Heel Holland Bakt winnares over taart, roomboter en suiker

Janneke Vreugdenhil interviewt Annemarie Pronk.

De Haagse Annemarie Pronk mag zich met recht de beste thuisbakker van 2016 noemen. Zijn haar taarten en koekjes verboden vruchten?

Tweemaal schreef ze zich in voor het televisieprogramma Heel Holland Bakt. De eerste keer haalde ze de voorselectie niet. Maar de tweede keer was het raak. Acht weken lang bakte ze de sterren van de hemel in een grote tent in de tuin van Kasteel Broekhuizen. En ze won! Aan Paagman vertelt ze hoe zij denkt over gezond eten en guilty pleasures. Over suikervrij bakken. Over kinderen en snoepen. En over waar in Den Haag je de lekkerste gebakjes haalt.

Bakken is de laatste jaren immens populair geworden, mede dankzij het succes van Heel Holland Bakt. Tegelijkertijd zijn we allemaal bezig met gezonder eten, minder suiker gebruiken, minder vet. Hoe kijk jij daar tegenaan? Bestaan er voor jou geen verboden als het over eten gaat?

“Nee, eigenlijk niet. Ik eet in principe alles. Al gebruik ik nooit pakjes en zakjes; ik houd van pure smaken. En ik denk echt dat als je voldoende groente en fruit eet en voldoende beweegt, het helemaal geen probleem is om af en toe iets lekkers te eten. Zolang je het maar met mate doet.”

Heb je zelf moeite om maat te houden of gaat je dat makkelijk af?
Ik ben best wel een zoetekauw, dus heel makkelijk is het niet. Daarom deel ik wat ik bak ook altijd zoveel mogelijk uit, haha. Maar ik geloof beslist niet in diëten waarbij je nooit eens iets lekkers mag. Dat houd je gewoon niet vol.

Eigen verantwoordelijkheid

Je hebt vier dochters. Mogen zij onbeperkt snoepen of zit er bij jou thuis een slot op de koektrommel?

Voor mijn meisjes ben ik strenger dan voor mezelf.

Als ze uit school komen, mogen ze iets snoepen, maar zeker niet onbeperkt. Tijdens mijn studie pedagogiek heb ik geleerd dat je kinderen duidelijke grenzen moet stellen. Ik zie om me heen dat met name wat hoger opgeleide ouders daar soms moeite mee hebben. Die willen teveel de gelijke van hun kind zijn. Anderzijds, ik probeer ze ook eigen verantwoordelijkheid bij te brengen. Dan heeft mijn oudste van 12 een koekje op en wil er nog eentje. En dan vraag ik: hoeveel koekjes vind je zelf een verantwoord aantal?

Er staan zalige recepten in je boek, maar in alles gaat royaal suiker en roomboter. Heb je nooit geprobeerd te bakken met alternatieven? Nee. Ik heb namelijk nog nooit iets lekkers gegeten waar geen suiker of boter in zat. Mijn motto is: geniet met mate, maar doe het dan wel meteen goed.

Wat is jouw ultieme guilty pleasure?
Na het avondeten wil ik nog weleens snoepen van mijn zelfgemaakt praliné.

Zo uit het potje, met een theelepeltje.

Alleen al de geur als ik het deksel opendraai, mmm.

Wat is de lekkerste taart die je ooit at?
De appeltaart van mijn moeder. Die kregen we altijd op zondag en op verjaardagen. Het is een heel simpele taart, maar zo goed. Ik maak hem zelf ook, volgens precies hetzelfde recept, en toch smaakt hij bij mij altijd net iets anders. Nee, die van mijn moeder is echt de lekkerste. En waar halen wij, mindere thuisbakkers, de lekkerste taartjes vandaan hier in Den Haag? Oh dan moet je bij Patisserie Jarreau zijn, in de Van Hoytemastraat. Alles is daar heerlijk, maar het allerlekkerst vind ik hun kleine gebakjes van lepelbiscuit met vanillecrème, frambozen en gebrande meringue.

Cover Heel Holland Bakt met Annemarie Pronk 9789021564821
Heel Holland Bakt met Annemarie € 24,95
Geschreven door
Meer van Redactie Paagmag

7 huiswerktips om het schooljaar goed te beginnen

Bron: STABILO Een nieuw schooljaar is het perfecte moment voor een frisse...
Lees verder