In januari lezen we vanuit een mooi perspectief en prachtige taal over een belangrijk onderwerp. Ons nieuwe Boek van de maand is: Het paradijs van slapen van Joost Oomen.
Ben jij op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit zijn boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of onontdekt talent en daardoor toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. In de Paagman Tipt Boeken Podcast nemen wij je mee achter de schermen en kletsen wij je bij over onze keuzes. Iedere maand in jouw favoriete podcast-app!
Het Boek van de maand-team over Het paradijs van slapen
Een belangrijk onderwerp
Vanuit een mooi perspectief en prachtige taal beschrijft Joost Oomen een belangrijk onderwerp. Het paradijs van slapen gaat over giraffen, Terschelling, weilanden, Oerol, de liefde, maar bovenal over euthanasie. De vader van Joost Oomen is na zijn pensioen euthanasiearts geworden en na een gezamenlijk interview in de Groene Amsterdammer besluit Joost Oomen dat hij hier meer over wil schrijven. Het resultaat is ons nieuwe Boek van de maand. In dit boek lezen we over de verhalen van Gerrit Blauw en Theo Engel. Gerrit is 71 jaar en wil dood. Niet omdat hij ongeneeslijk ziek is en ernstig lijdt, maar juist omdat hij dit wil voorkomen en het liefst mooi dood wil gaan. Theo Engel is euthanasiearts en krijgt via de post het verzoek van Gerrit om hem met zijn wens te helpen. Gerrit houdt zich vast aan de schoonheid en de mooie dingen van het leven, terwijl Theo door zijn contact met patiënten juist zijn vertrouwen in schoonheid is verloren. Helpt Theo Gerrit met sterven? En kan Gerrit Theo ook nog op een bepaalde manier helpen?
Mooi perspectief en prachtige taal
Veel scenes in Het paradijs van slapen zijn mooi beeldend met analogieën en metaforen omschreven. Joost Oomen is naast schrijver ook dichter en theatermaker. Zijn beheersing en liefde voor de Nederlandse taal voel je door het hele boek heen. Er zijn veel leuke details om het verhaal levendig te maken en die je bijblijven. Een giraf op een eiland, een verdwenen fotolijstje. Door deze details wordt het boek – ondanks het belangrijke, maatschappelijke thema – geen pleidooi of pamflet, maar blijft het een speelse roman. Onder alle details en de heldere, mooi uitgewerkte personages blijft de vraag spelen “wat is een voltooid leven eigenlijk?” Deze combinatie van factoren maakt Het paradijs van slapen een boek over de dood dat je aan het denken zet over de schoonheid van het leven.
Extra inspiratie: zij werden het nét niet
Paul Murray – De bijensteek
De bijensteek van Paul Murray is een prachtige vuistdikke roman over een familie in Ierland die steeds verder in de put raakt. Het boek heeft meer perspectieven, de vier leden van de familie, die elkaar afwisselen. Dickie, de vader, heeft het autobedrijf van zijn vader overgenomen, dat nu flink verlies lijdt, en ondertussen houdt hij zich bezig met een bunker voor het einde van de wereld. Imelda, de moeder, is erg ongelukkig in haar huwelijk en blijft een beetje in het verleden hangen, terwijl ze ondertussen ook steeds meer verlangt naar de avances van een andere man. Hun lot, en ook dat van de kinderen, lijkt steeds te verergeren en de verhaallijnen komen ook steeds dichter bij elkaar, tot een onvermijdelijke samenkomst, een spannend open einde. Een dik boek, maar echt een aanrader!
Percival Everett – James
James is een prachtige hervertelling van en parodie op het verhaal Huckleberry Finn van Mark Twain (1884), gezien vanuit de got slaaf gemaakte Jim. Anders dan in het originele verhaal is Jim, later James, een intelligente man die veel meer kan en weet dan Huck en andere witte mensen weten. Nadat hij is gevlucht om te voorkomen dat hij wordt verkocht en zijn gezinnetje nooit meer kan zien, komt hij Huck tegen, die weggelopen is van huis en samen reizen ze verder. Het boek leest als een film, gebeurtenissen volgen elkaar snel op en je zit op het puntje van je stoel terwijl James en Huck zich uit nijpende situaties proberen te bevrijden en elkaar meerdere malen uit het oog verliezen. Deze vlotheid is ook fantastisch gevangen in de stijl van Everett, en vertaler Peter Bergsma heeft geweldig werk geleverd, bijvoorbeeld in zijn vertaling van het “slaventaaltje”, dat de tot slaaf gemaakte bezigen om zich dommer voor te doen aan de witten. Deze enorm sterke roman is ontroerend, spannend en een waardige hervertelling van een klassieker.
Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️