Onze 15 bestverkochte boeken van 2021 in één handig overzicht!

Welke boeken gingen in 2021 nou het vaakst bij ons over de toonbank? Je leest het in dit handige overzicht! Wie weet zit er voor jou nog nieuwe inspiratie bij 🤩

Ook 2021 was weer een prachtig boekenjaar met nieuwe titels en evergreens. Heel veel boeken hebben hun weg naar de lezer gevonden, maar het ene boek heeft toch een nét wat groter lezerspubliek aan zich kunnen binden dan het andere. Wij zetten onze 15 bestverkochte boeken van 2021 op een rijtje!

15. 9789025455941 – Cliënt E. Busken

Bestel 👆 via Paagman.nl

De roman Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers werd dit jaar bekroond met de Libris Literatuur Prijs 2021. In Cliënt E. Busken zit de hoofdpersoon vastgegord in zijn rolstoel op de gesloten afdeling van een instelling waar hij tegen zijn zin verblijft en denkt, piekert, maalt en bedoelt. Hij zegt niets en misschien is er iets mis met zijn gehoor, maar van wat om hem heen gebeurt blijft hij een scherp waarnemer en inwendig voorziet hij zijn medebewoners en het personeel van snerpend commentaar. Ongericht wentelen zijn gedachten door elkaar en bewegen zich van verontwaardiging en machteloos verzet tegen zijn situatie via troebele herinneringen naar megalomanie. ‘Cliënt E. Busken’ beschrijft een dag van zijn verblijf in de psychiatrische instelling. Navrant en hilarisch openbaart zich een warrig geestesuniversum.

14. 9789048859603 – De Heks Van Limbricht

Bestel 👆 via Paagman.nl

De heks van Limbricht is een op feiten gebaseerde roman over de moed, eigenzinnigheid en het politieke bewustzijn van een ongetemde vrouw: Entgen Luijten. Haar proces in 1674, waarvan alle stukken bewaard zijn gebleven, verloopt anders dan iedereen had kunnen voorspellen. Haar leven lang is Entgen Luijten gewend haar eigen weg te gaan, in familiekwesties, in zaken en in de liefde. Ze wordt daarin gesteund door een grote kennis van de natuur, die ze ook regelmatig aanwendt om haar dorpsgenoten te helpen. Maar dan wordt ze vanwege een paar ongelukkige voorvallen beschuldigd van hekserij. De kasteelheer is gebrand op een bekentenis, waarvoor hij gebruikmaakt van alle middelen die de inquisitie hem ter beschikking stelt. Maar wat als Entgen tegen alle verwachtingen in standhoudt?

13. 9789026352126 – Wie niet horen wil

Bestel 👆 via Paagman.nl

Nicci French heeft met Wie niet horen wil wederom een spannende psychologische thriller geschreven, met een uiterst onverwachte ontknoping. Wie niet horen wil van Nicci French gaat over Tess, die net haar leven weer op orde heeft. Jason en zij zijn een jaar geleden vriendschappelijk uit elkaar gegaan en delen de voogdij over hun dochtertje Poppy. Ze moet nog wennen aan haar nieuwe situatie, maar is blij met de hulp die ze krijgt van haar vrienden. Dat Jason inmiddels is getrouwd, daar probeert ze te zich overheen te zetten. Zelf is ze ook weer aan het daten en ze is best gelukkig, houdt ze zich voor.

Totdat haar dochtertje Poppy vreemde taal begint uit te slaan en een tekening maakt met zwart wascokrijt. Een tekening waarop een figuur te zien is die van een toren valt. Tess raakt ervan overtuigd dat Poppy getuige is geweest van een misdrijf. Ze stapt naar de politie, maar daar wordt ze niet geloofd. Dan besluit ze zelf op onderzoek te gaan…

12. 9781471156267 – It Ends With Us

Bestel 👆 via Paagman.nl

TikTok made me read it! Dit boek van Colleen Hoover werd net als nummer 10 They Both Die At The End groot door #BookTok. It Ends With Us vertelt het aangrijpende verhaal van Lily, die verliefd wordt op de knappe neurochirurg Ryle. Hij is assertief, koppig en een tikje arrogant, maar ook gevoelig, briljant en dol op Lily. De opbloeiende nieuwe relatie brengt herinneringen terug aan Atlas, haar eerste liefde. Als hij weer in haar leven verschijnt, komt alles wat Lily heeft opgebouwd in gevaar. Dan komt het eropaan dat ze de kracht in zichzelf vindt om te zorgen dat de toekomst geen herhaling wordt van het verleden. Colleen Hoover schreef met ‘Nooit meer’ een persoonlijk emotioneel verhaal met universele zeggingskracht.

11. 9789403183404 – Revolusi

Bestel 👆 via Paagman.nl

Vijf jaar lang werkte David Van Reybrouck aan zijn monumentale Revolusi. Hij interviewde bijna tweehonderd mensen, de laatste nog levende getuigen van de onafhankelijkheidsstrijd, in Indonesische rusthuizen, Japanse miljoenensteden en op verafgelegen eilanden. Ook in Nederland bracht zijn onderzoek tal van nieuwe verhalen aan het licht. De veelheid aan perspectieven en herinneringen weeft Van Reybrouck samen tot het aangrijpende verhaal van de Indonesische onafhankelijkheid. Zo toont hij hoe een nieuwe wereld vorm kreeg: in bloed, in pijn, met hoop.

De onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië, die zijn hoogtepunt bereikte in de jaren veertig van de vorige eeuw, is lang gezien als een conflict tussen kolonisator Nederland en het gekoloniseerde Indië. Maar in werkelijkheid was het wereldgeschiedenis. David Van Reybroucks Revolusi is het eerste boek dat de strijd lostrekt uit het nationale perspectief en het belang ervan toont als mondiale gebeurtenis. In november vertelde hij over zijn monumentale werk aan een geïnteresseerd publiek bij Paagman vestiging Fred. Hier kun je dat interview terug zien!

10. 9781471166204 – They Both Die At The End

Bestel 👆 via Paagman.nl

They Both Die At The End is een intrigerende roman over de laatste dag van twee Amerikaanse jongens. Een New York Times-bestseller voor young adults. Gezien op TikTok! Iets na middernacht krijgt Mateo een telefoontje. Het is Death-Cast, de organisatie die mensen inlicht dat ze binnen 24 uur zullen sterven. Ook Rufus wordt gebeld. De twee kennen elkaar niet, maar sluiten vriendschap tijdens hun End Day. Ze beslissen samen nog een laatste avontuur te beleven, een onvergetelijke dag die hun beider levens voor altijd zal veranderen. Maar maak je geen illusies: op het einde gaan ze allebei dood.

9. 9789044542585 – Beter wordt het niet

Bestel 👆 via Paagman.nl

Vier ballen in het NRC en vier sterren in de Volkskrant, dat zijn goede recensies om van een boek een bestseller te maken. In Beter wordt het niet onderzoekt publicist en NRC-columnist Caroline de Gruyter de overeenkomsten tussen de EU en de Habsburgse monarchie. Europeanen klagen graag dat de Europese Unie zo verdeeld is, zo traag en zo zwak. Maar geloof het of niet, het Habsburgse Rijk was net zo. Tijdrekken, conflicten vermijden, permanent hervormen en lelijke compromissen sluiten waren hoekstenen van het Habsburgse bestuur. Met fortwursteln, doormodderen, gaven de keizers vele volkeren, talen en culturen een dak boven het hoofd – en dat maar liefst zeshonderd jaar lang. Daar kan de EU, die al even multinationaal is, nog iets van leren. Kan het zijn dat de grootste Europese zwaktes tegelijkertijd een kracht zijn? En dat Europa per definitie alles half doet, en nooit af is?

8. 9789048858675 – Derksen

Bestel 👆 via Paagman.nl

Al meer dan tien jaar lang kijken bestsellerauteur Michel van Egmond en sterinterviewer Antoinnette Scheulderman van zeer nabij en in grote verbazing naar Johan Derksen. Samen schetsen ze een indringend portret van een man die bekend werd door zijn controversiële uitspraken op televisie, maar die buiten het zicht van de camera’s ook heel veel andere kanten heeft. Of, zoals hij in dit spraakmakende boek zelf zegt: ‘Ik heb alleen op tv een grote bek.’

Alles komt aan bod in dit boek. Zijn successen als journalist en televisiester, maar ook zijn tragische jeugd en zijn misdragingen als voetballer. Zijn lange vriendschappen met Johan Cruijff en Harry Muskee en zijn diepe liefde voor de blues, maar ook de vechtpartij met Van Morrison en zijn constante neiging tot choqueren. Hij staat uitgebreid stil bij de tragische dood van zijn eerste vrouw en bij zijn eigen val van de trap, maar ook bij het krankzinnige eetpatroon dat hij erop nahoudt en natuurlijk bij de rel rond zijn Akwasi-grap en de verstrekkende gevolgen daarvan.

7. 9789403132310 – De fundamenten

Bestel 👆 via Paagman.nl

Hoe komen we uit deze crisis? Dat is de vraag die Ramsey Nasr, een van Nederlands meest veelzijdige kunstenaars, zichzelf stelt.
De pandemie legt volgens Nasr bloot wat we lange tijd niet wilden zien: het politieke en economische systeem heeft de fundamenten van onze samenleving aangetast. In een uiterst persoonlijk en tegelijk rationeel betoog ontleedt Nasr de corona- en klimaatcrisis als twee rampen die wezenlijk met elkaar verbonden zijn. Stap voor stap bevraagt hij onze gehele westerse manier van leven. Aan de hand van kunstenaars als Boccaccio, Rilke en Van Gogh houdt Nasr een pleidooi om onze plek op aarde en ons idee van geluk radicaal te herzien, niet als zweverig ideaal, maar puur uit lijfsbehoud. De fundamenten is daarmee naast een indringende hartenkreet een politieke oproep tot opstand. Tegenover de chaos van deze tijd plaatst Nasr een urgent maar hoopvol geluid voor een land en wereld in crisis.

6. 9789048862412 – Fortuna’s kinderen

Bestel 👆 via Paagman.nl

In 2020 schreef Annejet van der Zijl het Boekenweekgeschenk Leon & Juliette waarin ze een waargebeurde negentiende-eeuwse liefdesgeschiedenis reconstrueerde. Met nieuw materiaal heeft zij in 2021 dit verhaal uitgebreid naar een groter boek. In Fortuna’s kinderen heeft Annejet van der Zijl de geschiedenis van twee generaties gelukszoekers (die ze inmiddels ‘fortuinzoekers’ noemt) en hun nazaten samengesmeed in een ‘trans-Atlantische familiekroniek’ die de hele 19de en een deel van de 20ste eeuw beslaat. Dit waargebeurde verhaal begint bij avonturier Leon Herckenrath die in 1818 zijn hart verloor aan de jonge slavin Juliette en volgt hun oudste dochter en haar Hollandse man tijdens hun avonturen in Californië ten tijde van de Goldrush. En hoe verging het hun nazaten, met hun ongebruikelijke erfenis van enorme weelde en een zwarte bloedlijn?

5. 9789026623844 – De Jongen, De Mol, De Vos En Het Paard

Bestel 👆 via Paagman.nl

‘Wat wil jij worden als je groot bent?’ vroeg de mol. ‘Lief,’ zei de jongen. ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ van Charlie Mackesy is een moderne fabel voor jong en oud. De 100 illustraties en de poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen de jongen en de drie dieren. De universele lessen die ze samen leren zijn stuk voor stuk levenswijsheden. De Nederlandse editie van ‘The Boy, the Mole, the Fox and the Horse’ is prachtig vertaald door Arthur Japin, waardoor de teksten nog dichterbij komen. Een moderne klassieker, die je kijk op het leven verandert. Collega Adriënne: “Dit boek wil je aan iedereen cadeau geven! Een boek vol mooie levenswijsheden en prachtige illustraties…”

4. 9789401614283 – De zevende zus – De zeven zussen

Bestel 👆 via Paagman.nl

In 2021 werd bekendgemaakt dat De zeven zussen-serie uit acht delen zou bestaan, maar helaas was 2021 ook het jaar waarin we te horen kregen dat bestsellerauteur Lucinda Riley al vier jaar aan kanker leed en in juni aan de gevolgen hiervan overleed.

De zevende zus, het zevende deel in de Zeven zussen-serie van Lucinda Riley, gaat over de mysterieuze zevende zus. Ze was altijd onvindbaar, maar als Georg Hoffman onthult dat hij haar misschien op het spoor is, ontdekken Maia en Ally dat er twee aanwijzingen zijn: het adres van een wijngaard in Nieuw-Zeeland, en een tekening van een bijzondere, stervormige ring. CeCe, die in Australië woont, gaat op onderzoek uit. Dat blijkt pas het begin van de zinderende zoektocht naar de zevende zus, want de vrouw met de bijzondere ring is net aan een grote reis begonnen. Het wordt een race tegen de klok die de zussen de hele wereld over voert. Ze proberen haar spoor te volgen in Nieuw-Zeeland, Canada, Engeland, Frankrijk en Ierland, maar ze lijken steeds een stap achter te lopen…

3. 9782864976134 – Asterix 39. Asterix En De Griffioen

Bestel 👆 via Paagman.nl

Asterix, Obelix en Idefix zijn terug voor een 39e avontuur. Vergezeld door de beroemdste van de druïden, bereiden ze zich voor op een lange reis op zoek naar een vreemd en angstaanjagend wezen. Half adelaar, half leeuw, raadselachtig naar believen, de Griffioen zal het aanleiding zijn van deze geweldige reis! Wederom geproduceerd door het getalenteerde duo gevormd door Jean-Yves Ferri voor het scenario en Didier Conrad voor de illustraties, is er geen twijfel mogelijk dat dit nieuwe avontuur een epische zoektocht vol valkuilen zal bieden voor onze helden op zoek naar dit fantastische dier! Het duo, altijd hard aan het werk om nieuwe avonturen te bedenken, maakt deel uit van het fantastische universum gecreëerd door René Goscinny en Albert Uderzo. Asterix en zijn vrienden hebben vele trouwe fans, dus het is niet gek dat ook dit avontuur hoog in ons verkoopoverzicht staat.

2. 9789493256637 – Amalia

Bestel 👆 via Paagman.nl

Met Amalia zet Claudia de Breij de traditie voort die begon met Hella Haasse die een portret van Beatrix schreef (1955) en Renate Rubinstein die Willem-Alexander portretteerde in 1985 ter gelegenheid van hun achttiende verjaardag. De prinses heeft Claudia de Breij meegenomen naar plekken die voor haar belangrijk zijn, waaronder de Koninklijke Stallen, het strand en haar school. Ze hebben gesprekken gevoerd over haar motivatie om af te zien van haar toelage, over zingen voor jezelf, cocktails maken, over hoe paardrijden helpt je hoofd leeg te maken en over de voor- en nadelen van sociale media. Ook kwam aan de orde wat het koningschap en haar toekomstige rol momenteel voor haar betekenen. Het boek laat zien wie Amalia nu is door de ogen van Claudia de Breij. Dit boek verscheen pas vorige maand en knalde meteen hoog onze top 15 binnen.

1. 9789044646870 – Ik ga leven

Bestel 👆 via Paagman.nl

Het boek dat het meeste stof op liet waaien in 2021 is toch wel echt Ik ga leven van Lale Gül. Ze won de NS Publieksprijs en het is dan ook meer dan terecht dat ze op de eerste plek in dit overzicht staat. In haar autobiografische debuutroman Ik ga leven (2021) betwist ze alles wat ze daar geleerd heeft en meer.  Opgroeien in een streng islamitisch gezin betekent voor Büsra dingen stiekem doen. Stiekem make-up en sieraden dragen, laat thuiskomen, met jongens afspreken en alcohol serveren in een restaurant. Maar het betekent vooral: voortdurend vragen stellen. In een ongekend eerlijk relaas onderzoekt Büsra met veel humor de grenzen van haar geloof en de gemeenschap waar ze in opgroeit. Als er iemand geen blad voor de mond neemt, is het Büsra wel.

Welke boeken uit deze lijst heb jij gekocht en gelezen?

Geschreven door
Meer van Britt

Heb jij Heartstopper al gezien en gelezen?

De webcomic gone graphic novel is een waar internetfenomeen geworden. De rechten...
Lees verder