Zelfvoorzienend leven kun je heel, heel ver trekken, zo blijkt uit het huidige boekenaanbod. Dat gaat namelijk verder dan een enkel aardbeienplantje op je balkon of je eigen sjaal breien. Al zijn dat natuurlijk super leuke dingen. Iets dat sowieso geldt voor zelfvoorzienend leven.
Naast leuk en goed voor je portemonnee is zelfvoorzienend leven uiteraard ook goed voor het milieu. Het is dan ook niet zo gek dat dit anno 2020 erg populair is. Wat natuurlijk hartstikke mooi is, want dat betekent dat er ook steeds meer nieuwe boeken over verschijnen.
Er is ook een grote groep die zelf eten maakt en verbouwd uit het oogpunt van gezondheid. Het is af te vragen of dat ook de reden is dat iedereen tijdens de crisis ineens begonnen is met brood bakken. Want dat was wel ineens een ding hè? Het is natuurlijk wel een feit dat als je je eigen eten verbouwd/maakt, je precies weet wat ermee gebeurt en wat erin zit.
Eigenlijk heeft dat zelfvoorzienend leven alleen maar voordelen. Mocht je nieuwsgierig zijn geworden of op zoek zijn naar je volgende stap; bekijk dan zeker dit boekenlijstje. Van je eigen moestuin (op je balkon) tot je eigen zeep of schoonmaakmiddel maken.
Eten
De urban moestuin – Huw Richards
Met weinig ruimte en weinig ervaring naar het hele jaar door zelf geteelde groenten eten? Yes, please! Huw Richards, bekend van zijn tuinierkanaal op YouTube (HuwsNursery) laat je zien hoe je gemakkelijk en organisch verantwoord groenten kunt telen in oppervlakken zo klein als 1,2 bij 3 meter. Huw laat je zien welke methodes je kunt toepassen aan de hand van heldere stap-voor-stap foto’s en illustraties. Hij leert je hoe je de opbrengst gunstig beïnvloedt door jonge aanplant te gebruiken.
Brood uit de pan – Ilona Chovancova
Betekent zelfvoorzienend voor jou je eigen brood bakken? Of sterker nog, wil je graag je eigen brood bakken, maar heb je geen oven in de buurt (is dit expeditie Robinson?)? Dan kun je met dit boek je lol wel op. Ook voor mensen die brood uit de pan gewoon lekkerder vinden. Deze heeft namelijk een mooi knapperig korsjet terwijl de kern luchtig blijft. Naast de basistechnieken voor het maken van je eigen zuurdesembrood staan in dit boek nog 60 andere heerlijke broodrecepten.
Gezondheid en hygiëne
Plant als medicijn – Leoniek Bontje
Als iemand iets over de geneeskrachtige werking van planten weet, is het Leoniek Bontje wel. Ze heeft er namelijk voor gestudeerd, na haar opleiding als kruidenkundige. Voor elk lichaamssysteem, zoals het zenuwstelsel en de spijsvertering, beschrijft Leoniek de meest gebruikte planten en de manier waarop ze kunnen worden ingezet. Zo kun je zelf leren hoe je gemakkelijk je eigen geneesmiddelen maakt, bijvoorbeeld: een wondspray van duizendblad en tincturen van eik of kastanje voor het versterken van je aderen. Best cool.
Homemade beauty – Zoë van Quickelberge
Het maken van je eigen zeep, parfum, shampoo, gezichtsmaskers en make-up is niet alleen goed voor jou, maar ook voor het milieu. Net zoals de schrijfster van dit boek, heb je zelf misschien ook wel eens getwijfeld hoe goed al die ingrediënten in je beauty-producten voor je zijn. Wil jij ook afscheid nemen van alles dat niet natuurlijk is; ga dan zelf aan de slag. Extra mega pluspunt: het scheelt op jaarbasis ook nog eens heel veel plastic.
Groene zeepjes en sopjes – Fern Green
Met dit boek hoef je geen chemicaliën meer in huis te halen om alles brandschoon te maken. Van krachtige wc-reiniger tot vloeibare handzeep en wasverzachter; je kunt het allemaal makkelijk zelf maken. In Groene zeepjes & sopjes vind je 68 recepten van natuurlijke alternatieven voor de gangbare schoonmaak- en wasmiddelen. Met een paar basisproducten in huis kun je het hele jaar door poetsen. Tevens staat erbij hoe lang het duurt om te maken en hoe lang je het kunt bewaren.
En dan nog dit
Simpel leven – Julia Watkins
Dit boek is voor je hele huis en in de basis bedoelt voor een low-waste leven. Wat heeft dat met zelfvoorzienend te maken? Nou, praktisch alles. Want low-waste ben je nu eenmaal niet als je alles uit winkels haalt. Aan alles is gedacht: maak bijvoorbeeld zelfgemaakte appelciderazijn, wollen drogerballen, herbruikbare stoffen hoesjes, citrus-allesreiniger of verschillende kruidenmengsels, of ga aan de slag met de recepten voor notenmelk, hummus, ketchup, saladedressing en bouillon van groenteresten.
Happy handmade fashion – Lisanne Multem
Yours truly kan helaas alleen maar pannenlappen haken, maar mocht je er zelf meer bedreven in zijn of bereid zijn om deze ambacht te leren, weet dan dat je met dit boek van Lisanne Multem je hele garderobe zelf kunt maken. Denk aan: zachte truien, stoere vesten, stijlvolle jurken en warme jassen, maar ook: mutsen, sjaals en tassen. Van alle projecten vind je een duidelijke beschrijving en een uitleg over hoe je de patronen aan kunt passen aan je eigen maat.