BACK TO SCHOOL Boekentips & activiteiten voor de Kinderboekenweek en de gouden weken

Tekst: Ontwerpen in de klas

Geschiedenis maak je zelf, denk maar aan de coronatijd. Duik samen met de kinderen nog verder de geschiedenis in tijdens de Kinderboekenweek van 30 september t/m 11 oktober 2020.

Lees spannende verhalen over dino’s, leef mee met Vos en Haas in het Oude Egypte, verplaats je in Romeinse legionairs of kom van alles te weten over het leven in oorlogstijd.

KINDERBOEKENWEEK

Bestel hier de ontwerpboxen!

We hebben de meest interessante thematitels voor je geselecteerd! Bij deze thematitels kun je aan de slag met de Kinderboekenweek ontwerpboxen van Ontwerpen in de klas: kant-en-klare activiteiten bij het boek en alle benodigde materialen om direct aan de slag te gaan. Ontwerp je mee tijdens de Kinderboekenweek? Kinderen voelen zich meer betrokken als ze iemand (uit een boek) mogen helpen; hun plezier in lezen en ontwerpen groeit.* Zo worden kinderen gemotiveerde lezers, creatieve denkers en probleemoplossers. Precies wat de wereld van morgen nodig heeft!

3-6 jaar – Het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal over de dino’s – Guido van Genechten

Bestel dit boek via Paagman.nl

Een doodgewone kip? Nee joh, kip is een dino. De Gallus gallus domesticus! Kip weet álles over de andere dinosaurussen. Wist jij bijvoorbeeld dat een Velociraptor veren had, maar niet kon vliegen? Wist je dat een Iguanodon wel vijfduizend kilo woog, zoveel als drie dikke auto’s samen? Dit boek met de Dino ontwerpbox zorgt gegarandeerd voor succes bij de jongste kinderen. Maak samen met de kinderen dino-uithak-eieren en ontwerp oplossingen om de dino’s te helpen. Er is ook een compleet Kleuteruniversiteit project verkrijgbaar.

6-8 jaar – Het land van de Nijl, Vos en Haas – Sylvia Vanden Heede

Bestel dit boek via Paagman.nl

Vos en Haas gaan op reis naar het Oude Egypte. Ze varen op de Nijl, gaan bij de farao op bezoek, zien een tempel en een piramide. Een prachtig boek met vindingrijke verhaaltjes. Wist jij dat iedereen kaal was in Egypte? Wist je dat de Nijl één keer per jaar overstroomt? Wist je dat voor het bouwen van een piramide wel twee miljoen stenen nodig waren en dat één steen 2500 kilo kon wegen? Ga aan de slag met de ontwerpbox Oude Egypte, ontdek het raadsel van de piramides en laat de kinderen de piramidebouwers te helpen.

8-10 jaar – Romeinen, Professor Kleinbrein – Sarah Devos

Bestel dit boek via Paagman.nl

Professor Kleinbrein vertelt je alles wat je wilt weten over de Romeinen: van de briljante bouwwerken tot de vele veldslagen. Wist jij dat de Romeinen een geniale uitvinding hebben gedaan: beton. Het is ongelofelijk dat zoveel van hun bouwwerken er nu gewoon nog staan. Wist je dat legionairs een rugzak droegen van wel 40 kilo?! Ontdek hoe jij deze Romeinse soldaten kunt helpen met de ontwerpbox Romeinen.

10-15 jaar – Alleen beer mocht mee – Vivian den Hollander

Bestel dit boek via Paagman.nl

Een waargebeurd verhaal over Trudi, die met haar familie in Nederlands-Indië woont. Ze hebben er een heerlijk leven, in een fijn huis met een grote tuin aan zee. Tot de Tweede Wereldoorlog uitbreekt en ze worden gedwongen om naar een jappenkamp te verhuizen. Wist jij dat klapper (kokosnoot) ineens een gebakje kan lijken als je weinig te eten hebt? Wist je dat Trudi ook in quarantaine heeft gezeten, net als wij? Help jij Trudi? Ontwerp mee tijdens de Kinderboekenweek met de ontwerpbox Tweede Wereldoorlog.

GOUDEN WEKEN

Met het eind van de zomervakantie in zicht, tippen we boeken en activiteiten voor de gouden weken. Investeer je tijd en aandacht in groepsvorming tijdens de gouden weken, zodat de kinderen zich in een fijne sfeer kunnen ontwikkelen.

Gouden weken 3-7 jaar

Bestel Was ik maar… via Paagman.nl

1. De eerste dag. Ontdek in het prachtige prentenboek Was ik maar… van Mies van Hout dat ieder zijn eigen talent heeft. Laat de kinderen tekenen of knutselen over hun eigen talent. Deel alle talenten met elkaar.

2. Groepsvorming. Hoe kun je samen spelen als je anders bent? Ga naar aanleiding van het prentenboek Was ik maar… aan de slag met deze inspirerende ontwerpactiviteit die je doet omdenken! Ook deze activiteit is een aanrader: ontwerp en maak iets dat helpt om vrienden te maken.

Bestel Haas en Mol via Paagman.nl

3. Veilig onderweg. Lees het boek Haas en Mol zoeken een uitweg van Hans de Beer. Haas steekt de snelweg over en durft daarna niet meer terug naar huis. Help Haas weer veilig thuis te komen. Tip! Bij dit boek is een compleet Kleuteruniversiteit project verkrijgbaar. Ga vervolgens samen met de kinderen op zoek naar onveilige verkeerssituaties op weg naar hun eigen school. Verzin in deze ontwerpactiviteit ideeën om de weg veiliger te maken.

Gouden weken 8-15 jaar

Bestel post-its via Paagman.nl

1. De eerste dag. Geef elk kind twee post-its. Op de eerste post-it schrijven de kinderen iets waar ze blij van werden in de vakantie. Op de tweede post-it schrijven ze een vraag aan de andere kinderen. Laat de kinderen rondlopen. Als ze iemand anders tegenkomen, geven ze elkaar een high five en gaan ze in gesprek over wat op hun post-its staat. Daarna zoeken ze een ander maatje.

2. Regels en afspraken. Na een tijd van niets hoeven, moet er nu weer van alles. Hoe kun je iets dat moet toch leuk maken? Deze activiteit laat je daarover nadenken. Laat de kinderen ook eens meedenken over de regels en afspraken. Ze hebben vaak goede ideeën en je hebt ook meer kans dat ze zich eraan houden. Gebruik het geweldige boek De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackery als naslagwerk. Het zal jou en de kinderen op ideeën brengen!

Bestel De jongen, de mol, de vos en het paard via Paagman.nl

3. Groepsvorming. Hoe kun je groepjes maken waar iedereen blij mee is? Ook een fijne activiteit om de kinderen bij te betrekken. Neem ze serieus, dat geeft hen een gevoel van betrokkenheid en invloed. Ook een aanrader: ontwerp en maak iets dat helpt om vrienden te maken.

4. Executieve vaardigheden. Versterk de executieve vaardigheden met deze kaarten. Deel de kaarten uit en laat de kinderen rondlopen. Als ze iemand anders tegenkomen, geven ze elkaar een high five en mogen ze oplossingen verzinnen voor de problemen op de kaarten. Hoe fijn is het als je oplossingen kunt verzinnen voor anderen en er stiekem zelf ook nog wat van leert!

* Lezen en ontwerpen versterken elkaar. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het nodig hebben van teksten in meer-omvattende opdrachten, het samenwerken en het toepassen van afwisselende werkvormen een positief effect hebben op de leesbevordering (Kennisrotonde, 2018). Dat is precies wat je met ontwerpen doet!

PPP Meesters en juffenavond bij Paagman 2020

Geschreven door
Meer van Redactie Paagmag

Back to school met de essentials van Oxford!

Met de schoolspullen van Oxford kun je tijdens je studie je voordeel...
Lees verder