In februari lezen we over een bewogen muzikaal leven met hoopvolle boventoon. Ons nieuwe Boek van de maand is: Het paard van Willy Vlautin.
Ben jij op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit zijn boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of onontdekt talent en daardoor toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. In de Paagman Tipt Boeken Podcast nemen wij je mee achter de schermen en kletsen wij je bij over onze keuzes. Iedere maand in jouw favoriete podcast-app!
Het Boek van de maand-team over Het paard

Een bewogen leven
De 65-jarige Al Ward woont als kluizenaar in een afgelegen gebied in Nevada, mijlen van de bewoonde wereld vandaan. Hij staat op, drinkt zijn oploskoffie, haalt hout voor zijn kachel, eet een blik geconcentreerde soep, en herhaalt dit. Sinds zijn negentiende heeft hij in ontelbaar veel verschillende bands gespeeld, en zijn dagelijks leven wordt onderbroken door aangrijpende herinneringen aan die tijd. Dan verschijnt er plots een blind paard voor zijn deur. Hoewel Al denkt dat hij zijn verstand aan het verliezen is, kan hij het niet helpen om het paard eten en water te geven, dat hij blijft verversen ondanks dat het onaangeroerd blijft staan. In zijn zorgen om het dier neemt hij allerlei maatregelen waardoor meer liedjes en herinneringen aan zijn bewogen verleden in de showbizz naar boven komen, die naadloos in het verhaal zijn geschreven.
Van kinds af aan kampt Al met paniekgevoelens, wat veel impact heeft op de rest van zijn leven. Als het goed gaat, schrijft hij prachtige nummers en wordt hij aangenomen bij iedere band waar hij auditeert. Hij maakt vrienden en probeert voor zichzelf te zorgen. Als het slecht gaat grijpt hij naar de fles en laat hij alles wat hij heeft opgebouwd ineenstorten, wat zorgt voor hartverscheurende scènes waarna je als lezer alleen maar door kan lezen in de hoop dat hij zich weet te herpakken.
Humor en stijl
Het paard is lastig weg te leggen, vooral omdat je weet dat er binnenkort weer iets nieuws zal gaan gebeuren, dat Al een nieuwe band tegenkomt, vrienden maakt, dat hij in de put zal raken en op de een of andere manier zijn weg weer terug zal vinden. Ondanks alle ellende die hem overkomt is dit geen neerslachtig, maar een hoopvol boek. Na regen komt zonneschijn, en ook als Al zelf helemaal de weg kwijt is en verdrinkt in zijn wanhoop, voel je als lezer aan dat je door moet lezen, dat het dan weer goed komt. De afwisseling tussen de tegenwoordige tijd, met zijn zonderlinge leven dat wordt opgeschud door de bizarre verschijning van het paard, tegenover de herinneringen aan een leven met optredens, zelfgeschreven liedjes, goede en foute vrienden, prachtige liefdes en overmatig drankgebruik, stuwt het boek voort en maakt het moeilijk weg te leggen.
Extra inspiratie: zij werden het nét niet
Jilt Jorritsma – Autopsie

Autopsie van Jilt Jorritsma is een verhaal over 3 zussen die elkaar een beetje zijn verloren in het leven. Riene is naar New York verhuisd en heeft een drukke baan die veel van haar vergt. Brecht woont nog wel in de buurt van de wadden en kan op die manier haar paranoïde zusje Mette een beetje in de gaten houden. Brecht en Riene hebben hun hele leven al last van hun darmen, wat een doorlopend thema van het boek is.
Dan wordt Mette dood gevonden in de wadden. De politie noemt het een ongeluk, maar de zussen geloven dat niet. Een raar, maar erg goed in elkaar gezet verhaal met een snelle, spannende opbouw en een climax op het eind!
Mira Aluç – Sprokkelaars

Dit Nederlandse debuut volgt de afgestudeerde Jong. Hij heeft geen toekomstperspectief, dus neemt hij een baan aan in de partijloods van zijn oom. Hij blijft langer dan hij van tevoren dacht en probeert zijn plek te vinden in de wereld rondom de loods. De beschrijvingen van de personages die Jong ontmoet, maken hen tot echte mensen met echte verhalen. En ook de partijloods wordt levendig beschreven en wordt daarmee een echt bestaande plek. Een simpel maar mooi verhaal over mensen in de samenleving die anders onopgemerkt blijven!
Yael Inokai – Een eenvoudige ingreep

Meret werkt als een verpleegkundige bij een ziekenhuis, waar ze het privilege heeft patienten te begeleiden en af te leiden tijdens een chirurgische ingreep. Deze ingreep belooft de patient te genezen van ongewenst gedrag. Meret is altijd overtuigd geweest van de effectiviteit en baat van haar werk, totdat ze een andere verpleegkundige leert kennen die haar doet nadenken over waar ze eigenlijk mee bezig is.
Dit stille boek heeft veel weg van Laat me Nooit Alleen van Kazuo Ishiguro, en geeft een kijkje in een dystopische wereld die veel weg heeft van ons psychiatrisch verleden. Een eenvoudige ingreep vind een fantastisch balans tussen je hart verwarmen en de rillingen over je rug laten lopen.
Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️