In juni lezen we een literair multiversum: Wat als je een andere naam had gehad? Ons nieuwe Boek van de maand is: De namen van Florence Knapp.
Ben jij op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit zijn boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of onontdekt talent en daardoor toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. In de Paagman Tipt Boeken Podcast nemen wij je mee achter de schermen en kletsen wij je bij over onze keuzes. Iedere maand in jouw favoriete podcast-app!
Het Boek van de maand-team over De namen
Na een stormachtige nacht gaat Cora naar het gemeentehuis om haar pasgeboren zoon een naam te geven. Haar man, Gordon, heeft haar op het hart gedrukt dat zijn naam in de familie

moet blijven. Hij heet Gordon, zijn vader heet Gordon en zijn grootvader heet Gordon, dus zal zijn zoon ook zo heten. Maar Cora en haar dochtertje, Maia, hebben ieder een andere naam in gedachten. Cora vindt Julian mooi. Dit zou ook een eerbetoon aan zijn vader zijn, omdat deze naam hemelvader betekent, maar hiermee denkt Cora dat hij wel een individu kan zijn. Maia vindt Bear mooi: schattig, lief, maar ook stoer. Met deze keus splitst De namen af in drie meeslepende verhaallijnen: Bear, Julian en Gordon. Een heus literair multiversum!
Huiselijk geweld
De drie verhaallijnen starten op hetzelfde punt: het moment waarop Cora haar man moet vertellen wat de naam van hun zoon is geworden. Tot op het laatste moment aarzelt ze. Zo merk je onmiddellijk waar het hier echt om draait en waarom de keuze zo lastig is. Gordon mishandelt Cora. Hij slaat haar en creëert een angstcultuur die ook voor de kleine Maia voelbaar is. In één verhaallijn manipuleert hij Cora zelfs met pillen en doktersverklaringen. Dit thema van huiselijk geweld is in elke verhaallijn op zijn eigen manier belangrijk.
Na die ene stormachtige dag verstrijkt er zeven jaar. Bear, Julian en Gordon zijn nu iets ouder en we lezen wat er van hen geworden is. Waar Gordon als zoon graag aandacht wil van zijn gewelddadige vader, zit deze achter slot en grendel in de verhaallijn van Bear. De persoonlijkheden van de hoofdpersoon zijn in elk deel anders. Toch verschillen de verhalen van Bear, Julian en Gordon in één ding niet sterk van elkaar: elk verhaal kent verdriet en verlies en is op zijn eigen manier tragisch.
Een unieke leeservaring
Doordat de personages in ieder deel zulke verschillende levens leiden, geeft dit de perfecte mogelijkheid voor een multiversum. In de ene verhaallijn zitten bijvoorbeeld dezelfde personages als in een ander, maar de onderlinge relaties zijn totaal verschillend. Het boek blijft afwisselen en dit maakt dat de gebeurtenissen niet herhalend voelen. Ook kun je hierdoor de verhaallijnen niet met elkaar verwarren.
Het multiversum biedt ook ruimte voor knipoogjes naar andere verhaallijnen, wat zorgt voor een unieke leeservaring. Zo is er bijvoorbeeld een scène waarin Gordon zegt dat hij eigenlijk een andere naam had willen hebben. De namen laat dit goed zien: wat als je een andere naam had gehad?
Extra inspiratie: zij werden het nét niet
Tom Newland – Alleen hier, alleen nu

Alleen hier, alleen nu van Tom Newlands is een tragedie die zich afspeelt in een klein Schots dorp. Het verhaal gaat over Cora, een tiener, die samen met haar moeder en haar nieuwe vriend de eindjes aan elkaar probeert te knopen. Cora heeft het moeilijk op school, moeilijk met de nieuwe situatie thuis en op een gegeven moment loopt het uit de hand en vertrekt ze naar een andere stad om een nieuwe toekomst voor zichzelf op te bouwen. Een treurig boek over ADHD, drugs, drank, familie, maar erg goed en mooi geschreven. Voor lezers van Shuggie Bain van Douglas Stuart, Demon Copperhead van Barbara Kingsolver en de Bijensteek van Paul Murray.
Nadia de Vries – Overgave op commando

Schelvis verlaat hun geboortedorp na een bizarre en traumatische gebeurtenis, en hoopt in de stad een beter leven op te kunnen bouwen. Zo sluit Schelvis een grimmige deal om aan een slaapplek te komen, en neemt hen een baantje als schoonmaker bij een paardenslager om biologisch eten te kunnen betalen voor woke vrienden. Deze roman is een klein literair kunstwerk vol prachtige zinnen, dat je in één ruk uit wil lezen. Deels omdat het heerlijk is geschreven, maar ook omdat je zo graag wil dat het leven nog een beetje geluk in in petto heeft voor Schelvis, die het zwaar te verduren krijgt maar na elke tegenslag weer overeind krabbelt en verbazingwekkend stoïcijns blijft. Nadia de Vries heeft deze bescheiden 156 pagina’s prachtig gevuld met dit tragische maar vlotte verhaal.
Olivier Mak-Bouchard – De ballade van het vuur

De Ballade van het vuur gaat over de jonge man met een passie voor pottenbakken, die na het adopteren van een kat zijn leven opnieuw moet vormgeven. Hij is namelijk net zijn baan kwijtgeraakt, heeft geen sociale contacten naast zijn extraverte broer, en krijgt het maar niet voor elkaar om een nieuwe baan te vinden. Door korte, humoristische en filosofische hoofdstukken volg je hoe hij langzaam maar zeker een nieuw pad inslaat, hoewel niet op de manier waarop je verwacht.
Mak-Bouchard beschrijft op een buitengewone manier de alledaagse dingen, waardoor er een zekere magie in dit boek verstopt zit. Het is een simpel verhaal, maar zodanig meesterlijk geschreven dat je bent betoverd voordat je halverwege bent. De Ballade van het Vuur is een heerlijk zomerboek, met een filosofisch en magisch realistisch vleugje!
Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️