Juffen en meesters krijgen de Kinderboekenweek kriebels bij Paagman

Meer dan 100 juffen en enkele meesters bezochten 12 september de allereerste editie van de Paagman juffen- en meestersavond. Tijdens deze informatieve avond stond de Kinderboekenweek met het Thema ‘Gruwelijk eng’ centraal.

Een avond vol inspiratie en leuke toepasbare tips. Aan het eind van de avond gaf Cathelijn Schilders van het CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) uitleg over de speciale lespakketten rondom de Kinderboekenweek. Voor de juffen en meesters die er niet bij waren geven wij graag een samenvatting van wat zij vertelde.

Wat is het en hoe werkt het?

Een team van Stichting CPNB, bestaande uit een kunstenaar, een schrijver, een specialist op het gebied van leesonderwijs en een specialist op het gebied van digitale lessen, maakt elk jaar een lespakket voor het basisonderwijs.
Dit pakket is in het voorjaar te bestellen bij de boekhandel. Wanneer het pakket besteld en ontvangen is, kan de code op de gele sticker die op het pakket zit ingevoerd worden op de website kinderboekenweek.nl/school. Vervolgens gaat er een wereld open, er is ontzettend veel te doen!

Er zijn lessen met het Kinderboekenweekgeschenk Kattensoep, de algemene openingsles waarin gedanst wordt op het Kinderboekenweeklied van Kinderen voor Kinderen, de lessen bij het Prentenboek Knikkeruil en nog veel meer.

Officieel Kinderboekenweeklied van Kinderen voor Kinderen

In het lesprogramma kan gekozen worden per groep. Dus groep 1-2, groep 3-4, groep 5-6 en groep 7-8. Na gekozen te hebben voor een groep, verschijnen de kerntitels van de Kinderboekenweek met daarachter de bijbehorende lessen. Bij elke kerntitel horen drie lessen. De lessen per boek zijn apart te doen, maar sluiten wel op elkaar aan. Het lespakket is binnen de school door meerdere klassen te gebruiken door het opgegeven e-mailadres en wachtwoord te delen met collega’s.

Wat zit er allemaal in het lespakket?

Het pakket bestaat uit een uitgebreide lesmap met Kinderboekenweeklessen én toegang tot de online omgeving met aanvullend materiaal. Verder natuurlijk het Kinderboekenweekgeschenk en het Prentenboek van de Kinderboekenweek, de cd-single van Kinderen voor Kinderen ‘Gruwelijk eng’, de Kinderboekenkrant en de Voorleesgids. Er zijn 66 lessen in het pakket voor leerlingen van groep 1 tot en met groep 8. Deze lessen zijn gemaakt rondom de 20 kerntitels en de Kinderboekenweekgeschenken. In het op school ontvangen pakket staan 20 lessen beschreven, de rest is online te vinden. Zo zijn er bij elke titel leuke en leerzame opdrachten te doen. Er zijn onder meer woordenschatlessen, schrijfopdrachten, zang –en dramalessen, tekenlessen en knutsellessen inclusief stappenplannen. Natuurlijk kunnen alle werkbladen uitgeprint worden. Knikkeruil heeft bijvoorbeeld een werkblad waarmee kinderen zelf een knikkerspel kunnen maken. Van karton voor de kleintjes, en voor de bovenbouw van hout. Ook zijn bij elk boek leesvragen geformuleerd en zijn er begrijpend lezen lessen. Veel opdrachten zijn tevens beschikbaar als digibord-les. Genoeg materiaal voor niet alleen de Kinderboekenweek, maar zeker voor een heel jaar!

Mocht je het lespakket nog niet aangeschaft hebben maar ben je wel enthousiast geraakt? Neem dan contact op met Paagman.

Paagman wenst alle juffen, meesters en kinderen een fantastische, griezelige Kinderboekenweek en heel veel plezier met dit mooie lespakket. Hopelijk tot ziens op de volgende juffen- en meestersavond!

Geschreven door
Meer van Redactie Paagmag

Hoe kies je een geschikt voorleesboek?

Tekst: Janina Dubbeld – HSP Coach De Vuurtoren Hoera! Op 20 januari...
Lees verder