Tekst: Esther Pordon
Al 27 jaar vliegt Olav Mol (55) als Formule 1-commentator tussen maart en november de hele wereld over. Wat doet hij tijdens de winterstop en hoe denkt hij over al de vader-zoonrelaties op de Grand Prix?
Hoe zien jouw wintermaanden eruit? “Na de laatste race van het seizoen ben ik eigenlijk maar een maand thuis, want net na kerst vlieg ik alweer naar Zuid-Amerika voor de Dakar-rally. Heel anders dan mijn Formule 1-werk, omdat ik in de Dakar zelf rijd, in een ondersteunende persauto. Echt een avontuur! Daarna heb ik nog ongeveer één maand thuis voordat de eerste Formule 1-tests alweer beginnen. Ik zit dus niet drie maanden per jaar thuis achter mijn oren te krabben. Maar naast de dagelijkse dingen die ik doe voor mijn online radiostation Grand Prix Radio, zijn er ook echt wel dagen waarop ik maar twee dingen doe: niks en helemaal niks. Dat vind ik best leuk en dat is ook nodig. Ik heb een fantastische baan en een heel leuk leven, maar af en toe moet je een beetje bijtanken.”
Waar kun jij het beste bijtanken? “Tot 2005 woonde ik met mijn gezin in Nederland. Maar op een gegeven moment was ik een beetje klaar met dat grauwe weer van oktober tot februari. Dus toen dacht ik: waarom ga ik niet op een wat lekkerder plekje wonen? Het mooie van mijn baan is dat het niet uitmaakt waar in Europa mijn huis staat, dus zijn we in 2005 naar Spanje verhuisd. Hier is het is zeven maanden per jaar lente en vijf maanden hoogzomer.
Een ander voordeel van hier wonen, is dat mijn dochter met haar man en drie zonen in het appartement beneden mij woont. Ik ben dus ook nog eens de rijkste opa ter wereld. Want als ik thuis ben, ‘s winters en tussen de Grand Prixs door, heb ik altijd mijn kleinkinderen om me heen. Dat is echt supertof.”
“Ik heb een fantastische baan, maar af en toe moet je even bijtanken”
Hoe vieren jullie de feestdagen? “Dat is wel veranderd sinds we in Spanje wonen. Als je in een warme omgeving woont, wordt kerst ineens een beetje gek. Bij die tijd hoort wat mij betreft sneeuw en kou, terwijl ik hier met de feestdagen wel eens de barbecue heb opgevlamd. Sowieso ben ik niet zo van het vieren van die dagen hoor. Sinterklaas vieren we wél, dat willen we mijn kleinzoons een beetje meegeven. Voor hen is sinterklaas dus ook redelijk normaal, maar met hun vriendjes op school kunnen ze daar natuurlijk totaal niet over praten.”
Je dochter woont bij jou in Spanje, maar je zoon in Nederland. Hoe beïnvloedt dat jullie band? “De band met mijn zoon is precies zoals de band tussen mij en mijn vader is, en zoals het was tussen mijn vader en mijn opa: er is niet veel contact. Ik zou best willen dat het anders was, maar als iemand zijn eigen weg wilt gaan, dan is dat ook goed. Sowieso denk ik dat een vader-dochterband meer beschermend is en een vader-zoonband vaker prestatiegericht. Daarom is er denk ik ook vaker wrijving tussen vaders en zonen.”
“Ik denk dat een vader-dochterband meer beschermend is en een vader-zoonband vaker prestatiegericht”
Bij de Formule 1-races zie je regelmatig vaders van coureurs rondlopen… “Ik vind het eigenlijk heel raar om je vader mee te nemen naar je werk. Daar snap ik helemaal niets van. Er zijn een aantal vaders waar het natuurlijk iets anders ligt, met Jos Verstappen als duidelijkste voorbeeld. Die is als oud-coureur echt een mentor voor Max. Maar wat de vader van Felipe Massa er bijvoorbeeld altijd doet, daar snap ik echt geen bal van. Die weet helemaal niks van racen. Bij voetbal gaat een vader toch ook niet mee naar de bank? Die zit misschien in het stadion, maar niet op de bank.”
Beïnvloedt het een coureur als zijn vader zelf geracet heeft? “Als je vader succesvol was, kan dat best wat hoge verwachtingen met zich meebrengen en tot op zekere hoogte voordelen. Maar uiteindelijk word je alleen wereldkampioen door heel hard te werken. Jacques Villeneuve en Damon Hill hadden beroemde vaders, maar waren ook echt grote talenten en werkten keihard. Bruno Senna (het neefje van Ayrton Senna, red.) daarentegen, koos er bewust voor om Senna als enige achternaam te handhaven. Hij kwam daardoor wel in de Formule 1, maar had niet het talent van zijn oom en dan red je het dus niet. Bij Max en Jos is het juist omgedraaid, daar is de zoon een groter talent dan zijn vader.”
Lees het hele artikel in de glossy Present van Paagman. Verkrijgbaar in de winkels van Paagman met een Paagman Privilege Pas. Lees hier de online interviews van o.a. Candy Dulfer, Tommy Wieringa en Yvon Jaspers.