Boek van de maand juni: Lavery & Zoon

In juni lezen we een indringende debuutroman getekend door een tragisch Welsh verleden. Ons nieuwe Boek van de maand is: Lavery & Zoon van Jo Browning Wroe.

Ben jij op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit zijn boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of onontdekt talent en daardoor toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. In de Paagman Tipt Boeken Podcast nemen wij je mee achter de schermen en kletsen wij je bij over onze keuzes. Iedere maand in jouw favoriete podcast-app!

Het Boek van de maand-team over Lavery & Zoon

Bestel ons Boek van de maand via Paagman.nl

De ramp in Aberfan

Deze roman neemt je mee op reis door het leven van William Lavery, een jongen die op groeit in een familie van begrafenisondernemers. Ondanks de verwachtingen van een deel van zijn omgeving start William op z’n tiende zijn opleiding bij een jongenskoor in Cambridge, waar door zijn unieke stem de weg naar succes binnen handbereik ligt. Na een onstuimige periode verlaat hij onverwacht het koor en trekt zonder zijn moeder in bij zijn oom. Het familiebedrijf lonkt en tegen de wens van zijn moeder in wordt hij een van de beste balsemers van het land. Zijn moeder vindt het zonde dat hij zo’n prachtige stem en muzikale carrière opgeeft voor de ‘lugubere’ praktijken in een mortuarium. Tijdens zijn afstuderen in 1966 voltrekt zich in het dorp Aberfan een drama: het dorp in Zuid-Wales raakte ’s morgens gedeeltelijk bedolven onder een ineenzakkende afvalberg van een steenkoolmijn die naast het dorp gelegen was. Er is dringend professionele hulp nodig bij het bergen van de lichamen: voor William de kans om zijn net afgeronde balsemopleiding in de praktijk toe te passen en de samenleving te helpen. Niet wetende dat deze gebeurtenis hem tekent voor het leven staat hij het mijndorp dag en nacht bij tijdens deze afschuwelijke gebeurtenis. Het verhaal van Lavery & Zoon begint met deze ramp – die je ook gezien kunt hebben in seizoen 3 van The Crown – en wordt verder verteld in flashbacks naar Williams jeugd als koorknaap op een kostschool in Cambridge.

Een gelaagde vertelling

Het verhaal bestaat uit meerdere delen die in verschillende momenten van Williams leven afspelen. Uiteindelijk volg je als lezer William van zijn tiende tot zijn zesentwintigste. De auteur roept met gemak zowel de setting als het tijdperk (1950-1970) op met prachtig beschrijvend proza en verwijzingen naar populaire cultuur. Ze omschrijft haar personages heel levendig met hun realistische tekortkomingen. Door de heftige gebeurtenis aan het begin van het verhaal ben je meteen vol in het verhaal. Deze ervaring voor het hoofdpersonage kon niet zonder gevolgen zijn waardoor je als lezer weet dat het nog een heftige naslag gaat geven. Hierdoor wilden we ook verder lezen en blijft het boek boeiend tot de laatste bladzijde. Door de verschillende delen en personages is dit debuut van Jo Browning Wroe een mooi gelaagd en goed gebalanceerd verhaal geworden. Want hoewel de Aberfan-tragedie simpelweg afschuwelijk is, blijft er wel ruimte voor een indrukwekkend opbeurend verhaal over wat er met William gebeurt als hij begint om te gaan met de gevolgen van zijn betrokkenheid bij wat er gebeurd is.

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

 T.J. Klune – Het weeshuis in de azuurblauwe zee

Bestel Het weeshuis in de azuurblauwe zee via Paagman.nl

Officieel uitgegeven als kinderboek (15+), maar Het weeshuis in de azuurblauwe zee is voor alle leeftijden. Hoofdpersonage Linus leeft zijn leven volgens de regels. Elke dag is hetzelfde en dat vindt hij prima. Tot hij voor zijn werk een bijzondere opdracht mag gaan vervullen en hij flink uit zijn comfortzone moet treden. Linus krijgt de bijzondere opdracht te onderzoeken of zes magisch begaafde, maar risicovolle jongeren, die in een weeshuis op een klein eiland wonen, mogelijk een te groot gevaar voor de samenleving opleveren. In het weeshuis wonen zes jongeren; een merkwaardig, bont gezelschap met magische krachten of eigenschappen. Alle vaste regeltjes die hij normaliter zou handhaven glippen steeds makkelijker tussen zijn vingers door. Was hij eigenlijk wel de man die hij wilde zijn? Was hij wel gelukkig? En hoe belangrijk zijn de mensen om je heen om jezelf te vinden?

 Nikki Dekker – diepdiepblauw

Bestel diepdiepblauw via Paagman.nl

Diepdiepblauw wordt omgeschreven als een essayistische coming-of-age roman en die beschrijving is spot on. In diepdiepblauw onderzoekt Nikki Dekker onze relatie met de dieren onderwater, waarvan we maar weinig begrijpen, met de mensen om ons heen, die vaak al even raadselachtig zijn, en bovenal: de relatie met onszelf. Welke identiteiten meten we onszelf aan en wanneer laten we die weer los? Elk hoofdstuk gaat over een ander ‘zeedier’ of ‘waterfenomeen’ en een passage in Nikki’s leven. Het klinkt heel gek – en dat is het soms ook wel – maar het werkt. Het is een doortastend en intelligent boek vol mooie zinnen en slimme verhalen.

Francis Spufford – Eeuwig licht

Bestel Eeuwig licht via Paagman.nl

Een aanslag in een filiaal in Woolworths in Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog betekent het einde van het leven van vijf jonge kinderen. Wat als zij niet waren omgekomen? Hoe hadden de levens van Jo, Val, Ben, Alec en Vernon er dan uitgezien? Stel ze hadden nog geleefd hoe hadden ze dan de wereld na de oorlog ervaren? Francis Supfford beschrijft afwisselend in verschillende tijden en met de verschillende personages hoe hun levens eruit hadden kunnen zien. Als lezer ben je op de hoogte dat de kinderen omgekomen en dat dit niet echt afspeelt, hierdoor is het een onconventionele beschrijving van leven wat had kunnen zijn.

Sarah Winman – Stilleven

Bestel Stilleven via Paagman.nl

Wanneer Ulysses Temper, een jonge Britse soldaat, en Evelyn Skinner, zestigjarige kunsthistorica, elkaar ontmoeten in Italië tijdens de Tweede Wereldoorlog, voelen zij direct een klik. De verhalen van Evelyn over waarheid en schoonheid blijven Ulysses de rest van zijn leven bij. Dankzij een bijzondere samenloop van omstandigheden vindt Ulysses zich jaren later terug in Florence, ditmaal met een kind, een vriend en een papegaai. Ook Evelyn keert nog diverse malen terug naar Florence, maar het is maar de vraag of ze elkaar nog tegen zullen komen. Gedurende het verhaal leer je de personages door en door kennen en leef je mee met alles wat zij meemaken.

Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand augustus: Stranddagboek

Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende,...
Lees verder