Boek van de maand juni: Waar ik liever niet aan denk

Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. De zomermaanden staan voor de deur en langzaamaan mogen we weer meer naar buiten. Perfecte tijd voor een fijn nieuw boek! Deze maand: Waar ik liever niet aan denk van Jente Posthuma.

Het Boek van de maand-team over Waar ik liever niet aan denk

Bestel ons Boek van de maand via Paagman.nl

In Waar ik liever niet aan denk wordt in korte hoofdstukjes de onlosmakelijke band van een tweeling, broer en zus, beschreven. Vanuit de belevingswereld en herinneringen van de zus lezen we hoe ze samen opgroeien en volwassen worden. Hoe ze beiden een rol hebben gekregen of hebben aangenomen, hoe hun levens enerzijds ineengestrengeld zijn en hoe ze tegelijkertijd uit elkaar groeien. Ze vertelt over een afstandelijke moeder, een weggelopen vader en pestgedrag op school wat de twee onvermijdelijk dichter bij elkaar brengt. Wanneer ze beiden voorzichtig beginnen aan het volwassen leven in Amsterdam, waar hij floreert achter de bar in een gaybar en zij zich terugtrekt in een kledingwinkel en zich verliest in een enorme truien verzameling, komen de eerste barstjes in hun relatie aan het licht.

De pijn van het volwassen worden

De onmacht die je kunt voelen wanneer iemand verandert, minder aandacht voor je heeft of alle diepgang weg lijkt te zijn wordt feilloos beschreven. Wanneer haar broer een nieuwe relatie aangaat lijkt hij te veranderen. De ultieme bevestiging van dit gevoel, wanneer haar broer besluit niet mee te gaan op hun gezamenlijke reis naar New York, kan ze maar moeilijk verwerken. Samen met de verteller, de ik-persoon, probeer je te doorgronden wat er precies mis is met haar broer en waarom hij haar afstoot. Achter zijn afstand tot haar gaat namelijk een zware depressie en kwelling schuil. De eindigheid van zijn leven, draag je als lezer constant bij je.

Prachtig indringend portret

Ondanks de zware thematiek: depressie, suïcide en verlies blijft melodrama uit. Integendeel, met haar frisse vertelstijl, droge humor en verbluffende eerlijkheid weet Jente Posthuma een prachtig indringend portret te schetsen. De hoofdpersonage en haar omgeving komen heel natuurlijk tot leven, als ze door het park naar het verlaten appartement van haar broer loopt voelt het alsof ze je meeneemt. De uren die ze daar doorbrengt met zijn dagboeken, obsessief googlend in het gezelschap van zijn twee katten voelen ook voor de lezer eindeloos. Deze lange uren in zijn appartement tonen hoe ongrijpbaar en moeilijk te doorgronden een depressie is voor de buitenwereld. Zij moet afscheid nemen van haar broer en van een deel van zichzelf. Tevens worstelt ook haar partner Leo met begrip voor haar verdriet en depressie.

Dit prachtige verhaal lees je het liefst in een keer uit. Jente Posthuma’s rake observaties en indringende vertelling illustreren dat volwassen worden, afhankelijkheid en loslaten allemaal met elkaar verbonden zijn.

Camille Bordas – Loop nooit weg zonder helm

Bestel Loop nooit weg zonder helm via Paagman.nl

Door de ogen van de jongste telg van een super intelligent gezin van 6 worden we meegenomen in het dagelijks leven van de familie Mazal, waar iedereen zijn eigen gang gaat. Met vijf broers en zussen die stuk voor stuk ontzettend slim zijn, allemaal een klas hebben overgeslagen en altijd de beste van hun jaar zijn,  is het het leven van Izzie nooit saai. Als buitenbeentje vindt hij weinig aansluiting bij de leden van zijn familie, zodanig dat de behoefte om weg te lopen steeds weer terug komt. Na een zeer ingrijpende gebeurtenis verandert er veel in het leven van alle familieleden,  door middel van Izzie’s observaties maken we kennis met de verschillende manieren waarop de gezinsleden hiermee omgaan. Op de achtergrond van deze tragedie worstelt Isidore met zijn eigen toekomstplannen en gevoelens. Herkenbare alledaagse situaties schetsen een mooi beeld van dit aparte gezin, een vlot geschreven ‘coming of age’  roman vol emoties en humor.

Maggie O’Farrell- Hamnet

Bestel Hamnet via Paagman.nl

Stratfort-upon-Avon, 1596. Een man die in London furore maakt met zijn toneelstukken; eigenlijk was hij voorbestemd om net als zijn vader handschoenenmaker te worden. Zijn vrouw, die een praktijk als kruidendokter heeft, gaf hem de gelegenheid om zijn ambities te verwezenlijken en bleef met hun kinderen achter. Dan gebeurt er iets onverwachts.
Deze erg enthousiast ontvangen roman verhaalt over het leven in de 16e eeuw en over het gezin van William Shakespeare, al wordt hij in dit boek niet bij naam genoemd.

Peter Høeg – Door jouw ogen

Bestel Door jouw ogen via Paagman.nl

Peter wendt zich na de zelfmoordpoging van zijn vriend Simon tot de wetenschapper Lisa, die in haar psychologische kliniek in Århus baanbrekende experimenten uitvoert. Zij en haar team gebruiken revolutionaire technieken om met behulp van projectietechnologie en psychodrugs belevenissen en trauma’s van hun proefpersonen zichtbaar te maken, zelfs om hun herinneringen en waarnemingen “door hun ogen” te zien. Lisa, Simon en Peter ontdekken dat ze elkaar kennen uit hun vroege jeugd. Een gedurfde roman over herinneringen, vriendschap met een esoterisch randje.

Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes!

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand november: North Woods

Ons Boek van de maand november is een unieke leeservaring. Wat een...
Lees verder