In oktober kiezen wij een boek waar je het liefst meteen weer opnieuw in begint als je het uit hebt gelezen. Ons nieuwe Boek van de maand is: De onttoverden van Marie Vareille.
Ben jij op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit zijn boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of onontdekt talent en daardoor toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. In de Paagman Tipt Boeken Podcast nemen wij je mee achter de schermen en kletsen wij je bij over onze keuzes. Iedere maand in jouw favoriete podcast-app!
Het Boek van de maand-team over De onttoverden
Een zwak voor meerdere verhaallijnen
De leden van ons Boek van de maand-team hebben een zwak voor boeken met meerdere verhaallijnen. In De onttoverden volg je journalist Fanny in het heden (2010) en haar zusje Angélique en beste vriendin Sarah Leroy twintig jaar eerder. Wanneer de vijftienjarige Sarah Leroy verdwijnt, schijnbaar zonder enige aanleiding, gaat er een schokgolf door heel Frankrijk. Er wordt wild gespeculeerd wat er gebeurd zou kunnen zijn, totdat er een verdachte wordt opgepakt en uiteindelijk schuldig wordt bevonden. Maar is het verhaal daardoor eigenlijk wel afgerond? Wie kent de waarheid? Twintig jaar later keert Fanny terug naar haar geboortedorp. Door het overlijden van haar moeder moet ze in haar eigen verleden duiken, maar ook haar baas dwingt haar de geschiedenis die ze liever zou vergeten weer terug te halen. Wat zou jij doen als je van je baas een reconstructie-artikel moet schrijven over de moordzaak in jouw geboortedorp en die jouw jeugd kenmerkte? Want Sarahs verhaal is ook háár verhaal, en dat van een vriendinnengroep die zichzelf de ‘onttoverden’ noemden. Wat op het eerste oog een onderzoek over een oude moordzaak lijkt, blijkt een verhaal over zusterschap, vergeving, vriendelijkheid en vriendschap in leven en dood.
‘Désenchantées’
Marie Vareille woont in Den Haag, maar is geboren in Bourgondië. De onttoverden is oorspronkelijk uitgegeven in het Frans onder de titel Désenchantées, verkocht in Frankrijk al meer dan 200.000 exemplaren en wordt in tien landen vertaald. De één op één vertaling van ‘désenchantées’ is ontgoocheld, onthecht of ontspoord, maar deze Nederlandse woorden missen de mooie laag die de hoofdpersonen van de 1990-verhaallijn aan ‘désenchantées’ hebben gegeven. De auteur bouwt het verhaal langzaam op en ontvouwt alle verschillende lagen. Ze vertelt over kinderen die opgroeien zonder hun moeder, over vriendschappen die langzaam kunnen ontstaan , over de behoefte om ergens bij te horen, bij familie of vrienden. Hoe gemakkelijk, omwille van de schijn, het gedrag van mensen volledig kan veranderen. Hoe eenzaam je je kunt voelen, zelfs als je omringd bent door mensen. En hoe zwemmen, dat je bent gaan doen omdat je stiefmoeder haar verknipte lichaamsbeeld op jou projecteert, soms je toevluchtsoord kan blijken te zijn.
Extra inspiratie: zij werden het nét niet
Florence van de Haar – Mooier als ik lach
In Mooier als ik lach gaat de bijna 30 jarige Steffie op onderzoek naar daten na zelf een traumatische relatie te hebben meegemaakt. Ondertussen lijken haar vriendinnen haar ook te vergeten. Dit verhaal gaat over vriendschap, mannen, werk, en jezelf proberen te vinden wanneer alles tegen zit. Steffie is een ongelofelijk indrukwekkend en sterk karakter dat je zeker zal ontroeren. Een aanrader voor jonge vrouwen! Op het eerste oog lijkt het plot als iets wat je al eerder hebt gelezen of gezien, en misschien klopt het ook wel een beetje, maar dan wel met de pen van Florence van de Haar. En die is grappig en opmerkzaam. “Ik las laatst (of nee, ik zag een filmpje op TikTok)…” Dit boek past perfect in het rijtje Stephanie Hoogenberk, Sanne van Rij, Janneke de Bijl, heerlijk!
Marina Yuszczuk – Dorst
Dorst is een echte herfstroman, eentje om in de warmte binnen te lezen terwijl het gure weer buiten woedt. Je wordt meegevoerd naar Buenos Aires, naar de levens van twee vrouwen. De ene probeert het hoofd boven water te houden terwijl ze haar zoontje probeert op te voeden en haar doodzieke moeder verzorgt. De enige plek waar ze vreemd genoeg kalmte voelt, is het kerkhof De la Recoleta, en steeds vaker voelt ze zich hiertoe aangetrokken. De andere vrouw komt uit een ver verleden en is eeuwen terug op een boot uit Europa gevlucht, waar ze een spoor van vernieling achter zich laat. Ze heeft deel uitgemaakt van de volledige geschiedenis en ontwikkeling van Buenos Aires, waar ze gedreven door dorst, soms aasde op het bloed van slachtoffers van de gele koorts, en zich soms tegoed deed aan onschuldige zielen, die zij verleidde met de charme die haar soort eigen is. Totdat ze genoeg heeft van het vluchten, het verslinden en het verstrijken van de tijd, en zich laat opsluiten op een kerkhof… Dorst is een prachtige vampierroman met een onheilspellende sfeer, sensualiteit en een geschiedenis van de Argentijnse hoofdstad uit een uniek perspectief.
Gaspard Koenig – Humus
Het boek Humus van Gaspard Koenig gaat over regenwormen, maar ook over vriendschap, klimaat, glamoureuze technologie en ouderwetse boerderijen. Arthur en Kevin worden onafscheidelijke vrienden op de universiteit AgroParisTech voor landbouwkunde, waarbij ze beiden onder de indruk raken van de regenworm en wat deze kan betekenen voor de wereld. Arthur gaat op een afgelegen boerderij wonen en probeert zelfvoorzienend te worden. Kevin begint een start-up bedrijf, en komt langzaam terecht in de tech-wereld. Terwijl daar steeds meer geld in omgaat, radicaliseert Arthur juist steeds meer in de andere richting. Een prijswinnende Franse roman over vriendschap, ambitie, en een dramatische botsing van idealen en realiteit. Zeker een uniek en interessant boek met een actueel onderwerp!
Mirthe Frese – Zonder slaap ben ik het noodlot voor
In Zonder slaap ben ik het noodlot voor volg je een moeder die de nacht doorhaalt om een herhaling van iets heftigs te voorkomen. Waar het om gaat wordt pas later in het verhaal duidelijk. Je volgt haar zwervend en mijmerend in gedachten in de late uurtjes van Amsterdam. Zo wandelt ze over een begraafplaats en komt ze terecht bij een tattooshop waar ze meteen besluit op de behandelstoel plaats te nemen. De verhalen uit het verleden en het heden worden mooi met elkaar verweven en zorgen voor een samenhangend verhaal. Een prachtig, aangrijpend en klein verhaal waar je helemaal in meegezogen wordt.