Zullen we een spelletje doen?

Wij ontspannen graag met een goed boek, maar een leuke puzzel of een gezellig spel staat zeker op de tweede plaats. Welke spellen zijn nou het meest geschikt om deze lockdown met avondklok door te komen? Wij bieden inspiratie!

Bestel ๐Ÿ‘† via Paagman.nl

De grootste (her)ontdekking van 2020? Puzzels en spelletjes! Door het thuiswerken en thuisonderwijs zitten we al hele dagen voor een scherm, dus dan is de afwisseling van een (gezins)activiteit of hobby zonder schermen wel zo fijn. Deze trend lijken we in 2021 rustig door te zetten. Het samen bezig zijn kan een fijn handvat zijn om op een andere manier de dag door te spreken en tot andere gesprekken te komen.

Bestel ๐Ÿ‘† via Paagman.nl

Videobellen met spellen

Zeker met de komst van een avondklok, waardoor het nog lastiger wordt om vrienden en familie te zien, kan samen op afstand een spelletje spelen een uitkomst zijn! Veel spelletjes kan je namelijk ook op afstand met een videobelverbinding doen. Voor kinderen kan dit een fijne manier zijn om het ijs te breken tijdens het soms toch wat ongemakkelijke videobellen.

Bestel ๐Ÿ‘† via Paagman.nl

Bestel bijvoorbeeld Wie is het? en geef opa en oma รฉรฉn van de spelcassettes. Voor volwassenen is samen denkpuzzels oplossen of een spel als 30 seconds een fijne afwisseling als de gespreksstof tijdens het videobellen op raakt.

Zo houd je het gezellig!

Bestel ๐Ÿ‘† via Paagman.nl

Door het vele thuiszitten en bijkomende frustraties kunnen de emoties tijdens het spel hoog oplopen. Dus hoe houd je het gezellig? Vooral als je speelt met kinderen zijn er een paar extra โ€˜spelregelsโ€™ waar je rekening mee moet houden. Voor kinderen tot een jaar of vijf is verliezen te moeilijk. Ze zijn heel erg op zichzelf en hun eigen belevingswereld gericht en kunnen zich nog niet in een ander verplaatsen.

Bestel ๐Ÿ‘† via Paagman.nl

Spelletjes moeten in die fase in dienst staan van het kind. Laat ze lekker vaker dan รฉรฉn keer met de dobbelsteen gooien of een extra kaart pakken. Het gaat in deze periode om het leerproces en het samen bezig zijn, niet om het netjes volgen van de regels. Vanaf groep drie, kun je dat meer loslaten. Want tja, als ze een spelletje doen met vriendjes of vriendinnetjes zullen ze ook niet altijd winnen.

Bestel ๐Ÿ‘† via Paagman.nl

Kijk wel altijd hoe je kind in zโ€™n vel zit. Is hij moe of hongerig, dan is de kans op een woedeaanval of huilpartij groot wanneer hij verliest. Dan is een competitief spelletje doen meestal geen goed idee. Tenzij het een spelletjes is waar ze goed in zijn, zoals Memory of kwartetten. Winnen geeft namelijk juist een boost aan hun zelfvertrouwen. Dan zitten ze zo weer te stralen.

Bestel ๐Ÿ‘† via Paagman.nl

Maar ze mogen best even verdrietig of boos zijn als ze verliezen. Kinderen die slecht tegen hun verlies kunnen, hebben doorgaans een stevige competitiedrang en daar is op zich niets mis mee. Vaak doen ze namelijk ook hard hun best om te winnen, de beste te zijn. Een eigenschap waarmee ze het ver kunt schoppen.

Bestel ๐Ÿ‘† via Paagman.nl

Samen spelletjes doen is dus niet alleen gezellig, maar ook nuttig. Winnen is goed voor hun zelfvertrouwen en door te verliezen komen ze er spelenderwijs achter dat tegenslag er ook bij hoort. Bovendien leren ze zo welk gedrag sociaal geaccepteerd is en wat niet door de beugel kan.

Wist je dat… verliezen letterlijk pijn doet?

Bestel ๐Ÿ‘† via Paagman.nl

Hersenwetenschapper Maarten van Boksem toonde aan dat verliezen vergelijkbaar is met fysieke pijn. In een experiment beschreven in Erasmus Magazine, liet hij zijn proefpersonen spelletjes doen, terwijl hij hun hersenactiviteit bestudeerde.

Bestel ๐Ÿ‘† via Paagman.nl

Bij de verliezer kwam die sterk overeen met iemand die zich zojuist pijn had gedaan. Een spelletje verliezen lijkt wat betreft neurologische stress dus op bijvoorbeeld heel hard een teen stoten. Het deel dat actief wordt, speelt een rol bij de verwerking van beloning- en strafprikkels en spontane emotionele uitdrukkingen. Verliezen lijkt hiermee onderdeel van ons leerproces. Met behulp van straf en beloning, leren we namelijk betere keuzes maken.

Bestel ๐Ÿ‘† via Paagman.nl

Dusโ€ฆ spelletje spelen anyone? Bekijk ons uitgebreide aanbod gezelschapsspellen en puzzels!

Een deel van dit artikel komt uit de glossy Present van Paagman (editie 2017, tekst: Judith van Ankeren), wat tijdens de feestdagen verkrijgbaar was in de winkels van Paagman met een Paagman Privilege Pas. Lees hier de volledige versie!
Header Designed by pch.vector / Freepik
Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Britt

5 x One hit wonders in de literatuur

Op 25 september is het One Hit Wonder Day. Je weet wel,...
Lees verder