#StopAsianHate read & learn – Aziatische verhalen in Nederland

Aziatische Nederlanders worden vaak over het hoofd gezien als het in Nederland over discriminatie gaat. Hier moet verandering in komen. Daarom delen wij een lijstje met boektitels die je kunnen helpen meer te leren over Aziatische verhalen in en over Nederland.

Afgelopen weekend werd op het Museumplein in Amsterdam een demonstratie tegen anti-Aziatisch racisme en discriminatie georganiseerd. Net als twee weken terug. Het aantal meldingen bij discriminatiemeldpunten van anti-Aziatisch racisme zijn sinds het begin van de coronacrisis explosief gestegen. Maar het is niet alleen iets van de laatste tijd: (Oost-)Aziatische Nederlanders moeten al veel langer uitspraken als ‘babi pangang’ of ‘hanky panky Shanghai’ aanhoren. Lees dit opiniestuk van schrijver Pete Wu in de Volkskrant waarin hij schrijft over de ‘blinde vlek’, de moorden in Atlanta, Georgia en het grotere plaatje.

Dus wat kan jij nu doen? Om te beginnen: Read & learn. Lees over verhalen en ervaringen van Aziatische Nederlanders, lees over de huidige crisis van anti-Aziatische haat en geweld én verhoog het bewustzijn door informatie te delen met je omgeving. Met dat laatste punt proberen wij nu ons steentje bij te dragen. En als je de mogelijkheden hebt: zet je in door vrijwilligerswerk te doen bij of te doneren aan organisaties die deze problematiek aan de kaak stellen.

Pete Wu – De bananengeneratie 

Bestel De bananengeneratie via Paagman.nl

Pete Wu is een banaan. Althans, zo noemt zijn moeder hem liefkozend: ‘geel’ vanbuiten en ‘wit’ vanbinnen. Hij staat midden in de Nederlandse samenleving, maar toch wordt journalist Pete Wu als Chinese Nederlander ongewild herinnerd aan zijn anders-zijn. Door mensen die hem vragen waar hij nou écht vandaan komt. Of anders wel door de gemiddelde carnavalshit, Meneer Cheung uit Ik hou van Holland, of de grappen van Gordon: ‘Wat ga je zingen? Nummer 39 met rijst?’ In dit boek gaat Pete in gesprek met ‘mede-bananen’ die net als hij worstelen met hun Chinese Nederlanderschap. Hij praat met hen over generatieclashes, daten, discriminatie en eenzaamheid. En over het gevecht om jezelf te mogen zijn – bevrijd van clichés. De bananengeneratie is een liefdevolle en verhelderende inkijk in het dubbelleven van Chinese Nederlanders van nu.

Sun Li – De zoetzure smaak van dromen (ebook)

Bestel De zoetzure smaak van dromen (ebook) via Paagman.nl

De zoetzure smaak van dromen van Sun Li (1980) beschrijft het familieverhaal achter een Chinees restaurant. De ouders van Sun Li komen in 1980 naar Nederland, met lege zakken en vijf kinderen. Zij openen een Chinees restaurant in Friesland en het hele gezin helpt mee, maar tegelijkertijd worden Sun en haar broer en zussen aangemoedigd om goed hun best te doen op school. Hoewel de ouders blij zijn met het succes van hun kinderen, zadelt het ze ook op met een probleem: wie neemt later het restaurant over? De zoetzure smaak van dromen toont een gezin dat Chinees was toen het in Nederland aankwam, maar dat in de loop van tijd, net als de Nederlands-Chinese keuken, is versmolten met de Nederlandse cultuur. In haar persoonlijke, vaak tragikomische en ontroerende verhaal legt Sun Li Nederlandse cultuurgeschiedenis vast: doordat hoogopgeleide immigrantenkinderen andere loopbanen dan hun ouders kunnen kiezen, komt er een einde aan het tijdperk dat elk Nederlands dorp zijn eigen Chinese familierestaurant heeft.

Anne Moraal – Honden huilen niet

Bestel Honden huilen niet via Paagman.nl

Jin-kyoung groeit op in Noord-Korea als kind van een beroemd wetenschapper. Na zijn dood stort Jins wereld in en wil ze maar één ding: ontsnappen aan haar verdriet. Dan wordt ze uitverkoren om te gaan werken in het enige Noord-Koreaanse restaurant in Europa en verruilt ze Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea en centrum van haar wereld, voor Pyongyang, een restaurant in een voormalig buurthuis in Amsterdam Osdorp. Haar reisgenoten blijken allemaal hun eigen redenen te hebben om hun vaderland achter zich te laten – een plek waar sommigen nooit meer zullen terugkeren. Voor Jin en haar reisgenoten is Nederland vreemd. De mensen zijn onbeschoft, hun vrijheden onbegrijpelijk. Zij zien het als doel om hun perfecte Noord-Koreaanse cultuur over te brengen. Als ze ook nog eens te horen krijgen dat een delegatie uit Noord-Korea langs zal komen om hun project te bezoeken, doen ze er alles aan om hun doel te bereiken. Maar de Nederlanders snappen het hele gebeuren niet zo en al gauw is het restaurant een toevluchtsoord voor bedrijfsuitjes en platte karaoke-avonden. De botsende culturen zorgen ervoor dat het boek de lezer het ene moment naar de keel grijpt en het andere moment aan het lachen maakt.

Withuiswerk.nl – Wit Huiswerk

Bestel Wit huiswerk via Paagman.nl

Hoe kun je bijdragen aan de strijd tegen racisme? Je wilt bijdragen aan de strijd tegen racisme, maar je weet niet waar je moet beginnen. Het is alsof je de woorden niet hebt om er überhaupt iets over te zeggen. Het is ook nogal wat: antiracistisch zijn betekent pijnlijk zelfonderzoek doen, openstaan voor kritiek en proactief plaatsmaken. Het betekent erkennen dat racisme een groot onderdeel is van onze geschiedenis, van de oorsprong van onze maatschappij, en daarmee ook van ons dagelijks leven. Wit huiswerk vormt een onvolledig naslagwerk vol verdiepende essays en praktische tips om je in deze wereld op weg te helpen. Zodat ‘Niet weten waar je moet beginnen’ in ieder geval geen excuus meer is. De website Wit Huiswerk trok binnen een maand meer dan 245 duizend unieke bezoekers, 16 duizend Instagramvolgers en meer dan 1100 nieuwsbrief abonnees. Ook werd het meerdere malen als naslagwerk genoemd op televisie en op journalistieke platforms (zoals bijvoorbeeld De Correspondent).

Nhung Dam – Duizend vaders

Bestel Duizend vaders via Paagman.nl

In een afgelegen dorp aan de Groningse kust probeert een Vietnamese familie te overleven. Als bootvluchtelingen werden ze door een Nederlands vrachtschip uit het water gevist. Ze zijn nog niet eens gewend, of de vader is alweer op de vlucht. De Chinese maffia zit het achtergebleven gezin op de huid. De dochter, die in Nederland is geboren en als enige de taal machtig is, raakt bekneld tussen de wanhoop en gekte van haar familie en de opvattingen en gewoonten van de oorspronkelijke bewoners. Enig wapen om te overleven in een wereld vol hoeren, tandpastaverkopers, gokverslaafden en bulldogfokkers is haar rijke verbeelding. Duizend vaders is een even zuiver als tragisch verhaal waarin een dochter in een dreigend waterland grond onder haar voeten probeert te krijgen. Nhung Dam schreef haar wonderschone verhaal met een inzet die je zelden ziet: met grote noodzaak, met lichte toets en volkomen dichtbij.

Geschreven door
Meer van Britt

Weinig afwas met dit eenpansrecept van Donna Hay!

Bestsellerauteur Donna Hay zoekt constant naar manieren om een klassieker simpeler, sneller...
Lees verder