Boek van de maand februari: Een goede nachtrust

Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Deze maand een roman die ons na het lezen nog flink heeft wakker gehouden: Een goede nachtrust van Peter Buurman.

Het Boek van de maand-team over Een goede nachtrust

Bestel het Boek van de maand via Paagman.nl

In Een goede nachtrust ontstaat er een bijzondere band tussen een inbreker en zijn ‘slachtoffer’, wanneer blijkt dat ze meer aan elkaar hebben dan ze in eerste instantie dachten. Deze vriendschap ontspoort al gauw in een wilde scooterrit langs een ingedutte grillroom, een nachtcafé voor slapelozen, een kliniek voor mensen met een chronische winterdip en de set van een soap waar maar geen einde aan komt. Dit zou een formule kunnen zijn voor een komisch, slapstick-achtig boek, maar niets is minder waar. In de gelaagdheid van zijn roman weet Peter Buurman een verscheidenheid aan hedendaagse problemen en thema’s aan te snijden.

Alledaagsheid in de nacht

Naast de verhaallijn van de inbreker en ingebrokene volgt het boek ook een grillroom-medewerker en een verveelde actrice die lijdt aan slapeloosheid. Deze verhaallijnen zijn herkenbaar om te lezen vanwege de alledaagsheid van de situaties. In het begin van het boek is het wel even zoeken, want je krijgt weinig informatie. Bij de eerste hoofdstukken kan je je afvragen of de verhalen überhaupt nog bij elkaar zouden komen. Toch komen deze verhalen op een gegeven moment samen, maar uiteindelijk wordt het nooit helemaal duidelijk wat droom is en wat metafoor in de nacht. De auteur weet een nieuwe wereld vol onalledaagsheid te scheppen, maar toch herkenbaar blijft. Dit maakt Een goede nachtrust een origineel en absurdistisch debuut wat bovenal smaakt naar meer.

Grote thema’s, kleine roman

Op basis van Buurmans cv – zoals op de achterflap te lezen is, schreef hij voor o.a. De Speld en Zondag met Lubach – is het logisch als je verwacht een grappig boek te gaan lezen. Gedurende het verhaal is er dan ook constant een satirische toon te lezen, maar de thema’s die Buurman aankaart zij niet de minste. In de kleine, onverwachte ontmoetingen en gedachtegangen van de personages stopt de  auteur een hoop maatschappelijke vragen en thema’s. Zo riep de confrontatie in de shoarmazaak bij ons vragen op over identiteit en vooroordelen en zorgde de beginsituatie van de hoofdpersoon die niet weet hoe lang hij al in zijn huis in bed ligt voor herkenbare gevoelens over onze eigen ‘winterdip’.

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

Franco Faggiani – Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween

Bestel Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween via Paagman.nl

Het verhaal van Shizo Kanakuri begint in Japan. Dit land en zijn cultuur staan centraal in deze roman. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een jonge Japanse marathonloper die de eer van het Japanse keizerrijk hoog moest houden op de Olympische Spelen van 1912. Van sport tot Japanse maffia, van de drukke Zweedse hoofdstad tot een vredige heuvel vol eenzame kersenbloesem, van dagen alleen tot een rijk gezinsleven, kortom een bewogen bestaan. Waar is Shizo al die jaren geweest? Hoe loop je een marathon? Vind het antwoord op deze en meer vragen in dit meeslepende, originele boek van de Italiaan Franco Faggiani.

Karina Sainz Borgo – Nacht in Caracas

Bestel Nacht in Caracas via Paagman.nl

Een Nacht in Caracas is een heel indrukwekkend boek. Inhoudelijk is het een gruwelijk verhaal over een land dat in chaos verkeert. Er heerst totale anarchie; corruptie , geweld en plunderingen zijn aan de orde van de dag en de hoofdpersoon komt in een onmogelijke situatie terecht waardoor ze gedwongen wordt onmenselijke keuzes te maken om te overleven. Een boek vol tegenstellingen, mooi en verschrikkelijk tegelijkertijd, een boek dat je soms weg wilt gooien maar ook weer verder wilt lezen. Prachtig geschreven in een krachtige stijl. Een verhaal dat je zeker niet onberoerd zal laten en waar je nog lang over na blijft denken.

Lucia van den Brink – Niemand zoals hij

Bestel Niemand zoals hij via Paagman.nl

Renke wordt wakker geschud uit haar dagelijkse leven wanneer ze een brief krijgt uit Japan van haar opa Pieter. Hij is naar Japan vertrokken nadat hij te weten is gekomen dat hij aan de ongeneselijke spierziekte ALS lijdt. In Japan krijgt hij karate les bij zijn vriend Yamada en moet hij langzaam afscheid nemen van zijn gezondheid. In zijn dagboek lezen we over zijn goede dagen en zijn kwelgeesten. Wanneer Renke haar baan verliest besluit ze alles op alles zetten om haar opa achterna te reizen en hem te leren kennen. Onderweg maakt ze een nieuwe vriend en komt ze erachter dat veel dingen die in Nederland zo belangrijk voor haar waren, eigenlijk bijzaken zijn…

Lees ook ons Boek van de maand 2019-overzicht!

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand: De tussenzus

Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende,...
Lees verder