Het weer in juli was vooral heel veel regen, regen, regen. Gelukkig regende het ook goede boeken in onze winkels! Benieuwd welke titels dat zijn?
In juli vierden we de verschijning van het nieuwe boek van Arnon Grunberg (hallo nummer 1 in onze top 15!), kregen we kippenvel bij een heel aantal thrillers en luidden we de zomer in met de vakantieboeken!
1) Arnon Grunberg – De vluchteling, de grenswacht en de rijke Jood
Al decennia wordt er gedebatteerd over de vluchteling, die ook gelukszoeker, illegaal of crimineel wordt genoemd. Intussen produceren nieuwe oorlogen nieuwe landverhuizers. Wat voor de een maatschappelijk debat is, is voor de ander noodlot. Arnon Grunberg reisde af naar Georgiรซ, waar hij met gevluchte Russen sprak. Naar Oekraรฏne, om vluchtelingen te ontmoeten die in eigen land blijven. En naar Polen, waar hij een gesloten detentiecentrum bezocht. In Nederland liep hij mee met de IND en de vreemdelingenpolitie, om de werking van de grens als zeef van dichtbij te bestuderen.ย Op dinsdag 4 juli presenteerde Grunberg zijn boek De vluchteling, de grenswacht en de rijke Joodย voor een overvol evenementenplein bij Paagman Fred.
2) Isabel Allende – De wind kent mijn naam
Zelfs op haar 80ste blijft de Chileense schrijfster Isabel Allende relevanter dan ooit. De wind kent mijn naam is een tijdloos verhaal van ontworteling en verlossing, van ouders die offers brengen voor hun kinderen, en van kinderen die kunnen blijven dromen, hoe onbarmhartig de omstandigheden ook zijn.ย In deze overrompelende roman vlecht Allende twee verschillende werelden vernuftig door elkaar.ย Op een koude decemberdag in 1938 wordt de vijfjarige Samuel Adler door zijn moeder op een kindertransport naar Engeland gezet. Samuels vader is verdwenen, zijn moeder komt Oostenrijk niet meer uit. Hij zal zijn ouders nooit meer zien.ย Vele jaren later, in 2019, vluchten de zevenjarige Anita Dรญaz en haar moeder voor het geweld in El Salvador naar de Verenigde Staten. Maar aan de grens worden ze van elkaar gescheiden. Haar moeder wordt teruggestuurd en het meisje blijft alleen achter in een smerig opvangkamp. Totdat ze een nieuw onderkomen vindt bij Samuel die op zijn vijfendertigsteย naar San Francisco is geรซmigreerd.
3) Merijn de Boer – Het Surinamedagboek
Met ons nieuwe Boek van de maand maak je deze zomer sowieso een verre reis!ย Het Surinamedagboek beschrijft een wekenlange expeditie in het kielzog van een vergeten schrijver. Als Merijn de Boer in 2011 een advertentie leest waarin een reis naar Suriname wordt aangeboden, reageert hij meteen. De reis is bedoeld om meer bekendheid te creรซren voor leven en werk van de Surinaamse schrijver Albert Helman. Waar hoofdpersonage Merijn zijn reis compleet synchroniseert met de schrijver Helman, is zijn reisgezelschap over het algemeen met andere intenties op reis gegaan. De meeste andere deelnemers hebben nog nooit van Helman gehoord en zijn ook niet van plan daar iets aan te veranderen, maar ze willen wel graag gratis op vakantie naar Suriname. Met een zeer divers gezelschap vertoef je in een hangmat, vaar je in een boot en beklim je hoge bergen. Dit levert de nodige grappige situaties op, waarbij Merijn de Boer voor de absurditeit in het alledaagse vindt.
4) Ilja Leonard Pfeijffer – Alkibiades
Na Grand Hotel Europa is Ilja Leonard Pfeijffer weer terug met een dijk van een roman.ย Deze monumentale, rijk gedocumenteerde, historische roman vertelt het waargebeurde verhaal van het streven en falen van Alkibiades, de mooiste man van Griekenland. Hij was de extravagante, geniale, opzienbarende, androgyne, biseksuele en omstreden politicus en strateeg van Athene tijdens de grote oorlog tegen Sparta. Zijn verhaal is voor ons een reis door de tijd naar de wereld van bijna tweeรซnhalf millennium geleden, toen steeds meer symptomen, die voor ons verontrustend herkenbaar zijn, begonnen te wijzen op het verval van de democratie en daadwerkelijk leidden tot de nederlaag van Athene. De vraag is in hoeverre Alkibiades hieraan schuldig was. Was hij de populist die de democratie heeft ontmanteld of had hij de redder van Athene kunnen zijn? In deze roman legt hij verantwoording af over zijn idealen, strategieรซn en levenslange strijd.
5) Het grote Zoete Zusjes vakantieboek 3
De vakantie is niet compleet zonder de Zoete Zusjes! Het grote Zoete Zusjes vakantieboek van Hanneke de Zoete is een vrolijk geรฏllustreerd doeboek boordevol originele proefjes, experimenten, knutsel- en tekenopdrachten, kleurplaten, testjes en natuurlijk een lekker leesverhaal. Maak je eigen slijm, test je kennis met de grote weetjesquiz, maak een brief in geheimschrift en nodig je vriendjes, ouders, opaโs en omaโs uit voor een geweldige goochelshow. Met het grote Zoete Zusjes vakantieboek hoef je je deze zomer niet te vervelen!
6) Roxane van Iperen – Dat beloof ik
De twaalfjarige M. groeit op in twee werelden. Thuis is er chaos en geweld, op school past ze zich geruisloos aan. Haar ouders zijn continu op de vlucht โ voor de buitenwereld, elkaar, hun eigen demonen โ en sleuren M. mee, van dorp naar dorp, van school naar school. Ze zoekt haar heil in de natuur en bij andere buitenstaanders โ de bewoners van een vakantiepark, de reizigers in een woonwagenkamp, een groep kunstenaars in het bos. Maar nergens krijgt ze de kans om wortel te schieten, of, belangrijker nog: om met iemand een gedeeld verleden op te bouwen. Voor iedereen is ze slechts een voorbijganger. En als er niemand getuige is van je leven, besta je dan wel? Dat beloof ik is het verhaal van een meisje dat alles in haar jonge leven moet bevechten om overeind te blijven. En uiteindelijk voor een onmogelijke keuze komt te staan.
7) Bart Chabot – Engelenhaar
Na een succesvolle boekpresentatie in onze winkel op de Frederik Hendriklaan eind juni – hier werd hij geรฏnterviewd door mystery guest/beste vriend Matthijs van Nieuwkerk – is het niet gek dat Engelenhaar deze maand hoog in onze top 15 staat. Bart Chabot is dan ook ‘kind aan huis’ bij onze winkels. In Engelenhaar vloeien fictie en werkelijkheid naadloos in elkaar over: Bart Chabot leeft lang genoeg om zich een leven na de dood voor te kunnen stellen. Het is dan ook vanuit dat perspectief dat zijn nieuwe roman Engelenhaar wordt verteld. Hij ontdekt dat hij zich moeiteloos kan verplaatsen door zich enkel een plek uit het verleden voor de geest te halen.ย Ongehinderd weet Bart zich in alle richtingen te verplaatsen. Uittreden en zijn lichaam achter zich laten, dat is de ruimte die hij als schrijver heeft verworven. Meester over zijn verbeelding neemt Bart Chabot de lezer mee naar een leven vol rock-โn-roll, naar een verloren tijd. Met zijn vloeiende pen laat hij een halve eeuw herleven.
De rest van de top 15:
9) Anjet Daanje – Het lied van ooievaar en dromedaris
De lezer leert de al overleden Eliza May kennen via de levens van anderen in de loop van 170 jaar, als schrijfster van een uitzonderlijke roman die tijdens haar leven werd verguisd.
9) Donald Duck vakantieboek
De zomervakantie begint pas echt met dit boek vol zonnige puzzels, moppen, spelletjes en natuurlijk heel veel grappige en spannende avonturen over Donald en zโn familie en vrienden uit Duckstad!
10) Karin Slaughter – Na die nacht
Tijdens een nachtdienst op de spoedeisende hulp treft Sara Linton een zwaargewonde vrouw met letsel dat akelig veel overeenkomsten vertoont met dat van haarzelf vijftien jaar eerder.
11) Hannah Grace – Icebreaker
Hannah Grace brengt kunstschaatsers en ijshockeyers samen in haar boek Icebreaker. Kunstschaatster Anastasia Allen en ijshockeyerย Nathan Hawkins vormen onverwachts een kunstschaatsduo, maar dat is prima, want Anastasia houdt niet eens van hockeyspelers…toch?
12) Marion Pauw – Tijgerlelie
Een vriendengroep past op een leegstaand hotel in de Pyreneeรซn dat ingesneeuwd raakt. Zeventien jaar later kampt Lili mentaal nog steeds met de gevolgen van het traumatische verblijf.
13) Shelley Read – Ga als een rivier
Als de zeventienjarige Victoria een kruispunt nadert, stopt een mysterieuze vreemdeling om haar de weg te vragen. Ze kan links afslaan of oversteken. Maar dat doet ze niet.
14) Saskia Noort – De nazaten (Drieluik)
Karen Brouwer heeft zich tien jaar geleden teruggetrokken op het Noord-Brabantse platteland, maar als ze op een ochtend wordt klemgereden blijkt het verleden haar niet los te hebben gelaten.
15) Sacha Bronwasser – Luister
M. vertrekt halsoverkop uit Nederland en gaat naar Parijs, waar ze begint te schrijven. Pas een half mensenleven later komt haar verslag terecht bij Flo, de persoon die haar vlucht veroorzaakte.