3, 2, 1, klaar? Knutselen maar!

Heb je thuis een ware van Gogh wonen? Of wil je je kind(eren) op een leuke en creatieve manier stimuleren nu de tekenlessen niet meer doorgaan?

Soms is het lastig om met nieuwe ideeën te komen, want op gegeven moment weet je ook niet meer wat je van een leeg toiletrolletje kunt maken. Nu is dat knutselartikel natuurlijk ook schaars, dus als de inspiratie even op is, lees dan dit artikel vol verse ideeën. Uiteraard geïnspireerd op boeken!

Wat heb je allemaal nodig?

Deze projecten kun je maken met enkel wat papier en potloden of stiften. Maar je kunt je ook helemaal laten gaan en bijvoorbeeld glitters, stickers, washi tape, gekleurd papier en verf gebruiken. Via onze website bestel je makkelijk en snel de meest uitlopende knutselspullen.

Maak een nieuwe kaft voor jouw lievelingsboek

Heb je een lievelingsboek? Dan is de kans groot dat je het verhaal, maar ook de kaft ervan kunt dromen. Laat je creatieve brein los op het ontwerpen van een nieuwe kaft! Misschien vind jij dat er een totaal ander moment van het boek op de cover moet? Je mag het zelf verzinnen. Hoe doe je dat? Zorg dat je een groot wit vel papier hebt. Dit kan ook door twee lege a4-tjes aan elkaar te maken met plakband. Teken eerst goed het boek af (de omlijning) zodat je weet dat het straks ook goed past. Dan kun je aan de slag. Laat je ontwerp eventueel eerst drogen voordat je deze als nieuwe kaft om je boek doet.

Knutsel zelf een prachtige boekenlegger

Boekenleggers kunnen ware kunstwerkjes zijn en zijn daarom een mooie kans om je creativiteit helemaal los te laten gaan. Als basis heb je een stukje stevig papier of karton nodig. Knip of snij de vorm die je wilt gebruiken. Ga dan aan de slag met versieren. Verf, stiften, stickers, rauwe pasta, je kunt alles gebruiken. Te veel ideeën? Maak dan ook een boekenlegger voor de juf of meester, je familie, vrienden of de buurvrouw.

Hoofdpersoon tekenen

Hoe ziet het hoofdpersoon van het boek eruit? Soms staat deze afgebeeld in of op het boek, maar soms ook niet. Heb jij een boek waarvan je niet weet hoe de hoofdpersoon eruit ziet? Teken deze dan zelf! Misschien heeft iemand anders het boek ook gelezen en kunnen jullie de tekeningen met elkaar vergelijken. Dit kun je ook doen met andere personen in een boek.

Maak je eigen stripverhaal

Gooi alle grenzen van je brein open en verzin zelf een stripverhaal. Je mag alles verzinnen wat je wilt! Maak je een verhaal over een superheld? Misschien over het coronavirus? Of herbeleef je jouw beste vakantie in de strip? Alles mag! Het enige dat je nodig hebt is papier, potloden of stiften en een hoop fantasie. Je kunt ook van tevoren alvast je verhaal bedenken en op papier zetten. Dat maakt het tekenen van het stripverhaal een stuk makkelijker.

Maak van een oud boek een geheime kluis

Misschien heb je thuis nog een oud boek? Een boek dat niemand meer zal lezen of al een beetje kapot is? Hiervan kun je heel makkelijk een geheime kluis maken! Open het boek en snij een vierkant, dwars door de pagina’s. Je zult niet in één keer een diep gat kunnen maken, doe dit dus laag voor laag totdat je een vakje hebt gemaakt in het boek dat groot genoeg is. Als je vierkant klaar is en je het losgesneden papier eruit hebt gehaald, gebruik dan wat lijm en een kwastje op de opstaande randen van het vierkantje. Dit is dus aan de binnenkant van het boek. Op deze manier blijven de pagina’s goed op elkaar geplakt. Klaar? Pak dan je geheime voorwerp en doe deze in het vakje. Doe het boek weer dicht en plaats deze in de boekenkast. Niemand die zal weten dat jij er een schat in bewaard!

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Hilke

Deze boeken nemen je mee op reis

Als lezer van dit online magazine kunnen we er donder op zeggen...
Lees verder