Tekst: Sasha Haasnoot
Sta jij weleens trekkend aan je vetjes voor de spiegel met de gedachte: als dit nou allemáál weg was, zou alles perfect zijn? Of loop je door de brandende zon in een lange broek omdat je onzeker voelt over je bovenbenen?
Van je lichaam houden lijkt soms onmogelijk. Maar het kan! Wij raden je drie geweldige boeken aan die je eraan herinneren dat je geen bepaalde maat of vorm hoeft te hebben om je eigen held te zijn.
Megan Jayne Crabbe – Body Positive Power
Nu denk je misschien; body positivity? Wat is dat precies? In dit boek legt Megan Jayne Crabbe, bekend van haar instagramaccount @bodyposipanda waar ze in haar bikini op hits van krachtige zangeressen danst, dit begrip uit. Body positivity is het idee dat je comfortabel in je lichaam kunt leven, ervan kunt houdt zoals het nu is. Ja, dus ook van de vetrollen. Want de waarheid is volgens Crabbe niet dat het leven begint als je tien kilo lichter bent. Het gebeurt nu. En elke dag dat we obsessief bezig zijn om onze bovenarmen dunner te krijgen, is een dag minder. Nadat Crabbe je met de neus op de feiten drukt over de dieetindustrie en de body shaming die geworteld zit in onze Westerse samenleving, komt zij met een handleiding hoe jij je leven body positive kan invullen. Ze helpt je stoppen met dat dieetgebabbel, laat je een dieetcultuurdetox doen (voor zowel je online als offline leven), en geeft je het zelfvertrouwen om lekker dat ene jurkje te dragen wat je al zo lang niet durfde. En het leuke is, dit kost je maar €15,00. Dat is veel goedkoper dan een sportschoolabonnement of dat zoveelste nieuwe en hippe dieetplan ;).
Tatjana Almuli – Knap voor een dik meisje
In Knap voor een dik meisje vertelt Tatjana Almuli hoe ze bijna haar hele leven al dik is en dat heeft leren omarmen. Ze koppelt haar persoonlijke ervaringen aan een breder maatschappelijk debat, namelijk onze perceptie van dik zijn en waarom het woord ‘dik’ helemaal geen negatieve lading hoef te dragen. Almuli geeft veel voorbeelden wat het commentaar is wat zij en veel andere vrouwen dagelijks aanhoren. “Als je zo dik blijft, dan krijg je nooit een lieve man of een leuke baan” of de ergste “Sorry, maar ik zou liever dood zijn dan zo dik te moeten zijn”. Almuli pakt alle vooroordelen en stereotypes hard aan. Volgens haar zegt ‘dik’ alleen iets over je omvang, net zoals lang iets zegt over je lengte. Dik zijn betekent niet lui, ongedisciplineerd of dom. Niet elk dik persoon ligt op de bank chips te eten (en wat dan nog?), want zo gaat Almuli vier keer per week naar de sportschool, doet ze aan yoga en eet ze gezond. Ze vertelt hoe er een wereld voor haar open ging toen ze meedeed met het afslankprogramma Obese. Ze zegt wat voor privileges slanke mensen hebben. Maar wat pas echt de knop omdraaide, was het feit dat ze inzag dat dun zijn haar niet gelukkiger maakte. Het is een boek dat je kritischer laat kijken naar de representatie (of beter gezegd; welke representatie?) van dikke vrouwen in de media. Het laat je in gesprek gaan met andere mannen en vrouwen over dik zijn. En het allerbelangrijkste: het geeft vrouwen die al jaren te horen krijgen dat ze een minder mens zijn omdat ze een maatje meer hebben, een stem.
Mayra Louise – Op je lijf geschreven
Happy is not a dress size. Dit boek is de wake-upcall voor de vrouw die je altijd al bent geweest. Het wil je zelfwaardering bijbrengen. Natúúrlijk kan dat niet zo 1,2,3 en het is misschien nog wel moeilijker dan je aan een dieet houden en calorieën tellen. Maar dit boek biedt je een begin naar selflove en selfcare. Dit doet journalist en model Mayra Louise door samen met jou korte termijn doelen op te stellen zoals de voorwaarden die je jezelf jarenlang hebt opgelegd op te schrijven en ze in de prullenbak te gooien. Maar het helpt je ook grote doelen op te stellen zoals je weegschaal weggooien of eindelijk weer naakt naar jezelf kunnen kijken zonder jezelf naar beneden te halen. Mayra Louise geeft je ook het gevoel dat je niet alleen bent door vrouwen aan het woord te laten, zoals YouTubers Vera Camilla en presentatrice Stephanie Afrifa, die de strijd met hun zelfbeeld zijn aangegaan. Ze vertellen je hoe moeilijk dit is maar wat een voldoening het geeft wanneer je wint. Zie dit boek als een gids en ook als een reminder dat de spiegel niet de plek is waar je het grote geluk gaat vinden. Dat de weegschaal je niet gaat vertellen hoeveel je waard bent. Dat jij, ja écht alleen jij, het belangrijkst bent.
Dus stop die sportschoenen weer weg en trek die koekjes wel gewoon uit de kast als jij daar zin in hebt. En als je dan toch al optimaal aan het genieten bent van dat heerlijke chocolate chip koekje, pak dan één van deze boeken erbij.