Zomerlezen: 7 tips tegen de zomerdip – bijspijkeren in de vakantie

Het is een jaarlijks terugkerend onderwerp: de ‘zomerdip’, of ook wel het ‘zomerverval’ genoemd.

Veel kinderen die gedurende de zomervakantie niet of nauwelijks lezen vallen 1 à 2 AVI-niveaus terug in hun leesontwikkeling. Gelukkig kan het eenvoudig worden tegengegaan door AVI-lezen te oefenen. Als kinderen tijdens de zomervakantie regelmatig lezen, is er geen sprake van terugval in AVI-niveau. Een kwartier lezen per dag is al voldoende. En met deze tips gaat dat als vanzelf, ook tijdens de zomervakantie!

Tip 1: Kinderboeken mee!

De meest voor de hand liggende tip natuurlijk. Laat je kind zelf boeken uitkiezen voor de vakantie. Boeken die nog te moeilijk zijn, kun je voorlezen of samen lezen. Extra tip: Meegroeiboeken. Dat zijn ideale boeken om de zomerdip op te vangen, omdat ze oplopen in AVI-niveau waardoor je kind ongemerkt steeds wat moeilijkere teksten leest. Leuke meegroeiboeken zijn bijvoorbeeld Piet en Riet gaan hoog, Mijn zelfleesboek voor groep 3, Mijn zelfleesboek voor groep 4 en Stink AVI’s, een heel vies boek om zelf te lezen.

Tip 2: Ontspan

Maak er geen les van, maar reik je kind leuke boeken aan. Zoek naar boeken met humor, cliffhangers en veel beeld. Of kies voor een doeboek, moppenboek of stripboek. Wist je dat strips lezen bijvoorbeeld heel goed is voor de taalontwikkeling van kinderen? Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg strips voor jonge lezers, zoals Dog Man (7+), Smile (10+) en Minecraft – De strip (10+).

‘Als je nieuwe woorden in teksten tegenkomt, dan blijkt niets zo goed te werken voor het leren van nieuwe woorden, als het lezen van nieuwe woorden in stripverhalen. De verklaring is simpel: in stripverhalen zie je een nieuw woord niet alleen in een geschreven vorm, maar vaak ook in een plaatje. Samen geven plaatje en tekst een rijke context voor het woord.’ – Marion van der Meulen, lees- en schrijfdeskundige

Tip 3: Zien lezen doet lezen

Laat je kind zien dat lezen leuk is en juist iets is wat je voor je plezier doet. Pak dus lekker zelf je favoriete boeken in (of gooi je e-reader vol) en ga bij de tent zitten lezen. Ben je er nog niet uit wat je gaat lezen? Hierbij thrillertips en boeken die ons door de lockdown hielpen! Of herbeleef jouw jeugd met een fijne klassieker als De groeipijnen van Adrian Mole, dan kan de 12-plusser in jouw huis het daarna ook meteen lezen. Dat scheelt weer wat gesjouw! 

Tip 4: Lees voor

Wanneer je kind lezen niet leuk vindt, is het helemaal niet erg om af en toe voor te lezen (ook als je kind al in de bovenbouw zit). Zo geniet hij/zij toch van een verhaal. En wist je dat voorlezen ook goed is voor het oefenen met concentratie, de ontwikkeling van taalinzicht en het vergroten van de fantasie? Daarbij is voorlezen ook nog eens hartstikke gezellig! Pak er voor de jongere kinderen een voorleesbundel met kortere verhalen bij, zoals Allemaal Onzin en Het grote voorleesboek voor rond de 7 jaar. Of duik samen met jouw tiener in een magische wereld met De brief om Middernacht of met Het meisje dat de maan dronk.

Tip 5: Lezen is overal

Denk ook eens aan de foldertjes van de dierentuin, een boekje over de streek waar je naartoe gaat, een plattegrond van een pretpark of de informatie over een vlieg-, trein- of busreis. Lezen is lezen!

Tip 6: Lees samen

Natuurlijk kunnen jullie ieder je eigen boek lezen. Maar nog leuker is het om samen hetzelfde boek te lezen. Kies bijvoorbeeld een samenleesboek als Met opa de boot in (AVI E3) of een toneelleesboek. Ken je de boeken van Sam Schoffel (AVI M4)? Lees om de beurt een stukje aan elkaar voor. Leuk, gezellig en leerzaam. Wedden dat jullie het boek niet meer weg kunnen leggen?

Tip 7: Serie lezen

Series zijn ideaal om leeskilometers te maken. Als lezen nog niet zo makkelijk gaat, is het namelijk fijn om door te kunnen lezen over een bekend onderwerp en personage. Daarbij is een volgend boek niet altijd makkelijk om te kiezen. Een leuke serie is dan een uitkomst. Populaire series zijn bijvoorbeeld de boeken van Spekkie & Sproet (7+), Dolfje Weerwolfje (8+), Hilda (8+), Mees Kees (8+) en De regels van Floor (8+).

Bonustip 1

Ga aan de slag met de leesbingo. Zo daag je je kind met opdrachten uit om op allemaal leuke, gekke en bijzondere manieren te lezen.

Bonustip 2

Geef je kind complimentjes na het lezen, altijd!

Geschreven door
Meer van Redactie Paagmag

Het geluid van Den Haag: de evolutie van een beatstad

Waarom wordt Den Haag dé pop- of rockstad van Nederland genoemd en...
Lees verder