Boek van de maand april: Zwemmen in het donker

Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. In april zijn we unaniem gevallen voor: Zwemmen in het donker van Tomasz Jedrowski.

Ben jij op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit zijn boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of onontdekt talent en daardoor toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. In de Paagman Tipt Boeken Podcast nemen wij je mee achter de schermen en kletsen wij je bij over onze keuzes. Iedere maand in jouw favoriete podcast-app!

Het Boek van de maand-team over Zwemmen in het donker

Een instant klassieker!

Bestel ons Boek van de maand via Paagman.nl

Zeiden we dat echt? Ja, dat zeiden we echt! Dit verhaal over twee jonge mannen die elkaar leren kennen tijdens de neergang van het communisme in het Polen van de jaren ’80 voelt op elk vlak als een ware klassieker. Lyrisch, prachtig verteld, en krachtig emotioneel: dit boek heeft door z’n eenvoud een stille kracht die je bij de keel weet te grijpen. We maken kennis met verteller Ludwik die via een soort liefdesbrief terugblikt op zijn jeugdaffaire met Janusz. Wat Jedrowski’s roman zijn scherpte geeft, is de setting in Polen in 1980. In de ‘liefdesbrief’ denkt Ludwik na over zijn relatie met Janusz, die hem evenveel over zichzelf heeft geleerd als over de politieke toekomst van zijn eigen land. Het is een geweldige verkenning van een tijd en een cultuur waarin krijgen wat je wilde vaak betekende dat je jezelf moest schikken, en niet iedereen was bereid dit te doen. De zin “Iedereen is gelijk, maar sommigen zijn meer gelijk dan anderen.” (Engels: “All animals are equal, but some are more equal than others.”) uit George Orwells Animal Farm komt perfect tot uiting in Zwemmen in het donker. De relatie tussen de twee mannen en de setting in de communistische tijd heeft Tomasz Jedrowski perfect met elkaar weten te combineren. Boek van de maand-collega Eveline: “Het boek voelde voor mij echt helemaal af. Misschien is er ook wel een traan gelaten aan het eind…”

Welke offers wil je brengen?

In iets meer dan 200 bladzijdes weet de auteur een volledig verhaal te vertellen over menselijke warmte in een kille tijd en de offers die we brengen om een zinvol leven te leiden. Janusz en Ludwik leren elkaar kennen in een landbouwkamp, waarna hun relatie een vogelvlucht neemt. Ze brengen met z’n tweeën een paar droomachtige, romantische weken in de wildernis door, maar na de zomer moeten ze terug naar het harde, echte leven. Kort na hun thuiskomst groeit de kloof tussen hen. Ludwik, de dromer, probeert Janusz aan te moedigen om Polen met hem te verlaten, maar Janusz weet dat dat niet realistisch is. Janusz krijgt een baan bij de Partij, maar Ludwik wil hier zo min mogelijk mee te maken hebben. In een tijd waarin het uitten van gevoelens niet vanzelfsprekend en soms zelfs gevaarlijk is vinden ze elkaar desalniettemin. Doordat hun liefde in de samenleving niet wordt geaccepteerd worstelen ze met hun gevoelens en keuzes, beide op hun eigen manier. Ze blijven elkaar in het geheim ontmoeten, maar Ludwik is niet tevreden met een leven in het geheim voor altijd. Maar welke offers zijn ze beiden bereid te brengen, en wat zullen die voor hun relatie betekenen?

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

Loes Wijnhoven – De hotelgids

Bestel De hotelgids via Paagman.nl

De jonge zangeres Louisa laat op het toppunt van haar kunnen haar leven en carrière in Nijmegen achter zich om aan een hotelgids te beginnen – een idee dat in bed met één van haar affaires ontstond. Haar plan: Zo min mogelijk bagage, één overnachting per hotel, tien recensies in totaal. Ze is uit op avontuur, betekenisvolle nachten en alle mogelijkheden die een reis als single millennial met zich mee brengt. De hotelgids is een openhartig verhaal over de zoektocht naar wat het betekent om ongebonden te zijn. Dit is het perfecte boek voor als je er even uit wilt en dat je enthousiast aan je beste vriendin gaat aanraden als je het uit hebt. Het is hilarisch, leest heerlijk weg en doet je steeds opnieuw hardop lachen. Belevenisfactor: 10 van 10 punten.

Carys Davies – Het missiehuis

Bestel Het missiehuis via Paagman.nl

Hilary Byrd zoekt een plek om tot rust te komen en hoopt dat te vinden in een plaats in de heuvels van India, in een kleine bungalow die de Padre hem verhuurt. Het wordt al vrij snel duidelijk dat de hoofdpersoon door de “slechte dagen” die hij soms heeft, aan een depressie lijdt. Het lawaai en de drukte van het stadsleven in Engeland heeft hem afgevlakt, maar in India weet hij door de mensen om hem heen weer een beetje op te bloeien. De connecties die hij maakt met de vriendelijke Padre, zijn geadopteerde dochter Priscilla en de riksja-chauffeur Jamshed, die genoeg geld wil verdienen om voor zijn cowboy to be neef een paard wil kopen, zorgen er voor dat hij de mogelijkheid van een beetje geluk ziet. Een paar onheilspellende hints over ziekte, religieuze onrust en een politieonderzoek door de hoofdstukken heen zorgen ervoor dat je als lezer je constant afvraagt of dat geluk van lange duur zal zijn.

Jonathan Coe – Meneer Wilder en ik

Bestel Meneer Wilder en ik via Paagman.nl

Bij toeval ontmoet de jonge, naïeve Calista de regisseur Billy Wilder in de zomer van 1977. Je leest over het avontuur van Calista dat volgt na deze ontmoeting. Van de Verenigde Staten tot een Grieks eiland. Terwijl Calista geniet van het avontuur, realiseert Wilder zich dat zijn carrière zo goed als voorbij is. Wanneer Calista hem volgt naar München voor het filmen van een aantal scènes voor zijn nieuwe film, wordt ze deelgenoot van Wilders duistere familiegeschiedenis. Meneer Wilder en ik is zowel een tedere coming-of-ageroman als een verrassend portret van een van de meest intrigerende mensen uit Hollywood. Jonathan Coe schrijft meeslepend over het verstrijken van de tijd en roem, over het belang van familie, en de gevaarlijke aantrekkingskracht van nostalgie.

Natsu Miyashita – Het woud van wol en staal

Bestel Het woud van wol en staal via Paagman.nl

Dit lyrische en poëtische verhaal over een leerling pianostemmer kabbelt langzaam voort. Wanneer de hoofdpersoon Tomura op school in aanraking komt met een pianostemmer start zijn fascinatie voor het vak. Samen met hem ga je op reis in de wereld van het piano stemmen en kom je er samen met hem achter dat er meer bij komt kijken dan het juist stemmen van de noten. De titel van dit boek is een verwijzing naar de interne werking van een piano waar wol, in de vorm van vilt dat de hamers bedekt, en staal, de pianosnaren, samen de muziek maken. Een melodieuze roman voor liefhebbers van dromerige boeken en pianomuziek.

Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Het grote Boek van de maand 2018 overzicht

Ondertussen zijn we alweer bijna halverwege december, dus dat betekent dat we...
Lees verder