7 x boekentips voor kunst kijken met kinderen

Tekst: Lonneke van der Ark

Een dagje kunst kijken met je kinderen? Voor sommige ouders een hele onderneming. Maar kunst is leuk! Voor de wat oudere kinderen, maar ook voor de allerkleinsten.

Na het succes van ons artikel over filosofieboeken voor kinderen – en speciaal voor de vakantie – tippen wij nu de leukste kunstboeken voor kinderen.

Maurits Muis en Rembrandt – Ingrid en Dieter Schubert (9789025876968)

Leeftijd: 4+

Bestel Maurits Muis en Rembrandt via Paagman.nl

In een groot huis waar allemaal mooie kunstwerken te bekijken zijn, woont Maurits Muis. En als aan het einde van de dag alle mensen weg zijn, doet hij zijn ronde. Maar op een avond ontdekt Maurits Muis een gaatje in de plint onder het schilderij van een oude man. Maurits Muis gaat op onderzoek uit en reist terug in de tijd, waar hij een jonge Rembrandt van Rijn ontmoet. Rembrandt laat Maurits zien hoe hij tekent en schildert, en langzaamaan beseft Maurits dat hij een heel bijzonder persoon heeft ontmoet. Een prachtig prentenboek dat leuk aansluit bij een bezoek aan het Mauritshuis.

De zee zag het – Tom Percival (9789048317165)

Leeftijd: 4+

Bestel De zee zag het via Paagman.nl

Als Sofia haar beer kwijtraakt op het strand, ziet niemand dat, behalve de zee. Wat volgt is een mooi verhaal over dingen die je kwijt kunt raken, maar dat ze altijd bij je blijven als je ze in je hart bewaart. Het boek is geïllustreerd met elementen uit de collectie van het Rijksmuseum. Voorin zit een kaart waarop je precies kunt zien waar de kunstwerken in het boek terug te vinden zijn.

Kijken voor Kinderen – David Hockney en Martin Gayford (9789047710073)

Leeftijd: 8+

Bestel Kijken voor kinderen via Paagman.nl

Kunstenaar David Hockney neemt je mee op een reis langs uiteenlopende kunstvormen en via welke mediums je deze kunt bewonderen; van grotwand tot laptop. Je krijgt eeuwenoude kunstwerken te zien, gemaakt door mensen lang, lang geleden, maar ook kunst van mensen waar je misschien al over hebt gehoord: Vincent van Gogh bijvoorbeeld. Alle kunstwerken worden op een heldere manier uitgelegd aan de jonge lezer. Dit boek is ook ideaal om te lezen na een bezoek aan het van Gogh Museum, waar nu een tentoonstelling van David Hockney te zien is.

Het grote Rembrandt voorleesboek – Joke van Leeuwen (9789047626459)

Leeftijd: 6+

Bestel Het grote Rembrandt voorleesboek via Paagman.nl

In het teken van het Rembrandtjaar zijn er verschillende titels die de werken van de oude meester helder uitleggen aan kinderen. In dit boek vertellen zeven kinderboekenschrijvers hun verhalen bij de kunst van Rembrandt. Hierin komen we bekende werken van Rembrandt tegen, zoals de Nachtwacht, maar soms ook een werk dat wat minder bekend is. De verhalen zijn niet te lang, en daarom perfect om op een rustig moment (voor) te lezen.

Nijntje x Rembrandt – Dick Bruna (9789056477967)

Leeftijd: 2+

Bestel nijntje x rembrandt via Paagman.nl

Ook aan de allerkleinsten is gedacht, met dit fijne boekje waarin Nijntje de beroemde werken van Rembrandt laat zien. Je leest wat een zelfportret precies is, en je kunt zien hoe Rembrandt zonlicht kon schilderen dat achter de bomen schijnt. En natuurlijk zijn er ook wel wat overeenkomsten tussen Rembrandt en Nijntje, als je goed kijkt.

Hoi, ik ben een lijn – Behrang Mousavi en Jan Paul Schutten (9789047625711)

Leeftijd: 10+

Bestel Hoi, ik ben een lijn via Paagman.nl

Voor de wat oudere kunstliefhebbers, die nieuwsgierig zijn naar de wereld om zich heen. Dit boek geeft een wonderbaarlijke architectuurverzameling weer, verteld vanuit iets heel simpels: een lijn. Want een lijn kan kaarsrecht zijn, maar ook alle kanten op kronkelen. Hoe dan ook: je ziet lijnen overal om je heen, en dat is precies wat dit boek je laat zien. Op basis van schetsen en maquettes kun je het werk van verschillende architecten ontdekken. Je leert hoe de wereld om ons heen door mensen is vormgegeven, en dat al die simpele lijnen heel veel verschillende vormen kunnen maken.

De zee van meneer Max – Anette Fienieg en Koos Meinderts (9789025874582)

Leeftijd: 4+

Bestel De zee van meneer Max via Paagman.nl

Uitgeverij Leopold en het Gemeentemuseum Den Haag zijn samen verantwoordelijk voor dit mooie prentenboek. In de serie Kunstprentenboeken gaat dit deel over de Duitse impressionistische schilder Max Liebermann. Aan het begin van zijn carrière kwam hij naar Nederland om het werk van Frans Hals te bestuderen, maar hij bleef vooral terugkomen om de Noordzee te schilderen. In dit prentenboek neemt Meneer Max de meisjes van het Burgerweeshuis mee naar het strand, en onderweg schetst hij van alles wat hij ziet.

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Redactie Paagmag

KHC menu oktober 2023

KHC_MENU_oktober-2023-web
Lees verder