Alle tropes verzamelen! Ken jij deze subgenres van #BoekTok al?

Ken jij #BoekTok al? Dit hoekje van TikTok draait helemaal om boeken lezen – van de meest uiteenlopende soorten. In dit artikel leggen we de populairste YA-subgenres die je op TikTok voorbij ziet komen aan je uit.

Tekst: Zerah Ceelen

Veel van deze boeken zijn van het Young Adult genre en dus gericht op lezers vanaf ongeveer 15 jaar. Soms wordt er ook onderscheid gemaakt tussen Young en New Adult. Anders dan YA, hebben New Adult boeken (meer) expliciete scènes en zijn daarom vaak bedoeld vanaf 18 jaar. Deze boeken zijn vaak Engelstalig, maar er komen ook steeds meer Nederlandse vertalingen uit!

Smaken verschillen natuurlijk, maar er zijn een aantal boeken die vaak worden aangeraden en er echt uit springen. En sommige daarvan zijn van een genre met een naam die je misschien nog niet zo bekend voor komt. Ken jij bijvoorbeeld cozy crime al? In dit artikel leggen we deze en een aantal andere van deze YA-subgenres aan je uit.

Cozy crime

Spannende verhalen over misdaad en moord worden vaak verteld vanuit het perspectief van keiharde beroeps detectives, met soms hele bloederige details. In het cozy crime genre zijn de detectives juist amateuristisch en bijvoorbeeld van pensioenleeftijd. Ook zijn de details wat minder bloederig en is het motief kleinschaliger.

Binnen het YA-genre is Holly Jackson’s A Good Girl’s Guide to Murder (of, in het Nederlands: Moordgids voor lieve meisjes) het grootste voorbeeld. Pippa Fitz-Amobi heeft zich altijd afgevraagd wat er vijf jaar eerder met eindexamenscholier Andie Bell is gebeurd. Het officiële verhaal luidt dat ze door haar vriendje werd vermoord, waarna hij zelfmoord pleegde. Pip kiest de zaak als onderwerp voor haar profielwerkstuk, en komt zo achter een aantal geheimen die iemand liever verborgen had willen houden. Het lijkt wel alsof diegene haar tegenwerkt… Zou de echte moordenaar nog leven?

Cozy fantasy

Als je wel houdt van een fantasiewereld en fantasiewezens maar niet zo van grote avonturen om de wereld te redden, dan houd je misschien wel van cozy fantasy! Het meest aangeraden boek uit dit genre is Legends & Lattes van Travis Baldree, waarin de orc Viv haar avontuurlijke leven met een zwaard verruilt voor een kalmer bestaan in een koffiebarretje.

Misschien heb je toch liever een fantasyverhaal wat zich afspeelt in een iets andere versie van de echte wereld. Lees dan bijvoorbeeld The very secret society of irregular witches van Sangu Mandanna. In dit boek volgen we de hoofdpersoon, Mika Moon, een van de weinige heksen in Engeland. Ze houdt haar magie voor iedereen verborgen en is een beetje eenzaam, totdat ze wordt gevraagd om af te reizen naar Nowhere House, om drie jonge en oncontroleerbare heksen les te geven in magie. Hier vindt ze een nieuw familie en een nieuwe levensrichting.

Fantasy romance

Als je juist wel kan genieten van een groots avontuur, kijk dan naar het fantasy romance genre! Ken jij bijvoorbeeld de A Court of Thorns and Roses (of: Hof van Doorns en Rozen) serie van Sarah J Maas al? Dit is een van de meest populaire boeken binnen dit genre. Dit verhaal speelt zich af in een fantasiewereld waar mensen en feeën gescheiden van elkaar leven. Hoofdpersoon Feyre Archeron wordt meegesleept in een avontuur in de feeëngemeenschap waar ze rivaliteit, vriendschap en liefde van elkaar moet leren onderscheiden.

Ditzelfde onderscheid leert Cordelia Carstairs in de serie The Last Hours (Nederlands: De laatste uren) van Cassandra Clare. In een wereld waar demonen en engelen echt bestaan, verhuist schaduwjager (half-engel, half-mens) Cordelia naar Londen, waar ze niet alleen met de Edwardiaanse normen en waarden moet leren omgaan, maar ook met haar eigen wensen en dromen. Let op voor spoilers: dit is de meest recente serie binnen de schaduwjagerskronieken van Cassandra Clare!

Sports romance

Misschien is fantasy helemaal niet je ding en lees je liever een romantisch verhaal over de sportwereld. Een van de TikTok sensaties is Icebreaker van Hannah Grace. In dit boek worden een competitieve figuurschaatser (Anastasia) en aanvoerder van het hockeyteam (Nate) gedwongen een ijsbaan te delen. De vonken vliegen er vanaf, maar Anastasia maakt zich zorgen. Ze zou nooit gesteld kunnen zijn op een hockeyspeler… toch? Lees je dit boek liever in het Nederlands? De vertaling verschijnt naar verwachting in augustus!

Het is misschien niet 100% een sports romance zoals Icebreaker maar ook in Carrie Soto is Back van Taylor Jenkins Reid (de Nederlandse versie heeft dezelfde titel) wordt een verhaal verteld over sport en liefde. Liefde voor de sport, liefde voor familie, en… liefde voor iemand die Carrie door en door leert kennen. Jenkins Reid is een heel bekende naam op TikTok, aangezien zij de schrijfster is van De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo.

LGBTQ+ romance

Liefde bestaat in alle vormen en maten – en dat bewijst de grote hoeveelheid boeken met een LGBTQ+ liefdesverhaal heel goed. Een aantal van die verhalen is zo populair dat er verfilmingen van worden gemaakt. Een daarvan is Red, white & royal blue (of, in het Nederlands: Rood, wit & koningsblauw) van Casey Mcquiston. Deze romcom gaat over Alex, zoon van de Amerikaanse president, en Henry, een Britse prins. Als publiekelijk bekend wordt dat ze elkaar niet uit kunnen staan, worden ze gedwongen te doen alsof ze het goed hebben gemaakt. Hun nepvriendschap wordt al snel iets anders… Maar mag dat wel publiekelijk bekend worden?

Een ander bekend voorbeeld is de Heartstopper-serie van Alice Oseman. In dit verhaal ontstaat er een warme en intieme vriendschap tussen Charlie en Nick, die naast elkaar komen te zitten in de klas. Charlie heeft een lastig jaar vol pesterijen achter de rug. Nick is de rugbyster van de school. Toch groeien ze dichter naar elkaar toe en ook de gevoelens groeien… Er bestaat zowel een Engelstalige als een Nederlandstalige versie van dit boek. Ook is deze serie in een iets ander format: een graphic novel, een soort stripboek!

Kende jij al deze subgenres al? Of heb jij een andere favoriet? Laat het ons weten via Instagram of TikTok!

Tags bij dit verhaal
,
Geschreven door
Meer van Redactie Paagmag

Tien jaar na Ik ben Pelgrim is het jaar van de Sprinkhaan

Het langverwachte boek van de thrillerauteur van Ik ben Pelgrim is een...
Lees verder