Elske kookt uit Simple Food van Sergio Herman

Andijviestamppot, nasi goreng, pasta carbonara, Caesar salad. Gerechten die ik op mijn duimpje ken, maar waar ik toch nieuwsgierig van word. Hoe maakt een kok, die normaal 15 soorten eetbare bloemen op een bord legt, zijn andijviestamppot perfect?

Het boek Simple Food, oogt stoer en robuust, doelgroep mannelijke thuiskoks. De inleiding maakt me nieuwsgierig naar de rest van het boek. Wat kookt Sergio voor zijn familie en wat leerde hij van zijn opa en vader? Ik sloeg het boek open, op een willekeurige bladzijde, in dit geval 122. Lamsgehaktballetjes met orzo. Dat is toevallig mijn favoriete gerecht om thuis te maken voor familie en vrienden. Iedereen is er dol op. Sergio maakt dat dus ook voor zijn gezin. Lijkt het op míjn lamgehaktballetjes met orzo, die heerlijke kleine pastasoort in de vorm van rijstkorrels? Vandaag maak ik Sergio’s ballen en neem de proef op de som.

Geen fond en lamsjus

De ingrediëntenlijst is overzichtelijk, al staan er wel een aantal lastige ingrediënten op. Lamsjus en kippenfond heeft een topchef natuurlijk altijd op voorraad, de meeste thuiskoks niet. Met als gevolg een kippenfond van Struik en de lamsjus geskipt. Dit zijn kleine aanpassingen maar die maken wel verschil. Huisgemaakte kippenfond en jus zijn smaakmakers van een gerecht. Maar ik heb vertrouwen in de rest van de ingrediënten die ik wél heb. Lamsgehakt van goede kwaliteit is meestal niet te krijgen bij de supermarkt, daar moet je even voor naar de slager, maar het geeft het gerecht wel die lekkere specifieke lamssmaak. Uiteraard kan je het vervangen door ander gehakt.

Zijn ballen vs. die van mij

Het volgende verschil tussen mijn lamsgehaktballen en die van Sergio; de mijne zijn Spaans (knoflook, peterselie, tomaat), die van Sergio zijn meer Turks. Door het toevoegen van komijn, rode peper, citroen, bladpeterselie en schapenkaas krijgt het een andere smaak. Het kan ook komen door de chef-kokwaardige snufjes zoals gevogeltefond in de saus, aan het eind een klontje boter toevoegen en een scheutje room in het gehakt. Het smaakt als in een restaurant. Wel is het door de toevoeging van fond, boter en room al met al wat vetter, maar als je daar niet bang voor bent is het heerlijk. Mijn vrienden zullen moeten wennen aan de ballen, nieuwe stijl. Al maak ik er in tegenstelling tot Sergio wel een groene salade bij.

Oordeel: Gewoon en lekker eten

De rest van het boek is ook leuk om te lezen. Het is een combinatie van recepten uit zijn jeugd (soep van opa), simpele maar chique ideeën voor een diner voor vrienden, recepten die hij tijdens reizen ontdekte (Arabisch & Mediterraan), comfort food en de simpele gerechten die zijn vader kookte voor het personeel van Oud Sluis. Geen gedoe met gangen, schuim, pincetten en kleine hapjes maar gewoon lekker eten. Iets waar meneer Herman soms wel eens tijd voor heeft, gezien de Happy Family foto’s in het boek.

Wat kookt een chef met voorheen 3 Michelin sterren thuis? Wat is volgens hem simpel? En nog belangrijker, is dat ook écht zo?  Ik ben benieuwd en ga dus na de succesvolle lamsgehaktballen met orzo zeker nog een paar recepten proberen!

Sergio Herman – Simple Food € 29,50 op Paagman.nl
Geschreven door
Meer van Redactie Paagmag

In één oogopslag zien of je Valentijnsdate een goede match is? Dat kan!

Tekst: Monica Wardenaar Als relaties over gaan wordt er vaak gezegd: ‘hij...
Lees verder