Elke eerste vrijdag van de maand maken wij een nieuw Boek van de maand. In juli gaan we op reis met Regeneratie van Eva Coolen.
Ben jij op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit zijn boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of onontdekt talent en daardoor toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. In de Paagman Tipt Boeken Podcast nemen wij je mee achter de schermen en kletsen wij je bij over onze keuzes. Iedere maand in jouw favoriete podcast-app!
Het Boek van de maand-team over Regeneratie
Spannend, filmisch en gevoelig
In Regeneratie volgt de lezer twee meisjes van 16 en 17 tijdens een zinderend hete zomer. Het verhaal wordt verteld vanuit twee verhaallijnen: in de ene verhaallijn leer je hoe de twee meisjes elkaar hebben leren kennen bij hun bijbaantje in de supermarkt en in de andere verhaallijn volg je ze tijdens hun roadtrip c.q. vlucht door Nederland. De vertelstijl maakt het verhaal spannend en filmisch, het onderwerp maakt het daarbij ook erg gevoelig: want Regeneratie is een boek dat meer is dan een roadtrip ondernomen door twee tieners. Het gaat over onzekerheden, hoop, opgroeien en verwerking. Regeneratie is het verschijnsel in de biologie waarbij beschadigde delen (organen of lichaamsdelen) van een dierlijk organisme volledig worden hersteld, zoals een hagedis die zijn staart opnieuw aan laat groeien of een slang die vervelt. Kunnen de dromen die de hoofdpersonages hebben daadwerkelijk waarheid worden, of staan er de nodige obstakels in de weg? Het verhaal pakt je meteen vanaf het begin en laat je niet meer los. Onverwachte plottwists zorgen voor extra dimensie en diepgang in het verhaal. Een ideaal boek voor de tieners van deze tijd om te laten zien dat je dromen najagen altijd tot de mogelijkheden behoort. Alleen zouden wij toch sommige dingen een klein beetje anders aanpakken 😉
Het zit ‘m in de details
Regeneratie is gevat maar tegelijkertijd ook heel beeldrijk. Deze interessante combinatie werkt erg goed en past bij de hoofdpersonages. Zo krijg je een interessant inkijkje in de gedachtewereld van tieners; die wereld waarin elk detail kan bepalen of je binnen of buiten de groep valt. Heb je wel het juiste merkje op je shirt? En is die glimlach van je vakkenvulcollega welgemeend of toch ook een beetje sarcastisch? Voor scholieren die het boek lezen zal dit erg herkenbaar zijn, voor volwassenen kan het zorgen voor flashbacks naar deze tijden. Dat alle details er toe doen komt regelmatig terug in het verhaal. Eva Coolen schrijft zelf ook in het boek: “Het leek onmogelijk om het echte verhaal van je leven te vertellen, of je zou echt alles moeten vertellen, ook wat voor weer het was en wat je die avond gegeten had, en hoe alles een uur eerder nog goed was geweest”.
Extra inspiratie: zij werden het nét niet
Tamsin Calidas – Ik ben een eiland
In Ik ben een eiland volgen we Tamsin Calidas, de schrijfster van het boek, die haar leven in Londen achterlaat voor een croft op een klein Schots eiland. De hoop op een nieuwe start en een nieuw leven is zowel inspirerend als dapper. Maar wanneer de eerste betovering is verbroken, blijkt het allerminst idyllisch. Vooral de tweede helft waar zoveel verdriet, rouw, tegenslagen en ‘hardship’ zo meedogenloos om haar heen slaan, zorgen voor een steen in je maag. Het is heel moeilijk om te bevatten dat ze overeind bleef: dit rauwe, openhartige boek, dat een ode brengt aan het menselijke overlevingsinstinct en barst van de prachtige beschrijvingen van die wilde wereld toont veerkracht en zelfontdekking.
Marta Barone – Verzonken stad
Na het overlijden van haar vader komt een jonge Italiaanse vrouw te weten dat hij in zijn jeugd lid was van een extreemlinkse groepering. Ze beseft dat ze hem minder goed kende dan gedacht. Aan de hand van rechtbankverslagen en gesprekken met voormalige vrienden duikt ze steeds dieper in het onbekende verleden van haar vader. Wie was hij als jonge man en wat dreef hem zo ver om zelfs aanslagen te plegen? Op een fijnzinnige en bijna filosofische manier schetst Marta Barone een diepgaand portret van een complexe man in de jaren zeventig.
Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️