Voor de maand februari hebben wij gekozen voor een boek dat ons 500 pagina’s lang de adem in heeft laten houden. Ons nieuwe Boek van de maand is: Tijd van zonde van Deepti Kapoor.
Ben jij op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit zijn boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of onontdekt talent en daardoor toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. In de Paagman Tipt Boeken Podcast nemen wij je mee achter de schermen en kletsen wij je bij over onze keuzes. Iedere maand in jouw favoriete podcast-app!
Het Boek van de maand-team over Tijd van zonde
Welkom in een wereld van gangsters!
Tijd van zonde neemt je mee de onderwereld van India in. Het boek, dat zich afspeelt in de stoffige dorpjes van Uttar Pradesh en de grootstedelijke buitenwijken van New Delhi, is een bedwelmende roman over gangsters en geliefden, valse vriendschappen, verboden liefdes en de vernietigende gevolgen van corruptie. Het is een episch verhaal dat wordt voortgestuwd door onvoorstelbare rijkdom, bizar nepotisme en het bloeddorstige geweld van de familie Wadia. Het komt erop neer dat de Wadia-familie Delhi regeert – wat ze willen, krijgen ze, en er gebeurt niets zonder hun toestemming. Te midden van extravagante feesten, schimmige businessdeals en politiek gekonkel leren we de hoofdpersonages Ajay, Sunny en Neda kennen. Een auto-ongeluk met ernstige gevolgen zorgt ervoor dat de levens van Ajay, Sunny en Neda op diepgaande en hartverscheurende wijze veranderen. Deepti Kapoor confronteert de lezer meteen in de eerste bladzijdes met deze heftige situatie: een Mercedes is op een groep mensen ingereden die op straat slapen. De bestuurder – of de persoon die de bestuurder vervangt – wordt naar de gevangenis gebracht, waar nog meer geweld plaatsvindt totdat onheilspellend wordt onthuld dat hij “een Wadia-man” is. Deze pas opgesloten jongeman is Ajay, en het is zijn verhaal dat een groot deel van het boek bepaalt, van zijn jeugd in armoede, zijn jonge leven als contractarbeider en zijn reis om een trouwe werknemer van Sunny Wadia te worden. Welkom in een wereld van gangsters, gewelddadig tuig, drugsverslaafden, ontvoerders en moordenaars!
500 pagina’s lang je adem inhouden
Zoals gezegd is Tijd van zonde een aangrijpend verhaal over India dat je vanaf de eerste pagina pakt. Doordat Deepti Kapoor je meteen het diepe ingooit, kan je niet anders dan 500 bladzijdes lang je adem inhouden. De snelheid van een stad als New Delhi – het decor van dit boek – zit ook in de schrijfstijl van Kapoor. Er zijn meerdere perspectieven die niet altijd consequent wisselen. De af en toe gejaagde structuur past in dit geval perfect. Boek van de maand-collega Sophie merkte dan ook op dat ze na het lezen van het boek hetzelfde voelde als je een megaspannende actiefilm hebt gezien. De aftiteling begint en dan pas durf je weer uit te ademen. We gaan het ook daadwerkelijk op het witte doek kunnen ervaren, want de filmrechten zijn al verkocht! En het is de eerste in een trilogie, dus er komt meer van deze wereld.
Extra inspiratie: zij werden het nét niet
Nicky Runge – Aap in pak
Aap in pak is de debuutroman van Nederlandse auteur Nicky Runge. Als vier willekeurige vrouwen verdwijnen in de Chungking Mansions in Hongkong moet journalist Ava hier een scoop over schrijven. Ze gaat undercover en ontdekt de vele lagen van de bevolking die daar rondlopen. Ze komt in contact met de rijkste en meest invloedrijke mensen in de stad en langzaam maar zeker komt ze er achter wat er met de vermiste vrouwen aan de hand is en wat er misschien nog meer staat te gebeuren. Vanaf het begin worden er al hints gedropt over de mogelijke verloop van het verhaal en per hoofdstuk wordt het steeds iets duidelijker. Erg spannend en goed gedetailleerd beschreven verhaal van een auteur waar we hopelijk meer van gaan zien!
Gabrielle Zevin – Morgen en morgen en morgen
Morgen en morgen en morgen is een verhaal dat zich op het eerste gezicht als een vrolijk verhaal presenteert vol pop- en gamecultuur. Maar niets is wat het lijkt. Deze gelaagde bildungsroman zal je overspoelen met emoties. De 12-jarige Sam heeft geen makkelijke jeugd. Door verschillende heftige gebeurtenissen is hij veranderd in een introverte en gesloten tiener. De 11-jarige Sadie zal een grote verandering in Sams leven veroorzaken. Je volgt de jarenlange vriendschap van Sam en Sadie van heel dichtbij. Deze vriendschap zal hoge pieken en diepe dalen kennen. Ze vinden elkaar in de wereld van het gamen en dit zal de boventoon voeren in hun vriendschap. Uiteindelijk zullen ze zelf ook hun eigen gamewerelden creeren om hun eigen identiteit te ontwikkelen. Morgen en morgen en morgen is een roman die ook niet gameliefhebbers zal ontroeren.
Fumiko Miura – Polderjapanner
Een boek vol observaties en anekdotes over het leven van de Japanse Fumiko Miura in Nederland. De eigenaardigheden van de Nederlandse cultuur worden op vrolijke en toegankelijke wijze vertelt. Gaandeweg leer je ook over Japanse gebruiken, waar Fumiko Miura na 20 jaar in Nederland te hebben gewoond, soms ook met verbazing over schrijft. Verhalende non-fictie die heerlijk leest!
Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️