Boek van de maand juni: De polyglotte geliefden

Met dit mooie weer willen wij niets anders dan met een goed boek naar het Scheveningse strand. Maar welk boek neem je mee? Wij maken de keuze gemakkelijk met ons vijfde boek van de maand.

Deze maand: Lina Wolff – De polyglotte geliefden. Een boek vol excentrieke personages met universele problemen.

Het boekenpanel over De polyglotte geliefden

Bestel bij De polyglotte geliefden Paagman

Polyglot, wat is dat? We beginnen bij de toch wat vreemde titel van dit boek want wat is in hemelsnaam een polyglot? De Zweedse schrijfster Lina Wolff geeft zelf het antwoord op de achterflap: een polyglot is iemand die veel talen kent. Dat is grappig want de drie hoofdpersonen in dit boek spreken veel talen, maar de liefde is daar geen van.Wolff won met dit verhaal de Svenska Dagbladets-literatuurprijs en de Augustprijs, de belangrijkste Zweedse literatuurprijs.

Drieluik

Het boek is opgedeeld in drie delen, elk deel heeft zijn eigen personage. In het eerste deel volgen we Ellinor, een vrijgezelle vrouw van middelbare leeftijd die op zoek is naar ‘een tedere, maar niet al te tedere man’. Het tweede deel volgt Max, een schrijver op zoek naar inspiratie. Die vindt hij in de vorm van een afgeserveerde receptioniste. Als blijkt dat Max niet uit is op liefde vervloekt ze hem. In het laatste deel lezen we over Lucrezia die als jongste telg uit een verarmde adellijke familie haar eigen problemen heeft.

Ellinor, Max en Lucrezia zijn alledrie ongelukkig en verlangen naar (zelf)liefde. Ellinor zoekt een geliefde, maar vindt een manipulatieve minnaar en raakt verstrikt in zijn scheve relatie met zijn ex. Als ultieme daad van wraak verbrandt ze een manuscript met de titel ‘de polyglotte geliefden’. ‘Waar ze boeken verbranden, verbranden ze uiteindelijk ook mensen’ is de reactie van haar minnaar. Wat dat precies inhoudt wordt gaandeweg steeds duidelijker.

In eerste instantie lijken de drie delen weinig met elkaar te maken te hebben, maar hoe meer je leest hoe verder de verhalen zich ineenvlechten. Boekverkoper Anita: “Na het derde derde deel paste alles ineens in elkaar en ging stukken uit het eerste en tweede deel terug lezen. Het is een boek om nog lang over na te denken.”

Houellebecq

Ellinor ontdekt in het huis van haar minnaar een rij boeken van de Franse schrijver Michel Houellebecq en Wolff citeert daar via haar personage gul uit. Ook in de andere twee delen zitten verwijzingen naar en citaten uit het werk van de Fransman.

Houellebecq lezers gaan zeker plezier beleven aan dit boek. De Polyglotte geliefden is niet zo gruwelijk als de boeken van Houellebecq soms kunnen zijn, maar het ongemak en ongeluk van de personages spat van de pagina’s. Zoals Ellinor de strekking van het boek aan het eind van het eerste hoofdstuk onheilspellend samenvat: ,,Soms dacht ik aan Johnny, en dan vond ik hem een zieke klootzak. Later snapte ik dat het er niet om draait dat je niet ziek bent. Het draait erom dat je niet eenzaam bent.’’

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

Daan Borrel – Soms is liefde dit

Bestel Soms is liefde dit op Paagman.nl

Daan Borrel levert met Soms is liefde dit een interessante bijdrage aan de discussie over seksualiteit. In briefvorm aan haar vriend stelt ze relevante vragen over seksualiteit en de rol die het speelt in de maatschappij. Het is de persoonlijke zoektocht en anekdotes die het boek zo interessant maken. Borrel gaat op zoek naar antwoorden in de literatuur, filosofie en muziek, maar wendt zich ook tot haar eigen oma. Waar staan we nu ten opzichte van vroeger wat seksualiteit, intimiteit en autonomie betreft? En wat is verlangen nou precies? Een persoonlijk verhaal maar zeer actueel.

Hiro Arikawa – Reisverslag van een kat

Iedereen weet dat katten eigenwijze beesten zijn, zo ook de hoofdpersoon van dit boek. Nana de kat heeft een eigen willetje en probeert zijn omgeving naar zijn hand te zetten zodat er gebeurt wat hij wil. Als zijn zelf uitgekozen baasje Satoru hem wil laten adopteren door vrienden, zorgt Nana er elke keer weer voor dat ze samen verder reizen. De reden voor deze reis wordt aan het eind duidelijk, wij moesten een traantje wegpinken. Een lief en warm boek over de vriendschap tussen mens en dier waar elke dierenliefhebber voor zal smelten.

Roos van Rijswijk – De olifant van de bovenbuurman

De herkenbare irritaties van een onderbuurvrouw heeft Roos van Rijswijk in dit komische boekje tot een kunstvorm verheven. De hoofdpersonen van de fantasieën van de schrijfster zijn de bovenbuurman en zijn luidruchtige Olifant met een gastrol voor de kangoeroe. Sylvia Weve heeft dit vertaald in haar vrolijke illustraties. Een voorbeeld: “Het was lastig voor de bovenbuurman, Olifant die dagenlang lusteloos op de bank hing. Alles probeerde hij: Stoelendansen, scrabble, touwtrekken, kleurplaten voor volwassenen, zelfs de hinkelbaan vond ze niet zo leuk als normaal gesproken.”

Paagman boek van de maand

Sinds februari tippen onze eigen boekverkopers iedere eerste vrijdag van de maand de mooiste, ontroerendste of indrukwekkendste boeken die de afgelopen twee maanden zijn verschenen. Een panel van vier boekverkopers selecteert boeken die naar hun mening ontzettend goed zijn en het verdienen om meer gelezen te worden, maar die toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. Een van deze boeken wordt uitgeroepen tot Paagman boek van de maand. Op de website van Paagman kun je zien welke boeken het panel eerder heeft getipt en zijn uiteraard al de boeken te bestellen.

Lees ook onze artikelen over Boek van de maand februari, maart, april en mei

Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Kinderboek van de maand: Van T. Rex tot tandjesgras

Ter gelegenheid van de Kinderboekenweek hebben onze boekverkopers het mooiste kinderboek van...
Lees verder