Homemade Cinnabons bij de koffie deze herfst

Elk seizoen bedenken wij een nieuwe heerlijke koffie bij Paagman. Het eerste ingrediënt waar wij aan denken bij de herfst is kaneel.

Deze herfst introduceren wij daarom de Cinnamon Coffee. De koffie zelf is een espresso met een tikje kaneelsiroop van Minon, met veel slagroom en dit serveren wij in een giga mok. Maar hoe geef je nou een extra twist aan een koffie met kaneel. Een mini-cinnabonrol uit eigen keuken erbij maakt het af.
Nikki van ons Kicking Horse Café (Frederik Hendriklaan) gebruikt dit recept wat is geïnspireerd op een recept van ztrdg.nl. Het lukt altijd en levert een gigantische berg cinnabonrolletjes op.

Kannelbulle bij de koffie

De cinnabon oftewel kannelbulle is een van oorsprong Scandinavisch deeggebakje met kaneel en boter. Traditioneel wordt het bij de koffie geserveerd in de ochtend. In Amerika zijn de broodjes door de keten Cinnabon bekend geworden (nu zelfs ook in Den Haag!). Uiteraard is de Amerikaanse versie groter, zoeter en heeft het een dikke laag druipend glazuur.
Onze voorkeur gaat meer uit naar de Scandinavische versie. De heerlijk zachte smaak van de kaneel in dit recept geeft je een warm gevoel en de korrels parelsuiker maken deze versie veel subtieler.

Hup aan de slag

Haal de volgende ingrediënten in huis.
Voor het deeg:

  • 325 ml melk
  • 5 kardemompitten of 1 tl gemalen kardemom
  • 60 g boter
  • 525 g bloem + 2 el bloem om uit te rollen
  • 100 g suiker
  • mespunt zout
  • 1 zakje droge gist (7 g)

Voor de vulling:

  • 70 g zachte roomboter
  • 70 g suiker
  • 2 el kaneel (10 g)
  • 1 ei

Parelsuiker voor decoratie
Verder nodig: anti-aanbak bakplaat of bakpapier en kwast

Rol die cinnabons

Recept:
1. Kneus de kardemompitten zodat de zaadjes loskomen.
2. Verwarm de melk (niet koken) met de pitten en laat 10 min. trekken.
3. Laat de boter zachtjes smelten, zeef de melk en laat deze tot lauw afkoelen. Zeef de bloem en meng met de suiker, zout, gist, gesmolten boter en melk tot een soepel deeg. Kneed het ca. 5 min. en laat het ca. 40 min. in een diepe kom onder een warme vochtige doek rijzen tot de dubbele hoeveelheid.
4. Meng voor de vulling de boter met de suiker en kaneel.
5. Kneed het deeg even door en rol het met wat bloem uit tot een plak van 30 bij 40 cm.
6. Smeer de vulling over de plak deeg en snijd de plak in 4 kwarten en rol de 4 plakken apart op. Je hebt nu 4 rollen.
7. Snijd de rollen in plakjes van 1 cm breed.
8. Vet de bakplaat heel licht in met boter of bekleed de plaat met bakpapier.
9. Verwarm de oven voor op 240 °C. Klop het ei los. Smeer de broodjes in met ei en bestrooi met de parelsuiker.
10. Bak ze in ca. 4 a 5 min. net gaar.

Afhankelijk van het formaat van je bakplaat zul je de cinnabons misschien in meerdere lichtingen moeten bakken.

Cinnebon appétit!

De cinnabons zijn het lekkerst als je ze warm of lauwwarm serveert. Dus wij zouden zeggen: Trek die oven open en de eerste lichting is voor jou. Er is nog genoeg over voor de rest.

Geschreven door
Meer van Redactie Paagmag

Interview Tommy Wieringa over zijn nieuwste boek

De nieuwe roman van Tommy Wieringa (50). De heilige Rita ligt dicht bij...
Lees verder