de bevlogen dirigent Antony Hermus een echte masterclass: in 20 minuten neemt hij je mee door het muziekstuk van de avond. Voor de beginnende luisteraar en iedereen die meer uit klassieke muziek wil halen.

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Britt

Skip de leesdip met deze 10 tips!

Oh nee! Het gaat iedere boekenwurm een keer overkomen, maar soms heb...
Lees verder