Kennis is macht: De Amerikaanse verkiezingen

De Amerikaanse verkiezingen zijn elke vier jaar een grote en uitgebreide happening, zoals dat gaat in the bigger and better land. Toch is het niet altijd helemaal duidelijk hoe die verkiezingen nou precies in elkaar zitten en wat er allemaal gebeurt achter de deuren van het witte huis.

Zal Trump herkozen worden? Of zal hij een van de zeven presidenten in de Amerikaanse geschiedenis worden die niet een tweede termijn ingaat? Moeten we nog bang zijn voor Trump, ondanks het feit dat Joe Biden voor staat in de peilingen? Kloppen die peilingen überhaupt wel? Of is alles voor de show en speelt zich achter gesloten deuren een geheim complot af? En kunnen we ooit nog rekenen op Kanye als kandidaat?

Er zijn maar weinig mensen die geen mening hebben over de huidige Amerikaanse president. Zeker in zijn thuisland heerst er grote verdeeldheid over de beste man. Aan de ene kant wordt hij weggezet als de duivel en is er zelfs onder de republikeinen een groep die zich fel uitspreekt tegen de president; de ”Never Trumpers”. Aan de andere kant zie je trouwe supporters die nog altijd de Make America Great Again-petjes dragen.

Grote kans dat je zelf ook al eens je mening over hem hebt geuit of een discussie over hem hebt gevoerd. Misschien heb je je wel eens afgevraagd wat er precies gaande is in het Witte Huis. Voor iedereen die zich verder wilt verdiepen in dit onderwerp en wat de verschillende uitkomsten van de verkiezingen kunnen betekenen, stelden we dit boekenlijstje samen. Want naast de president, is kennis de grootste macht.

The room where it happened – John Bolton (Engelstalig)

Bestel via Paagman.nl

Laten we gelijk goed beginnen. De Amerikaanse regering heeft namelijk geprobeerd om de publicatie van dit boek te blokkeren. De rechter wees dit verzoek echter af en zie hier: een boek door John Bolton, voormalig topadviseur van Trump. In The Room Where It Happened blijkt Bolton terug op zijn samenwerking met Trump. De president zei dat het boek vol leugens staat die zijn bedoeld om hem in een slecht daglicht te stellen.

Het Amerikaanse presidentschap – Frans Verhagen

Bestel via Paagman.nl

Hoe zit het Amerikaanse presidentschap in elkaar? Hoe verhoudt de president zich tot het Congres, de kiezer en de media? Hoe hebben presidenten in het verleden invulling gegeven aan het ambt? En hoe werkt dat Amerikaanse verkiezingssysteem precies? Frans en Paul Verhagen belichten lichtvoetig en helder de vele facetten van het Amerikaanse presidentschap. Dit boek is een onmisbare handleiding voor iedereen die meer wil weten over het machtigste ambt ter wereld. Vol fun facts over verkiezingen, campagnes, presidenten en vicepresidenten.

Een heel stabiel genie – Philip Rucker

Bestel via Paagman.nl

Wat zou nog vier jaar Trump betekenen? Philip Rucker, chef verslaggeving over het Witte Huis, en Carol Leonnig, onderzoeksjournalist, nemen afstand van de dagelijkse waan van breaking news en Twitter voor een reconstructie van de eerste ambtstermijn. Op basis van meer dan 200 bronnen in en om het Witte Huis wordt een schokkend beeld geschetst van de dagelijkse gang van zaken in het Oval Office en van Trumps ontmoetingen met buitenlandse regeringsleiders. De auteurs geven een verhelderend beeld van de unieke invulling die Trump heeft gegeven aan het presidentschap.

Einddoel witte huis – Koen Petersen

Bestel via Paagman.nl

Koen Petersen is politicoloog en amerikanist. In 21 hoofdstukken loopt hij het hele verkiezingsjaar door en geeft de achtergronden bij begrippen als caucus, primary, running mate, swing states en Electoral College. Een onmisbare gids voor wie onafhankelijk van bevooroordeelde analisten de Amerikaanse presidentsverkiezingen wil volgen en begrijpen. Ondersteund door historische wetenswaardigheden en met oog voor grappige details legt Koen Petersen het proces helder uit.

Hoe overleef je een autocratie – Masha Gessen

Bestel via Paagman.nl

In de aanloop naar de verkiezingen van 2020 geeft dit boek een onmisbaar overzicht van de rampzalige jaren van Trumps presidentschap – ook tijdens de coronacrisis. Dit boek laat haarfijn zien hoe in het Amerika van Trump vaste democratische waarden en instellingen worden afgebroken, hoe het abnormale normaal wordt – terwijl de wereld toekijkt. Gessen groeide op in de Sovjet-Unie en deed als journalist verslag van de wederopstanding van het totalitarisme in het Rusland van Poetin. Meer dan wie ook is Gessen in staat de kenmerken van autocratie te herkennen en te analyseren.

Dit is Amerika – Karlijn van Houwelingen

Bestel via Paagman.nl

Amerika-correspondent Karlijn van Houwelingen neemt neemt je in dit boek meer naar het macholand van Donald Trump. Een land waar vrouwen het mikpunt zijn van spot en conservatief beleid. De nederlaag van Hillary Clinton in 2016 mag dan anders doen geloven, maar vrouwen zijn in opmars in de Amerikaanse politiek. En ondertussen is er een heuse genderoorlog gaande. Van Houwelingen onderzoekt waarom er in 2016 nog zoveel vrouwen Donald Trump aan de macht hebben geholpen. Zullen zij in 2020 ook weer op hem stemmen? Of is de tijd aangebroken voor de eerste vrouwelijke president in het Witte Huis?

Samenzwering – Luke Harding

Bestel via Paagman.nl

In Samenzwering onthult Luke Harding, onderzoeksjournalist van The Guardian, de ware aard van Trumps relatie met Rusland, die al sinds de jaren 80 bestaat. Hij vertelt een verbijsterend verhaal over schimmige vastgoeddeals, een Miss Universeverkiezing, gangsters, witwaspraktijken, computerhacks en (cyber)spionage door het Kremlin. Enkele van de Amerikaanse hoofdrolspelers, onder wie Trumps campagneleider Paul Manafort, worden al vervolgd door de speciale aanklager Robert Mueller. Luke Harding weet met zijn boek door te dringen tot de kern van het grootste politieke schandaal van deze tijd. Rusland reorganiseert de wereld in zijn voordeel, wat iedereen zou moeten verontrusten.

Van arena naar het witte huis – Willem Post

Bestel via Paagman.nl

In dit boek ga je op politiek avontuur door het Amerikaanse platteland. Een fascinerende reis van het beroemde Madison county in Iowa tot de Green Mountains in New Hampshire. Je ontmoet de Democratische presidentskandidaten en bent te gast op een Trump rally in Minneapolis. Je maakt alles mee en krijgt kennis van het unieke Amerikaanse verkiezings-spektakel ‘van binnenuit’. Willem Post: ‘Ik heb geprobeerd zo objectief mogelijk waar te nemen. Dit politieke reisboek vol verkiezingsverhalen draagt hopelijk bij aan meer kennis over de Amerikaanse presidentsverkiezingen, die voor buitenstaanders veelal een raadsel zijn.’

Mijn jaren met Obama – Ben Rhodes

Bestel via Paagman.nl

En dan een verhaal uit de recente geschiedenis, namelijk die van Ben Rhodes over zijn samenwerking met president Obama. Rhodes werkte zich op van campagnemedewerker tot speechschrijver, om uiteindelijk Obama’s belangrijkste adviseur te worden. Samen met de president maakte hij de meest cruciale en controversiële wereldpolitieke gebeurtenissen mee: de zoektocht naar Osama bin Laden, de Arabische Lente, de oorlog in Syrië en de opkomst van Donald Trump. Tien jaar lang hield Rhodes alles voor zichzelf tot hij in dit boek eindelijk het verhaal vertelde over zijn samenwerking en vriendschap met een uitzonderlijke president.

Geschreven door
Meer van Hilke

Slagen anno 2020, dit geef je cadeau

 De klas van 2020 maakt dit jaar geen eindexamens, maar wel geschiedenis....
Lees verder