Voorlezen met een gouden randje

Kleine, betaalbare boekjes met 2 nietjes in het midden, ongeveer 28 bladzijden en een gouden randje. Dat zijn ze Gouden Boekjes. Nee, ze vieren geen speciale verjaardag, maar we zetten deze klassiekers graag weer even in de spotlight.

Stukje geschiedenis

In 1942 verscheen in Amerika het allereerste Gouden Boekje. Een directe hit, want binnen vijf maanden werden er al 1,5 miljoen exemplaren verkocht. Dit had onder andere te maken met het feit dat ze ook in supermarkten werden verkocht (dat was ongekend) en de talloze kleurrijke (!) illustraties voor een kleine prijs (baanbrekend).

Na de tweede wereldoorlog ontstond er bij Nederlandse ouders een grote behoefte aan goede kinderboeken. Voor de kinderen van de naoorlogse geboortegolf was er weinig. Om die reden besloten de twee directeuren van de Bezige Bij, Geert Lubberhuizen en Wim Schouten, om de Little Golden Books naar ons kikkerlandje te halen. Sindsdien maken de boekjes een onderdeel uit van onze jeugd. Tot op de dag van vandaag verschijnen er nieuwe titels en zijn de boekjes nog altijd reuze populair.

Hieronder hebben we een Gouden boekjes tijdlijn gemaakt, van nostalgie tot ‘die kende ik nog niet’. Bestellen doe je super makkelijk door op het plaatje van jouw favo Gouden boekje te klikken.

1953 – Bij Kiki thuis

In dit verhaaltje leidt Kiki ons rond in haar huis, deur na deur gaat open om te bekijken wat er achter is.

1954 – Het eigenwijze eendje

Het eigenwijze eendje gaat op zoek naar iemand die met hem wil wandelen. Dan is het etenstijd en is het eigenwijze eendje de weg kwijt.

1957 – Dunkie

Dunkie voelt zich alleen. Op een dag ziet hij Familie Konijn een feestje bouwen. Och, mocht Dunkie maar komen. Dan was hij niet meer zo verdrietig en alleen.

1959 – Het feestvarken

Het jarige feestvarken is zo gul dat hij alles weggeeft, maar uiteindelijk krijgt hij er veel voor terug.

1965 – Het walvisje

Het walvisje is aan het spelen met zijn vriendjes wanneer er een grote boot aan komt. Het walvisje wordt gevangen en komt in een soort van vijver terecht waar hij nieuwe vriendjes maakt.

1996 – Konijntje Loos

De dieren in het bos vonden dat er iets loos was met het konijntje omdat hij geen wit, donzig, rond staartje had. Tijd voor een groot plan.

2008 – Kleine Ping

Het verhaal van de Chinese kleine Ping, zijn oma, zijn krekel en een groot sportfeest op het plein, waar alles in het honderd loopt. Maar gelukkig redden Kleine Ping en zijn oma zich eruit.

2010 – Waar is Mo?

Is Mo op school? Is Mo in het zwembad? Of bij opa en oma? In de dierentuin of op de maan? Ook niet? Ze moet toch ergens zijn?

2012 – Vincent en de zonnebloemen

Vincent gaat op pad om een nieuw onderwerp voor zijn schilderij te vinden. Maar wat zal hij eens kiezen? Zonnebloemen! Dáár wil hij een schilderij van maken!

2014 – Hoe Ida zich een hoedje schrok

Terwijl Ida oversteekt, komt ze bijna in botsing met een fietser en schrikt ze zich… een hoedje! Een heel mooi donkerroze hoedje met een lint. De buurvrouw wil ook wel zo’n mooi hoedje.

2019 – Adje doet heel druk

Adje zit nooit stil op zijn wiebelbillen. Er is altijd wel iemand roept: Adje, kleed je aan. Adje, sta rechtop. Adje, doe gewoon! Gewoon? Daar is toch niks aan…

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Hilke

Waarom zijn we zo lijstjes-obsessed?

Of spreek ik nu alleen voor mezelf? Wat kan ik zeggen; ik...
Lees verder