In april lezen we een beeldende roman, over een door trauma en obsessie verscheurd gezin, die veel losmaakt. Ons nieuwe Boek van de maand is: Pechstrook van Kris van Steenberge.
Ben jij op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit zijn boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of onontdekt talent en daardoor toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. In de Paagman Tipt Boeken Podcast nemen wij je mee achter de schermen en kletsen wij je bij over onze keuzes. Iedere maand in jouw favoriete podcast-app!
Het Boek van de maand-team over Pechstrook

Pechstrook wordt gebracht door drie sprekers die totaal verschillende vertellingen geven van
dezelfde reeks tragische gebeurtenissen binnen een Vlaams volksgezin. Zoon Raphaël zit in een cel en moet van zijn advocaat alles opschrijven wat in zijn hoofd zit, nadat hij een misdaad heeft begaan. Na wat moeite om ook echt te beginnen, start hij zijn levensverhaal, afgewisseld met beschrijvingen van de dagelijkse routines in het gevang. De andere sprekers zijn Raphaëls moeder Nicole, een huisvrouw die graag bezig is met haar planten, en zijn vader Danny, een ruige trucker en voetbalhooligan. Door de drie perspectieven komt het steeds meer bizar wordende verhaal van het gezin bloot te liggen, met soms in gruwelijk detail beschreven scènes.
Het grote verlies
Je wordt meegevoerd in het onstuimige liefdesleven van de jonge Nicole en Danny, hoe zij hem liet beloven om haar drie kinderen te geven en hoe hij afwezig was bij de geboorte van de eerste twee kinderen, omdat die plaatsvonden tijdens belangrijke wedstrijden van de oudste voetbalclub van België. Nicole leek er niet mee te zitten en de kinderen werden vernoemd naar de sterspelers van die wedstrijden. Alles leek in kannen en kruiken, tot de tragische dood van Raphaëls broertje Hans-Peter, onder het toezicht van de toen nog maar tienjarige Raphaël, en de stilte die daarop volgde. Alleen de geboorte van een derde kind, een meisje genaamd Helena, zou op den duur weer levendigheid terugbrengen in het huishouden.
Genuanceerde perspectieven
De schrijfsels van Raphaël nemen je mee in hoe deze extreem intelligente jongen werd behandeld door zijn ouders, en hoe alle onverwerkte jeugdtrauma’s hem dreven tot de daden die hij heeft begaan en waar je langzaam over leert. Van het pijnlijke schuldgevoel dat zijn ouders hem al dan niet bewust gaven na de dood van Hans-Peter, tot de woede die hij voelde toen Helena was gevallen en hechtingen moest toen Raphaël er even niet bij was, en alle dingen die hij vervolgens deed om haar maar te beschermen. Kris Van Steenberge maakt het bijna begrijpelijk, ondanks dat de maatregelen van deze grote broer steeds heftiger worden.
Van Steenberge had het bij Raphaëls verhaal kunnen laten, maar het effect van onverwerkt en onbegrepen trauma binnen een gezin wordt werkelijk verrijkt in de perspectieven van Nicole en Danny. Hier vind je de wanhoop van twee mensen die in hetzelfde huis wonen maar elkaar zijn verloren, en uit alle macht proberen om hun geliefde te herkennen in de persoon tegenover hen aan de eettafel. Het mentale gewicht van drie al jaren onaangeraakte kinderkamers drukt op hun schouders, net als de stilte in huis en het fotoalbum waar Nicole eens per dag stiekem in kijkt, ondanks dat Danny het niet wil hebben. Hun verlangen naar troost en warmte en hun onbegrip voor hoe dit kon gebeuren, zorgt voor een genuanceerd beeld van het verdriet en een prachtige leeservaring. Dit wordt alleen maar versterkt naarmate de bizarre lagen van het verhaal verder bloot komen te liggen, en je als lezer meegesleurd wordt door de prachtige, grafische ellende die Van Steenberge op papier heeft gezet.
Pechstrook is voor lezers die tegen een stootje kunnen of zich helemaal willen verliezen in een steeds heftiger wordend verhaal dat zich steeds verder ontvouwt. Ook merkte het Boek van de maand-team de gelijkenissen op met Netflix-serie Adolesence, en is dit boek zeker een aanrader voor fans van de populaire serie.
Extra inspiratie: zij werden het nét niet
Als scheuren in de aarde – Clare Leslie Hall

In dit prachtige aangrijpende verhaal, wat zich afspeelt in het mooie Dorset, volgen we de jonge Beth. Tijdens het dwalen door het mooie landschap ontmoet ze de rijke charismatische Gabriel. Hun gedeelde liefde voor literatuur en poëzie zorgt voor een ontluikende verliefdheid die de hele zomer zal duren.
Gedurende het verhaal springen we ook vooruit in de tijd naar de jaren ’60 waarin Beth inmiddels is getrouwd met Frank. Een gelukkig huwelijk dat gekenmerkt wordt met een groot verdriet door het verlies van hun zoontje. Wanneer op een dag Gabriel opduikt in Dorset is dit voor Beth zowel een mooie hereniging als een gevaarlijke situatie.
Dit boek is niet zomaar een roman. Door de zeer goed uitgewerkte personages word je als lezer rijkelijk beloond met interessante verhaallijnen en pakkende passages. Tissues zijn noodzakelijk!
Paradise Garden – Elena Fischer

Paradise Garden van Elena Fischer gaat over de veertienjarige Billie. Billie woont samen met haar moeder Marika in een flat zonder balkon, waar ze op de overloop vakanties fantaseren, waar alle meubels tweedehands zijn en ze aan het einde van de maand spaghetti met ketchup eten. Ondanks het gebrek aan geld zijn ze gelukkig en wanneer ze een geldprijs winnen beginnen ze met het plannen van hun droomvakantie. Totdat de Hongaarse oma van Billie ineens op de stoep staat. Ze is ziek, en de Duitse dokters zijn beter dan Hongaarse, dus vraagt ze haar dochter haar te helpen zoeken naar een diagnose. De flat lijkt steeds meer uit zijn voegen te barsten en de vakantie valt in duigen.
Wanneer Marika plotseling sterft heeft Billie er genoeg van en vertrekt ze in haar moeder Nissan. Op zoek naar haar vader waar haar moeder nooit iets over wilde vertellen en van wie ze de naam niet weet. Elena Fischer schrijft een filmisch verhaal over verdriet, liefde en opgroeien.
De bananenlezers – Marlies Smeenge

In dit bruisende boek volgen we Loekie, die alles in Nederland achterlaat om te beginnen aan de prestigieuze studie Toonkunst in België. Ze vindt een kamer in een diverse woongroep waar de meest bizarre types rondlopen. Terwijl ze zich een weg baant door cultuur- en taalverschillen, de chaotische gewoontes van haar huisgenoten, en de veel-vragende studie, probeert Loekie aansluiting te vinden in een kleurrijke stad.
Dit boek leest als een literair seizoen van de tv-serie Friends, waarbij het episodische en het komische zorgt voor een vlotte leeservaring. De mengelmoes van culturen en de hilarische incidenten laten je de hele tijd denken, ‘hoe komt ze hier nou bij?’, terwijl je gretig de bladzijde omslaat. Kortom, een hilarisch en fantasierijk boek om bij weg te dromen.
Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️